Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ избора за Националне савете: Арифи води у Прешеву, Угљанин прогласио победу

05.11.2018. 10:31
Пише:
Србија Данас/ РТС
Izbori
Избори / Извор: Танјуг/​Душан Аничић

Пола милиона грађана бирало је јуче чланове савета националних мањина. Чекају се званични резултати Републичке изборне комисије која тврди да нерегуларности није било. Изборе је обележила и већа излазност него на претходним, а рок за објављивање резултата избора је 8. новембар до 20 сати. Четири мањинске заједнице - хрватска, црногорска, македонска и руска чланове Савета бирале су на електорским скупштинама у Београду.

Непосредни избори за чланове националних савета националних мањина одржани су на 926 бирачких места, на којима је могло да гласа 467.545 бирача, уписаних у посебне бирачке спискове. Избори су протекли, како је саопштено из РИК-а, без неправилности.

Рок за утврђивање и објављивање извештаја са укупним резултатима избора је 96 часова од затварања биралишта, односно, 8. новембар у 20 часова.  

Заштник грађана Зоран Пашалић изјавио је да је важно што је излазност на јучершњим изборима била већа него пре четири године, што говори о раду савета и поверењу у националне савете.

БЕСРАМНИК! Угљанин БРУТАЛНО ИЗВРЕЂАО Србе: Победићемо ту неман, фашистичку творевину Србију

Пристижу и први незванични прелиминарни резултати за националне савете Буњеваца, Мађара, Албанаца, Бошњака.

Без промена у руководствима Савета Буњеваца и Мађара 

Дописник РТС-а из Суботице јавља да је гласање у том месту протекло мирно, у демократској атмосфери. 

Најабројније мањинске заједнице у Суботици - мађарска, буњевачка и хрватска добиће стара нова руководства јер су листе кјоје су предводили досадашњи руководиоци националних савета добили убедљиву већину.

НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ: Откривено зашто се застава лажне државе вијори усред Париза (ФОТО)

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да је веома задовољан резултатима избора за Национални савет мађарске националне мањине.

- Ова порука коју су гласачи упутили нама је потврда велике подршке људима са листе "Мађарска слога" и политици Савеза војвођанских Мађара - навео је Пастор.

Izbori
Избори / Извор: Танјуг/​Душан Аничић

Оно што је обележило јучерашње изборе јесу и несређени бирачки спискови, истакли су представници буњеваче и мађарске заједнице. 

Арифијева листа води у Прешеву

У Прешеву је 40 одсто уписаних бирача гласало за једну од шест понуђених листа за чланове Националног савета Албанаца.

Општинска изборна комисија је обрадила сва бирачка места, и према прелиминарним подацима највише гласова, 35,51 одсто, освојила је странка актуелног председника општине Шћиприма Арифија, Алтернатива за промене.

Демократска партија Албанаца добила је подршку 23,23 одсто бирача, Партија за демократско деловање 22,26 одсто, а Покрет за реформе 16,49 одсто. Преостале две странке, Демократска партија и Албански форум за економски развој у Србији, добиле су око један одсто подршке, немају одборе странака у Прешеву, већ само у Бујановцу, односно Медвеђи.

НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ: Откривено зашто се застава лажне државе вијори усред Париза (ФОТО)

У Бујановцу је, према прелиминарним подацима, највише гласова добила Партија за демократско деловање актуелног председника те општине, Шаипа Камберија, затим Демократска партија и Алтернатива за промене.

Када се обраде гласови са свих бирачких места у којима су гласали Албанци, знаће се колико ће партија имати своје чланове савета.

Општинским изборним комисијама у Прешеву и Бујановцу нису пријављене неправилности током избора за чланове Националног савета. 

Угљанин прогласио победу 

Носилац листе "Самоопредељење" Сулејман Угљанин прогласио је синоћ победу на изборима за нови сазив (БНВ) и нагласио да је оно "остало и да ће и даље бити бошњачко".

Izbori
Избори / Извор: Танјуг/​Душан Аничић

Угљанин каже да ће БНВ бити добар партнер Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и међународној заједници у решавању свих проблема Бошњака, али и других народа. Већ је најавио да ће већину формирати са већницима са листе "Вакат је" са којима има потписан споразум.

Муамер Зукорлић нагласио је да је добио поверење гласача  у Новом Пазару и да је са малом разликом изгубио у Сјеници и Тутину.

Он истиче да је "Матица бошњачка" добила највише гласова и у Београду, Новој Вароши, Прибоју, Пријепољу и другим градовима у Србији.

Саит Качапор, носилац листе вакат је  оценио је синоћ  да та листа нема разлога да буде незадовољна постигнутим резултатом с обзиром да су друге две листе водили лидери партија и да је то сигурно имало утицаја на гласаче. Они су независна листа и водили су благу кампању каже Качапор.

Албанке спремиле доказе против више СТОТИНА СРБА?! Спрема се ХАОС ако лажна држава уђе у Интерпол

Према прелиминарним резултатима, Угљанин ће имати 15 већника, Зуколић 13, а "Вакат је" седам представника у будућем БНВ.  

На изборима је учествовала и листа "Стари дедо" која није успела да освоји нити један већнички мандат. 

На непосредним изборима чланове националних савета бирали су представници албанске, ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, немачке, пољске, ромске, румунске, русинске, словачке, словеначке, украјинске и чешке националне мањине.

Укупно је било проглашено 58 изборних листа.  

Пратите нас и на инстаграму.