Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СРБИЈА ЈЕ ОЗБИЉАН И ПОУЗДАН ПАРТНЕР ЕУ" Вучић са Фабрицијем о дијалогу са Приштином, инвестицијама, корони (ФОТО)

04.02.2021. 12:56
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Sem Fabrici
Александар Вучић и Сем Фабрици / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије и шеф Делегације ЕУ потврдили су данас важност наставка дијалога са Приштином, посредством ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са амбасадором Европске уније Семом Фабрицијем.

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

Вучић: Француска је признала тзв. Косово, али Макрон жели да чује српску страну

Вучић: Француска је признала тзв. Косово, али Макрон жели да чује српску страну

Председник без длаке на језику: Уморан сам од неодговорних политика на Балкану

Председник без длаке на језику: Уморан сам од неодговорних политика на Балкану

Председник Србије и шеф Делегације ЕУ потврдили су данас важност наставка дијалога са Приштином, посредством ЕУ.

Вучић је са Фабрицијем разговарао и о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије КОВИД-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи, саопштила је прес служба председника.

Председник Вучић захвалио је на подршци коју ЕУ пружа Србији у области структурних реформи и економских мера, као и на инвестицијама ЕУ у нашој земљи. Председник је посебно изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма COVAX који промовише Европска унија, саопштила је прес служба председника.

- Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је озбиљан и поуздан партнер Европске уније. Уверен сам да ћемо заједно, уз солидарност и међусобно разумевање, успети да изађемо из ове кризе и да наставимо рад на опоравку привреде - истакао је Вучић и додао да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински и инвестициони партнер наше земље, будући да је две трећина наше трговинске размене и инвестиција везано за земље ЕУ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици је пружио уверење да ће ЕУ наставити са солидарношћу у пуној мери и да ће непрестано да ради на обезбеђивању дистрибуције вакцина како у Србији, тако и у земљама Западног Балкана.

Фабрици је изразио задовољство резултатима које је Влада Србије остварила, посебно истакавши да су правовремене и одлучне мере које су предузете у борби против корона вируса допринеле да се и током пандемије одржи економска стабилност земље.

- Србија је, захваљујући актуелним структурним реформама, у складу са процесом приступања, показала отпорност на кризу и способност да ублажи ефекте на привреду уз сјајне резултате у здравству - поручио је Сем Фабрици и нагласио да пандемија није утицала на недвосмислену посвећеност ЕУ процесу проширења на Западном Балкану.

Амбасадор Фабрици је председнику Вучићу представио и новог шефа Канцелације ЕИБ за Западни Балкан, Алесандра Брагонзија, који је истакао да му је велика част да преузме активности за регион у тренутку када се суочава са овако тешком кризом.

Европска инвестициона банка је уложила 873 милиона евра у Западни Балкан током 2020. године, што је око 50 одсто више него у претходној години. Већина новца, односно 531 милион евра, у складу је са приоритетима Европске уније за повећање повезаности и пласирана је у изградњу и модернизацију транспортне инфраструктуре у региону.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Србија ће наставити изузетну сарадњу са ЕИБ, будући да смо снажно опредељени да градимо економију засновану на здравим и чврстим основама, као и на иновацијама и свим другим пројектима које је до сада подржала ЕИБ, а који су несумњиво допринели нашим добрим економским резултатима у 2020. години - истакао је председник Вучић и додао да даље унапређење здравственог система у Србији, развој инфраструктурне мреже и реализација зелене и дигиталне агенде, остају кључни приоритети Србије.

Председник је такође изразио наду да ће уз подршку ЕИБ, планирани пројекти бити успешно окончани.

- У складу са овим опредељењем, Србија је одлучна да направи још повољнију пословну климу уз додатне пакете субвенција за долазак инвеститора из ЕУ у нашу земљу“, рекао је председник Вучић.

- Европска унија и Европска инвестициона банка, уз приступ ''Tima Европе'', подржавају стратешке циљеве Србије, укључујући и у области повезивања, животне средине и енергетике и раде на приоритетним пројектима као што су реконструкција и изградња додатне зграде Клиничког центра Србије, реконструкција Клиничког центра Војводина, затим модернизација железничке инфраструктуре, гасног интерконектора из Бугарске, аутопут Мира и коридор 10 - истакао је амбасадор Фабрици и изразио спремност ЕУ да настави са улагањима која ће подстаћи даљи економски раст Србије, а која су у центру новог економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан.

Он је рекао да Србија мора да настави свој европски пут, те да је веома важна даља подршка Уније у јачању, усвајању и примени реформи, зарад бољитка грађана.

- Наставићемо да радимо интензивно на испуњавању европске агенде, са циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству у ЕУ - закључио је Вучић.

Председник Вучић и амбасадор Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније, и сагласили се да је потребан енергичнији рад у области владавине права.

- Србија је, захваљујући актуелним структурним реформама, показала отпорност на кризу и способност да ублажи ефекте на привреду уз сјајне резултате у здравству, дакле: браво, Србијо! - поручио је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и нагласио да пандемија није утицала на недвосмислену посвећеност ЕУ процесу проширења на Западном Балкану.

Подсетимо, јуче је шеф Делегације ЕУ у Србији рекао да је ЕУ досад помогла Србији са 750 милиона евра од марта до децембра 2020.

Након завршеног састанка председник је објавио фотографију на инстаграм профилу @buducnostsrbijeav: