Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ЦАР: Верујем да у Европи нема земље која оволико цени афричке државе као Србија! (ФОТО/ВИДЕО)

29.02.2024. 16:50
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

После свечаног дочека Вучић и Туадера имају тет-а-тет састанак.

Председник Србије Александар Вучић дочекао је председника Централноафричке Републике Фостена Арканжа Туадеру. Свечаном дочеку присуствовали су и министарка Јелена Танасковић, те министар Михаило Јовановић, министарка Дубравка Ђедовић Хандановић, министар Милош Вучевић, те многи други званичници.

 

Обраћање медијима

Први се обратио председник Вучић. Он се на почетку захвалио на посети те истакао да ће се и од сада наставити са сарадњом.

- Још 1968. смо направили прве споразуме, а данас је време да их обнављамо и делима покажемо колико заједнички можемо да радимо. Још једном хвала вам на томе што чврсто поштујете територијални интегиртет Србије, то је за нас од великог значаја, тиме поштујете одлуке и резолуције које су изгласане у УН. Председник Туадера ми је рекао да поштујемо Србију због себе, али и поштовања међународна права. Србија ће увек у пуној мери подржавати територијални интегритет ЦАР-а. За нас је то важна држава јер имамао тамо совје војнике у оквиру мисије "Инуска" и то је начин како можемо помоћи нашим пријатељима. Они су видели како можете успоставити војне болнице. Сигуран сам да ће под водством Туадере, ЦАР кренути путем усоеха и онолико колико је могуће Србија ће помоћи. Имамо огроман репсект и знам да разумете геополитички ситуацију и могао сам много тога да научим од вас. Посебно хвала на отворености и томе што верујете у знање наших људи - казао је Вучић.

Председник је поменуо и изградњу стадиона и електрана, те да ће се и убудућности одвијати градња на корист интереса обе земље. Додао је да у свим областима могу да се постигну завидни резултати.

Вучић је замолио Таудера да њихови контакти буду доведени на ниво сталних консултација, како би на најбољи могући начин били остварени заједнички инетереси.

- Током ове године ћемо имати три линије до НР Кине, имаћемо три линије до САД сталне, већ имамо две... Размишљамо и о брзој линији до Сеула. Данас је тешко пронаћи велике авионе а да не троше превише и не буду неисплативи, али је наш посао да нађаемо авионе којима ћемо моћи у Централну али и Јужну Afrikku, и покушаћемо да то обезебедимо у нарендих годину дана. Још једном вам хвала на посети, увек сте добродошли и желим да се у нашој Србији осећате као код куће. Мислим да не постоји ни једна европска земља која са толико љубави и благонаклоног односа гледа на афрички континент као је Србија - закључио је Вучић.

На почетку браћања председника Централноафричке Републике истакао је да је ово радна, али и пријатељска посета.

- Желим да искажем колико ми је драго што смо остварили ове сарадање која је већ постојала између СФРЈ и ЦАР. Желим да изразим искрену захвалност на топлој добродошлици. То сте показали према мени и мојој делегацији. Овде видим почиње пролеће и ти пупољци су симбол онога што се рађа међу нама - казао је Туадер.

Он је поменуо и Јосипа Броза Тита, те му се захвалио јер је он покренуо сарадњу између СФРЈ и ЦАР.

- Диже се нови дан над пријатељским и истријским односима две земље. Славне деценије када су 70их сарађиваје СФРЈ и ЦАР оставиле су велики утисак на мојом сународницима. Била су отворена многа дипломатска представништва и многи пројекти су реализовани на радост оба народа. Данас нас исто ево овде да следимо примере наших претходника. Ваша Влада је остварила велики корка јер у чествује у мировним нацијама. Искористићу прилику да кажем мом и народу Србије, да је докторка Оливера Јовановић умрла од маларије у нашој земљу, и желим тим поводом да изразим саучешће, јер је она само дошла код нас да помогне. Мој циљ је да остваримо конкренту сарадњу и видим да деливмо иста осећања у вези са тим. 30. марта 2016. и 2021. сам израрио став који се односи на потпуну независнто моје земље, са жељом да се освтари мир и сарадња са свим земљама. Ова посета се уклапа у ту динамику и представља вољу моје земље да још више отвори границе за српске инвеститоре. Од сада па надаље наше две земље немају заиста границе, осим географске дистанце, али ако ми имамо воље она неће бити препрека - казао је Туадера.

Како је истакао ЦАР је једна од најсиромашнијих земаља света, али имају многе руде и метале, који нажалост нису довољно геолошки истражени, те имају потешкоће како да повуку инвестиције из иностранства.

- Једино дијаманти и злато се експлоатишу на примитивнији начин. Имамо могућност да развијемо пољопривреду. Богати смо водама и земља је предодређена да буде житница региона. Имамо и пашњаке тачније 16 милиона хектара. Наша привреда остаје на ниским гаранама, није разноврсна и у светској економију учествујемо веома мало - додао је Туадера.

Како је рекао свему томе је претходио колонијализам, те мањак финансија, као и слаб ниво образовања становништва.

- ЦАР се нада да ће брзо бити другис посета и да ћемо ући у нову еру просперитета и заједничке судбине са вама. Завршавајући говор желим да вас уверим, да наставимо ову срадњу и то у духу солидарности између нација које су у развоју. Нека живи пријатељство и нека живи сарадња између Републике Србије и ЦАР - закључио је он.

Потписивање билатералних докумената

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је споразум у области геологије и рударства.

Споразум о сарадњи између Влада две државе у области одбране, потписао је министар одбране Милош Вучевић.

Први докмунет је у име Србије потписао министар спољних послова Ивица Дачић и Силви Бајпо Темо.

После састанка и разговора, уследило је потписивање билатералних докумената уз присуство председника Србије, Александра Вучића и председника ЦАР Фостена Арканжа Туадера.

Почели пленарни разговори

Након што је завршен тет-а-тет састанак Вучића и Туадера, уследио је пленарни разговор делегација предвођених председником Републике и председником Централноафричке Републике.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић