Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршен састанак двојице председника: Путин долази у Србију, нема решења за КиМ без РУСИЈЕ (ФОТО)

08.05.2018. 13:16 23:21
Пише:
СрбијаДанас
vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Важна посета

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Москву, где ће касније поподне имати састанак са председником Русије Владимиром Путином, а сутра присуствовати војној паради поводом Дана победе. 

Дводневна посета долази на позив руског председника, а Вучић ће бити први страни државник који ће се састати са Путином на почетку новог, четвртог мандата на челу Русије, а након његове инаугурације, одржане у понедељак. 

21:10 - Вучић након састанка са руским председником: Путин долази у Србију

Пресдедник Србије Алексанар Вучић обратио се новинарима након састанка са руским колегом.

- Председник Путин стиже у Србију - рекао је Вучић.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Русија ће недвосмислено и јасно изнети ставове по питању КиМ. Без Русије и без било какве руске сагласности, немогуће је да се добије било какво решење. Русија ће веома активно пратити и садржаје наших разговора и све што се буде збивало, и правовремено ће реаговати на одрешен начин који не значи директне преговоре - истакао је Вучић.

На крају Вучић је рекао да је ово намерно на мало нејаснији начин рекао.

Мислим да људи који ово пажљиво слушају, добро разумеју шта сам хтео да кажем - закључио је Вучић са осмехом на лицу.

19:11 - Почео састанак Вучића и Путина: Хвала на подршци коју увек пружали Србији

Састанак председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина управо је почео. 

Председник Русије Владимир Путин рекао је вечерас на почетку сусрета са председником Србије Александром Вучићем да је задовољан што ће моћи да размотре читаву лепезу питања у одосима између две земље, а председник Вучић је указао да српски народ никада неће заборавити много пута исказану подршку Русије.

- Веома ми је драго што сте у Москви и то поводом који је веома значајан и за Русију и за Србију, поводом завршетка Другог светског рата или Великог отаџбинског рата како га ми зовемо - рекао је Путин.

vucic i putin
вуциц и путин / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник Вучић је рекао да се Србија показала као веома поуздан партнер Руске Федерације и да у тренуцима који нису увек били лаки за Русију никада није ишла против интереса Русије и руског народа. 

Вучић је захвалио на топлом пријему и честитао Путину на изванредној победи на председничких изборима, те пожелео много успеха у раду. 

18:18 - Путин стиже на састанак са Вучићем

Председник Русије Владимир Путин у својој новој лимузини у овим тренуцима стиже на састанак са Александром Вучићем.

16:00 - Вучич: Прво ћемо Путин и ја имати састанак у четири ока, па ћемо вечерати заједно

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће са њим и председником Русије Владимиром Путином венце на паради положити и израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

- Имаћемо дуге разговоре, уверен сам пријатељске, отворене и искрене. Прво ћемо имати састанак у четири ока, па ћемо вечерати заједно. Сутра јутро имамо величанствену параду поводом победен над фашизмом, онда заједничко полагање венаца, мислим да ће заједно са нама венце положити израелски премијер Бењамин Нетањаху. 

13:45 - Председник Вучић: Позив Путина је велика част за Србију

Председник Вучић је из Москве  за ТВ Пинк  изјавио да је присуство на Паради победе велика част за Србију. Измеђуосталог, Вучић је рекао да ће имати много тема за разговор са руским председником. 

- Замолићу Путина да садржајније размотри случај Косова и Метохије. Ја ћу Путину поновити став Србије да нећемо да се приклонимо НАТО-у и да ћемо чувати своју неутралност - рекао је Вучић. 

- О Косову ћемо разговарати, јер сматрам да уз то што Русија подржава ставове Србије, да како су сви кренули максимално да се ангажују по том питању, да би било важно да и Русија изађе са својим ставом и замолићу председника Путина да, не само у директној подршсци коју пружа Србији, недвосмислено изађе са својим политичким ставом кроз све друге органе и институције и међународне организације -  изјавио је Вучић, на питање са каквом поруком се данас састаје са Путином.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Русија је увек пружала недвосмислену подршку територијалном интегритету Србије и не само то, већ и подршку независном одлучивању и суштинској независности Србије, као и војној неутралности, и нема сумње да ћу поновити став и чињеницу да Србија ни на који начин неће да се прикључује НАТО или другим војним блоковима - рекао је Вучић.

Вучић је додао да је касно синоћ добио позив за учешће у Бесмртном пуку. 

Председник Србије је изјавио да верује да ће СНС подржати избор Синише Малог за новог министра финансија, уколико га премијерка Ана Брнабић предложи. Он је навео да је досадашња економска и финансијска политика дала резултате, да имамо стабилне финансије и да се види економски раст земље. 

13.00 - Председник Вучић допутовао Москву

 Због неговог доласка привремено је затворен аутопут којим српски председник треба да прође.

У пратњи српског председника у посети Москви су и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановића, као и министар одбране Александар Вулин. 

Вучић ће вечерас најпре имати састанак са председником Русије у Кремљу, а потом ће наставити разговоре током радне вечере.