Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић се ОБРАТИО НАЦИЈИ: Нема лаког решења за Косово, потребан нам је МИР И СТАБИЛНОСТ (ВИДЕО)

07.08.2018. 09:11 12:41
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председник Србије Александар Вучић одржао Конференцију за новинаре, на којој говори о преговорима о статусу Косова и другим питањима везаним за Србију и регион

УЖИВО КОНФЕРЕНЦИЈУ ПРАТИТЕ НА ВИДЕО СНИМКУ ИСПОД!

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је 2014. године када је постао председник Владе донета важна одлука да се земља поведе путем болних реформи. Тада је изабран тежи пут од уобичајеног пута свакодневног преживљавања и личног богаћења. Изабран је пут боље будућности, а резултати су видљиви.

- Године 2014. донели смо одлуку да земљу поведемо путем важних реформи. Изабрали смо пут напретка и оздрављења Србије. Данас су резултати видљиви. Бавили смо се најтежим проблемима наше земље. Сматрао сам да зарад будућности Србије треба да решимо питање Косова и Метохије - рекао је председник Вучић на почетку конференције и додао:

- Резултати економски, запослености, говоре да смо на добром путу и да јачим реформама можемо постати држава која се убрзано приближава земљама централне Европе. Обећао сам да нећу седети и не радити ништа, да ће мени бити лепо, а осталима лоше. Рекао сам да ћемо се бавити најтежим проблемима, а један од најтежих је, свакако, Косово

Обраћајући се нацији, Вучић је истакао да Албанци нису испоштовали договоре које смо постигли са њима. Подсећа да је Србија испунила своје услове, а да је ЗСО остала неформирана. Срби, како каже, према Бриселском споразуму треба да бирају команданта регионалне полиције, управо зато што није формирана ЗСО. Србима су ускраћена многа права не формирањем Заједнице, подсећа председник.

- Шта преостаје Србији, пошто Албанци нису формирали ЗСО? Или да Србија формира сама ЗСО, а то би послужило Западу и Албанцима преузму једностране акције на штети Срба са севера Косова? Зато је савет Србима да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да тражимо своја права и поступамо по интересима али да очувамо мир, стабилност и не угрозимо безбедност наших грђана. Зато ћемо наставити рад са Српском листом, представницима Срба и нашим народом и знати како да дођемо до остварења својих права. Инсистираћемо на решењу односа према цркви, према формирању заштићеноих зона. По ранијим плановима било их је 44, а у зависности од тога шта нудимо за решење косовског чвора, видећемо колико ће морати да их буде - каже Вучић.

Председник је рекао да ћемо наставити рад са политичким представницима Срба са Косова и Метохија, да ћемо инсистирати на заштити СПЦ и формирању заштићених зона. Такође, истакао је да сва имовина мора да буде сигурна и да има гаранције да ће све остати у власништву СПЦ. Решавање имовинских питања једно је од кључних елемената код решавања косовског питања закључио је Вучић. 

- Потребан нам је дуготрајан мир између Срба и Албанаца. Тражимо решење које ће нам донети сигурност, мир и стабилност. Тада можемо да се посветимо економском напретку наше земље. Тако бисмо побољшали долазак страних инвестиција, а имиџ земље би био поправљен. Демографска слика Србије је таква, да ћемо уколико не решимо питање Косова, имати милион становника мање до 2050. године - каже председник Вучић.

Осврћући се на резултате дијалога са Приштином Вучић је рекао да су много критиковали дијалог и говорили како је он неуспешан. Међутим, "резултати су видљиви".

- Преговори дају резлтате. Једни нас оптужују да смо велеиздајници, а други да смо злочинци који би да праве етничке поделе - истакао је Вучић.

Председник је истакао да је позиција Србије поправљена, да је наша држава поштованија, да се наш глас чује.

- Успели смо да дођемо до покушаја приче о компромисном решењу. Далеко смо од решења, али смо на путу ка причи о њему. Кренула је салва напада и схватио сам да мали број жели компромисно решење, да смо подељени на оне који су за целовитост независне државе Косово јер воле да смо губитници који кукају над својом судбином и да се жалимо наредних сто и 200 година, и на оне који нису за разговор и мисле да ће доћи боља времена када ћемо моћи да истерамо милион и по Албанаца преко Проклетија. Не иде то тако и то знају рационални људи! Није чудно када погледате да на 180 км од Панчићевог врха стоје јединице Кфора. Много тога тешког пред нама је у септембру, али грађанима поручујем да не брину јер нема тајних одлука и решења, ако се уопште и приближимо неком решењу, у шта сумњам јер се то види по изјавама Албанаца, по изјавама српског друштва. Изаћи ћу пред народ са решењем и нећу их лагати и обмањивати. Говорићу истину ма колико да ме боли, колико год било катастрофално по моју странку и политику, јер то је одговоран приступ. Нећу дозвоилити да Срби буду без ичега, без својих права, да српске цркве и манастири не буду заштићенији него икада, ако се икада пред вас појавим са нацртом и предлогом решења. Нећемо моћи због тога да славимо, нити ће друга страна славити - каже Вучић. 

Александар Вучић је поручио грађанима да нема разлога за бригу и да ће он лично изаћи пред њих са предлогом када га буде било.

- Желим грађанима да поручим да не морају уопште да брину јер никаквих тајних одлука и решења неће бити. Будемо ли се приближили неком трајном решењу, у шта сумњам, ја ћу лично дати све од себе да са предлогом изађем пред људе и нећу их лагати и обмањивати. Ја мислим да је то државнички, озбиљан одлучан приступ. Нећу дозволити да Срби буду без својих права, нећу дозволити да српски манастири и цркве не буду незаштићенијие него икада. Да ли ће то бити нешто због чега ћемо моћи да славимо - неће никада. Уколико дођемо до решења неће ни они моћи да славе - додао је Вучић.

Он је додао да је захвалан земљама које су уз Србију и које нису признале независнот Косова.

- Одговорност ће морати да покажу сви грађани, а ја од сопствене нећу бежати. Народ ће бити тај који ће да доноси коначну одлуку о било чему ако будемо могли да дођемо до било каквог решења. Народ ће имати врло јасно и прецизно да се изјасне о потенцијалном споразуму до којег би смо можда једног дана могли да дођемо - искрен је председник Вучић.

Одговарајући на питања новинара, председник Србије причао је о информацији која се јуче појавила у медијима о потенцијалном решењу за КиМ које је дала Ангела Меркел.

- Што се тиче резолуције 1244 она је формално на снази. Западне силе су је у потпуности суспендовале. У њој има и лоших ствари за нас само зато што нисмо никада хтели да читамо нашем народу - рекао је председник и прочитао присутнима детаље из резолуције 1244.

Председник Србије се осврнуо и на то што су Наташа Кандић и Соња Бисерко тражиле од Федерике Могерине да спречи етничку поделу Косова.

- Што се тиче писма дела невладиног сектора не могу да га коментаришем. Поштујем све оне који су то потписали, а још више поштујем оне који га нису потписали. Борићу се за много више и неће ме у томе спречити нико и борићу се да Србија добије много више него ово што они траже од госпођице Могерини.