Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Премијерка Брнабић о атмосфери у друштву: Ко су непријатељи слободе,демократије и нормалности

12.04.2019. 11:22
Пише:
Танјуг
brnabic
брнабиц / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

За атмосферу насиља у друштву нисмо одговорни ми, већ они који прете силовањем, вешањем и шамарчинама, вређају, физички нападају, праве спискове "непријатеља", поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Она је у ауторском тексту за данашњу "Политику" истакла да власт отворено и јасно сарађује и са онима који се с њом политицки не слажу, јер сматра да су дијалог и сарадња важни за добробит друштва.

Према њеним речима, за атмосферу насиља у друштву одговорни су они који праве спискове људи који су до јуце били подобни да буду "грађанска" Србија, а данас то више нису, јер су, како каже, "пристали на дијалог с нама или се можда некад не слажу у потпуности са њима", наводећи пример Бојане Маљевић.

У ДУБРОВНИКУ ОПСАДНО СТАЊЕ ЗБОГ САМИТА! Брнабић се састала са премијером Кине

У ДУБРОВНИКУ ОПСАДНО СТАЊЕ ЗБОГ САМИТА! Брнабић се састала са премијером Кине

СПРСКИ ПРЕДСЕДНИК ОЧИ У ОЧИ СА АЛБАНЦИМА! Вучић и Брнабић са Тачијем, Харадинајем и Рамом у Берлину!

СПРСКИ ПРЕДСЕДНИК ОЧИ У ОЧИ СА АЛБАНЦИМА! Вучић и Брнабић са Тачијем, Харадинајем и Рамом у Берлину!

КАДИЈА ТЕ ТУЖИ КАДИЈА ТИ СУДИ: Премијерка Брнабић о суђењима терористима ОВК

КАДИЈА ТЕ ТУЖИ КАДИЈА ТИ СУДИ: Премијерка Брнабић о суђењима терористима ОВК

- Свако ко подржава ову власт је непријатељ слободе, демократије и нормалности, написао је на Твитеру бивши председник Борис Тадиц у марту 2018, и уз ову квалификацију објавио списак људи који су меду најпризнатијим струцњацима у својим областима, носиоци бројних међународних признања. Људи који у култури, технологији, дизајну, медицини и другим областима представљају Србију на најбољи могући начин и на сваки начин обогаћују нашу земљу - навела је Брнабићева.

Она је оценила да је тако бивши председник отворио нову сезону прављења спискова "непријатеља слободе" у Србији. 

Подсећа да су се на списку нашли Лазар Џамић, Биљана Србљановић, Тијана Палковљевић Бугарски, Јасна Димитријевић, Александра Лазар, Никола Божовић, Вук Величковић, Андреј Носов, Славимир Стојановић, Игор Тодоровић и Милан Марковић. 

- Њихов грех је што су пристали да своје знање и искуство поделе с нама како би променили ствари у образовању, култури, промоцији Србије - наводи премијерка.

Она додаје да је за њу овај Тадићев твит био највећи показатељ колико је "елита" напустила подручје нормалности и плурализма и усвојила став "свако ко није са мном, против мене је".

Каже и да је прављење спискова од стране "грађанске" Србије први пут уочила у децембру 2017, када је новинарка "Времена" Тамара Скроза у тексту "Бриселски театар апсурда" навела да се и име Велимира Ћургуза Казимира "прикљуцује све дужем списку ''губитака у људству''.

Подсећа да су на тај списак "губитака у људству" граданске Србије додати и Соња Бисерко и Бошко Јакшић зато што су учествовали с председником Србије у дебати на ТВ Хепи, а Бранкица Станковић наведена ваљда зато што је интервуисала председника, пише премијерка.

Брнабић: Учинићемо све да помогнемо грађанима који су се задужили у швајцарцима!

Брнабић: Учинићемо све да помогнемо грађанима који су се задужили у швајцарцима!

"Не чекајте 13. април, наставите да претите вешалима и тестерама, али не дам оставку": Брнабић одговорила опозицији

"Не чекајте 13. април, наставите да претите вешалима и тестерама, али не дам оставку": Брнабић одговорила опозицији

Брнабић младим научницима уручила кључеве станова: Влада Србије обезбедила 84 стамбене јединице

Брнабић младим научницима уручила кључеве станова: Влада Србије обезбедила 84 стамбене јединице

Према њеним речима, овакво етикетирање људи, па и дојучерашњих пријатеља, брзо је осмелило људе какав је Жељко Веселиновић из Савеза за Србију да пожеле јавно силовање председнице владе. 

- Када је друштво већ дозволило да Тадић једног Лазара Џамића назове ''непријатељем слободе, демократије и нормалности'', када је легитимно да се више од 700.000 цланова СНС-а, градана Србије, назову ''билмезима'', а на списак ''људских губитака'' се додају Соња Бисерко и Бошко Јакшић, жашто би Веселиновић помислио да позив на силовање премијерке неће бити дочекан као легитиман вид политичке борбе? - запитала је Брнабићева.

Она истиче да је исти Веселиновић данас један од говорника на "грађанским" протестима "Један од пет милиона".

- Сергеј Трифуновић, који је за председницу скупштине користио изразе од ''фуксе'' до ''smradine'' и ''пизде'', изабран је за председника Покрета слободних грађана - наводи премијерка и додаје да је затим "скривао" пријатеља који је физицки напао Ксенију Радовановић, а казну за напад од осам месеци условно окарактерисао као "драконску".

brnabic
брнабиц / Извор: Танјуг/​Јарослав Пап

- Ако је ово Покрет слободних грађана, зашто икога чуди да се Двери осећају слободно и окуражено да нападају жене - од новинарки до председнице скупштине - пита премијерка.

Да је Бошко Обрадовић на делу оно што је Сергеј Трифуновић на речима, како каже, уверили су се и у РТС-у када је СзС насилно упао да уређује програм моторном тестером, као и жене испред Скупштине Београда којима је одборник Вука Јеремића претио "шамарчином" док се Обрадовић поново обрачунавао са новинаркама.

- И тако за мање од годину дана стигосмо од спискова ''људских губитака'' и ''непријатеља слободе, демократије и нормалности'', преко жеља за силовањем, претњи вешалима и махања импровизованим вешалима на Теразијама, до најбруталнијих увреда пре свега на рацун жена, физицког насиља, упада на РТС, моторних тестера и обећања шамарчина - констатује премијерка.

Како додаје, истовремено, власт оптужују за промовисање насиља и недостатак дијалога. 

- Власт која отворено и јасно сарађује и са онима који се с нама политицки не слажу, јер су дијалог и сарадња важни ако желимо добро овом друштву. Ипак, ако случајно прихвате сарадњу, сви ти људи моментално постају мете напада, увреда и омаловажавања од стране ''елите'' која их ставља на списак непријатеља слободе, нормалности и ''људских губитака" - наводи премијерка. 

Она истиче да се поноси примером Мирјане Карановић која је пристала да буде једна од "креативних амбасадора" Србије због свега што је у својој професији урадила.

- Данас је њена слика у Влади и нашим амбасадама по свету, уз Стефана Миленковића, Гордану Вуњак Новаковић, Мирослава Ђорђевића, Нордеус, Биосенс и остале креативне амбасадоре - написала је председница српске владе.

Она је подсетила да Карановићевој "није било дозвољено да говори на ''грађанским'' протестима на којима говори Жељко Веселиновић".

БРНАБИЋ О УПАДУ НА РТС: Тим потезом су завршени мирни протести!

БРНАБИЋ О УПАДУ НА РТС: Тим потезом су завршени мирни протести!

БРНАБИЋ О НАСИЉУ ОПОЗИЦИЈЕ У ЗГРАДИ РТС: Вандалски чин да се смени легитимна власт

БРНАБИЋ О НАСИЉУ ОПОЗИЦИЈЕ У ЗГРАДИ РТС: Вандалски чин да се смени легитимна власт

Брнабић британском изасланику пренела став Србије: Понашање Приштине негативно утиче на све грађане на КиМ без обзира на националност

Брнабић британском изасланику пренела став Србије: Понашање Приштине негативно утиче на све грађане на КиМ без обзира на националност

- Показали смо и кроз Савет за креативне индустрије, Савет за филантропију, сарадњу са Иницијативом Дигитална Србија, подршку Граданским иницијативама у вези са Медународном недељом цивилног друштва, и на много других нацина, да нам је циљ сарадња и заједницки рад - навела је премијерка.

Она је позвала да се говори о резултатима.

- Само у образовању и култури, темама блиским ''грађанској'' Србији, увели смо програмирање у школе, увели дигиталне уџбенике, повезали школе на интернет. Отворили научно-технолошки парк и покренули изградњу још два. Отворили два велика музеја после више од деценије. Буџет за домаћу кинематографију је скоро 80 пута већи него пре седам година... - навела је Брнабићева.

Она је оценила да "када би људи из ''грађанске'' Србије искорачили из мржње и гледали резултате, лако бисмо прешли из атмосфере насиља у атмосферу дијалога".

- Такође, када би истим аршинима судили и оне који су за Вучића и оне који су против њега, Трифуновић не би могао да прође као активан и бистар момак с надахнуцем, како га описују неки из граданске ''елите'', или Бошко Обрадовић као националиста, а не љотићевац, само зато што није југословенски опредељен, како неки аналитицари воле да га оправдају. У СзС би сви видели само савез који је успео нешто тешко оствариво: да у свом 10-цланом председништву нема ни једну једину жену - указује премијерка.

Овако, додаје, док део опозиције и "грађанског" друштва све своди на Вучића.

- Остаје питање шта поменути политичари нуде: да ли су за ЕУ, како би обезбедили регионалну стабилност, хоће ли заиста терати инвеститоре из земље? Јер за сада ништа од тога нисмо чули, ништа од програма, правца, визије, једино што је за сада апсолутно неупитно јесте њихов став према женама, мањинама и насиљу - закључила је Ана Брнабић у ауторском тексту у данашњој "Политици".