Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник данас дочекује новоизабране амбасадоре у Србији: Вучић примио акредитиве амбасадора Хрватске

24.10.2017. 10:26 12:34
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

За Србију значајно да негује добре односе са свим земљама света

Председник Србије Александар Вучић прима данас акредитивна писма тројице новонаименованих амбасадора - Анголе, Данске и Хрватске у Србији.

12.00 - Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивно писмо амбасадора Републике Хрватске Гордана Бакоте, који му је пренео поздраве председнице Колинде Грабар-Китаровић и премијера Андреја Пленковића. Председник Вучић пожелео је амбасадору Бакоти успех у дипломатском раду у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Бакота су изразили очекивање да ће, упркос питањима која оптерећују односе двеју земаља, бити испуњен део обавеза из Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања, која је потписана прошле године.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Српски председник је нагласио да је потребно да се интензивира рад мешовитих комисија за решавање отворених питања, за чији рад је Србија именовала националног координатора. Председник Вучић је, у разговору са амбасадором Бакотом, позвао хрватски државни врх да поклони већу пажњу положају српске националне мањине у Хрватској и рекао да је Србија спремна да још више уради за хрватску националну мањину у Србији.

Овом приликом је констатовано да је неопходно што пре реализовати званичну посету председника Вучића Хрватској, јер ће она имати значајан утицај на развој сарадње и побољшање политичке атмосфере између двеју земаља. Амбасадор Бакота је рекао да Хрватска цени све што Србија ради за хрватску националну мањину и да управо мањине могу да буду мост сарадње.

11.10 - Председнику Републике Србије Александру Вучићу акредитивно писмо предао је и нови амбасадор Краљевине Данске Андерс Кристијан Хаугор.

Председник Вучић је том приликом, уз добродошлицу, рекао да верује да ће амбасадор Хаугор својим богатим дипломатским искуством и ангажманом дати важан допринос унапређењу сарадње Србије и Данске, које ове године обележавају стогодишњицу дипломатских односа. Посебно је нагласио потребу интензивирања политичког дијалога на свим нивоима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Председник Вучић је изразио захвалност Данској за континуирану подршку у преговарачком процесу за чланство у Европској унији, као спољнополитичком приоритету Србије, као и на томе што је, са више од четири милијарде евра давања, један од наших најзначајнијих донатора.

Српски председник је упознао данског амбасадора са економским кретањима у нашој земљи и условима за инвестирање, са надом да ће све више компанија из Данске бити заинтересовано за улагање у Србији и тиме допринети јачању економске сарадње двеју земаља.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Амбасадор Хаугор је истакао да ће приоритет његове дипломатске мисије у Србији бити управо повећање економске сарадње двеју земаља и веће присуство данских компанија на српском тржишту. Он је рекао да цене напредак Србије на европском путу, као и да у евроинтеграцијама можемо и даље да рачунамо на подршку Данске.

10.25 - Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивно писмо амбасадора Републике Анголе Емилија Жозеа де Карваља Гере и пожелео му добродошлицу и успех у раду.

ОДНОСИ ДВЕЈУ ЗЕМАЉА У УСПОНУ: Вучић прихватио Ердоганов позив да посети Турску

Председник Вучић је изразио задовољство што ће имати прилику да, кроз сарадњу са амбасадором Гером, доприноси унапређењу односа двеју земаља, заснованих на пријатељству из времена некадашње Југославије. Он је подсетио да, у част тог пријатељства, једна улица у Београду носи име Агостина Нета, првог председника независне Анголе.

Председник Вучић поручио опозицији: Могу избори, ако мисле да сваке године треба да доживе пораз

Председник Вучић је истакао да је за Србију значајно да негује и развија добре односе са свим земљама света и да анголски амбасадор може да рачуна на пуну подршку и помоћ свих овдашњих институција за иницијативе и идеје које могу да допринесу да односи двеју земаља буду садржајнији. Он је нагласио да је Србија међу спољнополитичке приоритете уврстила и јачање сарадње са Комисијом Афричке уније. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Председник Вучић је замолио амбасадора Геру да руководству Анголе пренесе захвалност за разумевање и снажну подршку за политику Србије кад је реч о статусу Косова и Метохије и на исти начин ће подржавати територијални интегритет и суверенитет Анголе, чији слободарски дух ценимо.

Вучић у рафинерији Панчево: НИС највише доприноси буџету Србије

Амбасадор Гера је председника Вучића упознао са ситуацијом у својој земљи после недавно одржаних избора, као и са ситуацијом у окружењу и могућем утицају кризних жаришта на ситуацију у Анголи. Он је рекао да је један од приоритета његове дипломатске мисије у Србији да повећа економску сарадњу двеју земаља и заинтересује српске инвеститоре за улагања у Анголи.

Aleksandar Vučić i Emilio Žoze de Karvaljo Gera
Александар Вучић и Емилио Жозе де Карваљо Гера / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Председник Србије је подсетио да је, као министар одбране, посетио Анголу 2013. године и да се тада уверио да има много неискоришћених могућности за сарадњу, посебно у области пољопривреде, машиноградње и грађевинарства, као и за војно-техничку сарадњу.

Двојица саговорника су се сагласили да би чешћа размена званичних посета допринела и приближавању народа Србије и Анголе.