Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ НАЈВИШЕГ РЕДА: Отворена изложба поводом 110 година од победе у Првом балканском рату и ослобађања КиМ

18.06.2022. 19:04
Пише:
Србија Данас
Dodela ordena
Додела ордена / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

У Скупштини Србије је у присуству председника скупштине Ивице Дачића и министра одбране Небојше Стефановића, отворена изложба поводом 110 година од победе у Првом балканском рату и ослобађања Косова и Метохије

Изложбу су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство одбране и Удружење ратних добровољаца 1912. -1918. њихових потомака и поштовалаца.

Председник Републичког удружења ратника 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Никола Филиповић уручио је признања појединцима и институцијама.

Александар Вучић добио је признање највишег реда - статуету Војводе Вука

- Као посебан знак захвалности и признања, за допринос у неговању светлих традиција добровољачког покрета у Србији и поштовању значаја, важности и угледа Удружења, за несебичан рад на очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, Удружење ратних добровољаца 1912-1918 председника Републике Србије и Врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, награђује повељом Удружења и додељује му статуету "Војвода Вук", у виду највиших признања Удружења ратних добровољаца 1912-1918. Статуета Војвода Вук је заштитни знак и симбол удружења и изливена је пре тачно 30 година, а додељује се у посебним и изузетним приликама.

- Признања ће у име председника Републике Србије, примити изасланик Председника, генерал полиције Милорад Вељовић - рекао је Филиповић.

Milorad Veljović
Милорад Вељовић / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Признања су, за изванредне заслуге, добили и председник Скупштине Ивица Дачић, министар Небојша Стефановић, државни секретар Зоран Антић, генерал Стојан Коњиковац, генерал Милорад Ступар, потпуковник Саша Ристић, декан Економског Факултета проф. др Жаклина Стојановић, први секретар Руског Дома др Георги Енгедхалрт, француски потпуковник Лоран Вондершер пуковник, као и амбасадор Грчке у Србији Јоргос Диакофотакис...

Председник Скупштине Ивица Дачић отворио је ову изложбу, подсетивши на славну српску историју и херојство нашег народа.

- Данас делује цинично и лицемерно када неки у свету говоре да Србија треба да одабере праву страну, јер је Србија увек била на правој страни за разлику од неких који нису имали довољно цвећа које би бацили под ноге окупатору када долазе у њихове градове. Србија никада окупаторе није дочекивала са цвећем, већ са херојском борбом за ослобођење земље - поручио је Дачић. 

Он је додао да је Народна скупштина право места за такву изложбу и најбоље место са којег желимо да оживимо сећање на један од најславнијих периода историје нашег народа и државе.

- Скупштина је симбол наше државности и воље да гради своју државу, слободну и независну Србију и зато је то право место да се после 110 година поклонимо свима који су далеке 1912. кренули у заокруживање наше државне независности и самосталности и коначног ослобађања од османске окупације - рекао је Дачић.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Председник Скупштине Србије затражио је да се 22. октобар прогласи државним празником.

- То је један од највећих датума у нашој историји, то је дан када смо ослободили Косово и Метохију и после векова окупације поново га прикључили држави Србији. Кумановска битка и Први балкански рат су угаони камен наше модерне историје. Наши преци који су ратовали на Куманову ишли су у ту битку са покличем Куманово за Косово. Зато што су то били дани када смо враћали оно што смо изгубили 1389, односно средином следећег века. Ми историју не можемо и не треба да бришемо. Када уђете у ову зграду прво видите статуу хрватског краља Томислава, па затим словеначког кнеза Коцијана, па тек онда Цара Душана и Карађорђа. Ми то нисмо склањали, нити ћемо склањати. Зато што је то историја, али из историје треба да водимо одређене поуке а то је да увек треба да водимо рачуна о интересима нашег народа - закључио је Дачић.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да је ово прилика да се подсетимо славне Српске војске која је под вођством Радомира Путника, Степе Степановића, Вука Бојовића и Божидара Јанковића стасала у Балканским ратовима, а затим се изборила за слободу отаџбине у Првом светском рату, из којег је изашла као најмоћнија држава на Балкану.

- Када добијете признање од оних који неуморно чувају традицију нашег народа и одлучно не дозвољавају да она избледи и да се заборави, онда је заиста велика част, али и уједно обавеза да и у наредном периоду још више заједнички радимо на свему томе. Заједно смо обележили Дан победе у Првом светском рату у нашем Војном музеју и, морам да кажем, да сте сви ви дивни људи, потомци сјајних српских ратника са великом љубављу и тамо предано радили да се хероји никада не забораве и да могу да почивају у миру, знајући да их њихов народ и њихова држава никада неће заборавити. То је циљ и ове изванредне изложбе у Дому Народне скупштине да се у години када прослављамо 110 година од победе у Првом балканском рату подсетимо и свих подвига славне српске војске. Била је предвођена у том рату и Радомиром Путником, Степом Степановићем, Петром Бојовићем, Божидаром Јанковићем, а прикључио јој се и огроман број добровољаца. Ти људи су се неустрашиво борили за ослобађање. Многи од њих управо у овим ратовима стасавали у огромне хероје и војсковође који ће и у годинама после тога ослобађати и бранити Србију - поручио је Стефановић.

Dodela ordena
Додела ордена / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Он додаје да је Србија данас чврсто опредељена за јачање своје војске, а самим тим и државе.

- Србија данас не сме да заборави своју историју и да стане са одбраном својих националних интереса, али мора да поштује своје комшије нудећи иницијативу председника Александра Вучића Отворени Балкан. Желимо да будемо на правом колосеку развијене и модерне Европе, али знајући колико скупу цену смо платили за слободу свога народа, ми смо чврсто опредељени да јачамо своју војску и државу  - поручио је Стефановић.

Генерал Милорад Ступар изјавио је да је реорганизација војске после 5. октобра 2000. била велика грешка, да је она тиме уништена, да није организована да брани српски народ, већ да буде у функцији мисија НАТО у свету.

- То је погрешно. Ми смо се отишли на НАТО стандарде, а они преписују од нас, они се баве нама. Они су увек против нас зато што бранимо своју земљу. На свету не постоји народ са тако војничком традицијом као што је српски народ - рекао је Ступар.

Он се осврнуо на 100 година од смрти генерала Божидара Јанковић, нагласивши да је он ослободио Косово, а затим изашао на Јадран преко Скадра, ослободио Драчки округ и извршио циљ Првог Балканског рата - излазак на Јадранско море.