Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Александар Вучић обишао касарну у Нишу: Наш здравствени систем сваки дан рађа хероје, боримо се за вакцине сваки дан (ВИДЕО)

28.11.2020. 09:07 12:16
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: СД/Принтсцреен

Приказу је присуствовао и потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу тенкова Т-72МС у Касарни "Мија Станимировић" у Нишу.

Приказу је присуствовао и потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Приказ је почео у 11 сати.

Питања новинара 

Председник се осврнуо на лечење деце која се лече на алтернативан начин.

- Готово сви болесници на западу се лече тим СМС порукама, то није постојало кад су на власти били ти који нас критикују. Увели смо лек прошле године, спинразам, то је скуп лек, 540.000 евра, и ми на тај начин лечимо ту децу. Посебно смо се бавили тим случајем, покушавамо да помогнемо на све начине, и Аники да помогнемо, верујемо да ћемо то решити одласком у болницу у Будимпешту. Надам се да ће и Мађарска помоћи као што ћемо и ми да помогнемо. Радимо све што можемо, а ту врсту лицемерја који су шест пута мање помагали деци, ме уопште не занима. Код нас је скоро све бесплатно - рекао је Вучић.

Он је одговорио на критике које су упућена ка њему.

- Да нисам председник Републике одговорио бих брутално, овако ћу рећи само, срамота. Наш здравствени систем сваки дан рађа хероје, хвала свима, боримо се за вакцине сваки дан, гледаћемо да купимо и то да будемо први који ћемо купити - рекао је Вучић.

Вучић је одговарајући на питања новинара истакао да Србија знатно више људи тестира у односу на земље у региону и да због тога имамо овакве бројке.

- Мислите да верујем у то када неки пријаве 500 заражених, а тестирају 1.000... Смисао свега је да тестирамо све више - рекао је Вучић.

Тежак дан за Србију

Председник је нагласио да Србију чека још један тежак дан због броја новозаражених и преминулих, али да се Србија држи много боље него земље региона и ЕУ. Подсетио је да ће за три дана бити отворена нова ковид болница у Батајници, а за 17 дана и у Крушевцу.

Вучић је рекао да се оболели из Београда довозе у Ниш јер је у главном граду "ужасан проблем".

Вучић је рекао да је Београд на води обилазио јер је то његов посао.

- Сваки дан радим. Сваки дан се борим и изградњом болница, једини смо то успели. Само је Кина била бржа... У једном дану смо потрошили кисеоника колико за седам месеци. Јесте ли видели да нешто нема у продавницама? Да нешто недостаје? - упитао је Вучић.

Обраћање Александра Вучића

 - Очекујемо још тенкова и БРДМ-2 и да додатно оснажимо нашу војску. Ја сам захвалан Русији и Путину што су овом донацијом помогли Србији. Данас сте видели 11 тенкова Т-72 МС. Ово је велики корак за нашу копнену војску. Да учврстимо нашу војску, да сами чувамо нашу земљу, да чувамо наше небо, да чувамо нашу независност и наш суверенитет. Много тога очекујем од министра Стефановића, гледаћемо да повећамо плате у војсци Србије, да тако њихову жељу за останком у војсци повећамо. То су за нас велике ствари. Ми очекујемо да у току 2021. године обезбедимо припадницима војске повећање плате, и надам се да ћемо у овим тешким корона временима то и успети - рекао је Вучић и додао да је држава много учинила у опремању војске, од обуће и одеће, до тенкова, мигова и другог наоружања:

- Велики напредак смо направили у војсци Србије, од чуда хеликоптера преко орлова, галебево, доста тога смо заменили. И још доста морамо да обновимо, по први пут смо у нашу војску увели дронове. Кад будемо решили још неке проблеме, онда ћемо моћи да кажемо да смо спремни за одбрану од било каквог агресора. Ово смо од руске федерацији добили на поклон, али надам се да ћемо у будућности опрему добити по повољној цени. Захвалио бих се Путину и свим руским пријатељима - рекао је Вучић.

Обраћање амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка

- Ово није крај наше сарадње већ само почетак нове фазе. Русија ће наставити испоруке оклопних возила и других врста наоружања како би Србија учврстила свој суверенитет - рекао је Харченко.

Председник у обилску касарне и руског тенка Т-72 МС

Председнику је током обиласка касарне уручен поклон у виду малог златног тенка. 

- Хвала вам на модернизованом тенку Т- 72 МС, хвала у име целе јединице - захвалио се комадант.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/SD

Председник Вучић је рекао да је за набавке тенкова захвалан пре свега нашим руским пријатељима и да ће још боље бити стање у војсци.

Руски тенк Т-72 МС стигао у Србију

Руски тенк Т-72 МС стигао је у Србију у мају и јавности је свечано представљен на војној паради у Нишу 2019. године. Србија је још 2015. године уговорила са званичном Москвом набавку 30 ових оклопњака, који су у Србију стизалали од маја 2019. године, па и током 2020 године. Тај тенк, у модернизованој варијанти, сматра се једним од најбољих тенкова који су икада направљени. Располаже активним оклопом и убојитим наоружањем чији је основ топ калибра 125 милиметра. 

Руска Федерација донирала је Србији 30 тенкова Т-72МС, а вредност донације је око 30 милиона евра.

Тенкове Т-72 Србија је добила као донацију у оквиру војно-техницког споразума који је постигнут измеду председника Србије и Русије Александра Вучича и Владимира Путина.

У оквиру војно-техницког споразума, Србија је од Русије, поред ових тенкова, добила и друга оклопна возила, 30 оклопњака БРДМ-2. Војска Србије тако први пут има тенк са активно-реактивним оклопом. То су тенкови са могућношћу лансирања ракета из цеви топа калибра 125 милиметара.

Такође, тенк има и спрегнути митраљез 7,62 милиметра, који се налази уз цев топа и прати окретање куполе, као и митраљез калибра 12,7 милиметара на врху, који се окреће независно од куполе.

Тенкови Т-72 које је Србија добила и српски тенк М-84 имају заједничку базу совјетског Т-72, али и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње.

Подсећања ради, у оквиру војно-техницке сарадње Србија је из Русије набавила и авионе Миг-29, хеликоптере Ми-17 и Ми-35 и ПВО системе "Панцир".