Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕМИЈЕРКА ГРАЂАНИМА РЕКЛА ИСТИНУ: Све је јаснија политичка позадина прислушкивања и напада на председника Вучића!

12.03.2021. 19:43
Пише:
Србија Danas/Pink.rs
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Премијерка Србије Ана Брнабић говорила је за ТВ Пинк о тренутној епидемиолошкој ситуацији, о начинима на које ће држава мотивисати становнике мањих места да се вакцинишу, али и о новим сазнањима из истрага које се воде.

- Касно синоћ сам разговарала са председником Вучићем, јутрос смо разменили неколико порука и заиста сам се као дете радовала његовој посети УАЕ и Бахреину, јер знам колико ствари за Србију председник уради у оваквим посетама, али нисам очекивала да ћемо успети да, у сарадњи са партнерима из НР Кине, али и са партнерима из УАЕ планирамо отварање погона за производњу Синофарм вакцине у нашој земљи - истакла је премијерка Брнабић.

"Величанствен дочек су нам приредили наши домаћини" Александар Вучић допутовао у Бахреин (ФОТО)

"Величанствен дочек су нам приредили наши домаћини" Александар Вучић допутовао у Бахреин (ФОТО)

СВЕЧАНИ ДОЧЕК У КРАЉЕВИНИ БАХРЕИН: Александар Вучић је уважени гост пријатељске Србије (ВИДЕО)

СВЕЧАНИ ДОЧЕК У КРАЉЕВИНИ БАХРЕИН: Александар Вучић је уважени гост пријатељске Србије (ВИДЕО)

ДАКА ЋЕ МОРАТИ ДА ОДГОВАРА: Давидовић позван у СБПОК да објасни тврдње и нападе на Вучића

ДАКА ЋЕ МОРАТИ ДА ОДГОВАРА: Давидовић позван у СБПОК да објасни тврдње и нападе на Вучића

Ова вест је, каже, важна, не само за наш здравствени систем и заштиту здравља наших грађана, већ је важна економски, политички и геостратешки.

- Ово је велика вест, већ смо почели да радимо на плановима, припремама, да тражимо земљиште, а председник Вучић је дао рок да до 17. октобра све треба да се заврши. Сви рокови које он да се испоштују, као што нико није веровао да за четири месеца могу да се изграде две потпуно нове болнице, исто тако ћемо посведочити и овој снази Србије. Верујем да ћемо завршити и овај посао, као и све друге амбициозне планове и циљеве које пред нас поставља председник – изјавила је Брнабић.

Додаје да је имала прилику да буде у УАЕ и да чује до које мере тамо поштују председника Вучића и на који начин гледају на Србију. Подсећа да је, током Вучићевог тренутног боравка у овој земљи, у Србију стигао један авион са подршком и помоћи у виду медицинске опреме. Ово, каже, показује колико цене нашу земљу, и колико шеик Мухамед бин Зајед цени лично пријатељство са Вучићем.

- То су ствари које мењају нашу перспективу – рекла је премијерка. 

Када је реч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи, Брнабић каже да се она разрешава вакцином, па када говоримо о мерама, пре свега и увек треба да говоримо о вакцинацији.

- Вакцинација, вакцинација, вакцинација! То је решење проблема који имамо, не само ми, већ и читав свет. Вакцинација у Србији иде одлично, не могу да кажем да нисам задовољна, и у овом тренутку имамо близу 1.200.000 вакцинисаних макар једном дозом и близу 700.000 ревакцинисаних становника. Дакле, вакцинација иде добро, али нам је важно да иде још брже. Почели смо да отварамо пунктове за масовну вакцинацију, тестирали смо то у Сремској Митровици и Крушевцу, за оне који се нису пријавили, и то је добро ишло. Верујем да људи у мањим местима немају навику да оду на портал еУправе да се пријаве, немају времена да окрену call центар... Или немају времена, или раде, па им фокус није на томе. Зато ћемо ми доћи до њих. Ово смо данас кренули да радимо и у Београду, у приградским насељима и селима око престонице, и то функционише одлично – рекла је премијерка.

Најављује да ће у недељу посетити један такав пункт како би се уверила у одвијање вакцинације, а од викенда ће овакав вид имунизације почети "да се шири" на друге градове и општине Србије.

- Хвала и председнику на свим апелима да се пријаве за вакцину, а и ја бих искористила ову прилику да замолим све наше грађане да се пријаве - рекла је премијерка.

Овај викенд ће, додаје, бити “затворен”, без забране кретања, али све осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи неће радити. На овај начин покушаће се даље ширење и циркулација вируса, али је најбоља и једина мера, понавља премијерка, вакцинација.

- Што се брже вакцинишемо сви ми, пре ћемо постићи колективни имунитет и вратити се нормалном животу – каже премијерка. 

Чим Вучић није у земљи, крећу озбиљни напади на њега! Политички мотиви и везе су све јаснији

О афери "Маурицијус" и приватним рачунима Драгана Ђиласа у овој острвској држави, Брнабић каже да је од лидера ССП ништа не изненађује. 

- Већ је јасно да, када председник није у земљи, крећу озбиљни политички напади на њега, у шта смо се уверили први дан. Мислим да, како је Вучић сео у авион, тако су ти храбри људи кренули да се јављају, да нападају и оптужују за разне ствари председника Александра Вучића. Чули смо и Даку Давидовића, који наравно не прича у своје име, већ у име неких других људи из Црне Горе. Видели смо и потпуно невероватан напад од стране Маринике Тепић, која је покушала да за нешто оптужи Вучића, а заправо је нама открила да она има све информације о томе ко је прислушкивао, шта су чули, са ким је Вучић разговарао… Ово је занимљива тема са којом је Тепићева сама излетела, што је добро и хвала јој на томе, јер је дала истражним органима нове информације - каже Брнабић и наставља:

Занимљиво је и што адвокат Владимир Гајић брани осумњичену бившу државну секретарку МУП Дијану Хркаловић. И сада већ видите политичку нит која је све јаснија, мени све занимљивија, и у недељу сам у емисији "Хит Твит" баш о томе причала. Дакле, то је та мрежа која је занимљива, која се полако показује, и нит која спаја оно што смо досад мислили да је неспојиво.

О томе како је схватила Ђиласову изјаву да, само објављивањем снимака на телевизији са националном фреквенцијом може да се докаже да клан Вељка Беливука није производ ове државе и власти, премијерка каже да “заиста не може да тумачи Ђиласове мисли, јер јој нису јасне”.

- Ми смо потпуно различите особе, потпуно различити људи, а мени је важно да надлежне институције раде свој посао, да истражују овај покушај државног удара, ко је све умешан у њега и из којих све мотива, али, као што већ рекох, све су јаснији неки политички мотиви и неке политичке везе које су можда биле незамисливе – каже Брнабић.

Драган Ђилас је, као бивша власт, учинио све да се институције Србије у потпуности разграде, а ми смо их градили, јачали и захваљујући њима данас имамо овакву борбу против организованог криминала, рекла је премијерка. Верује да Ђиласу, Тепићевој, Гајићу, Јеремићу и свима онима који “стоје са друге стране” није драго због снаге инстутуција Србије, али оне морају бити јаке, да би земља била јака, истиче премијерка.

"Ђилас је дао свој одговор о приватним рачунима на Маурицијусу, видећемо шта ће даље бити, али Вучић о томе није говорио напамет"

- Нека институције раде свој посао, а он (Ђилас) немора ништа да се брине, рекао је свој одговор у вези са рачуном на Маурицијусу. Видећемо шта ће бити даље, али сам сигурна да Вучић није причао о томе напамет, као што иначе не прича о стварима напамет – рекла је премијерка.

"Србија је држава у периоду свог најјачег успона"

Данас се обележава 18. година од убиства бившег председника Владе Зорана Ђинђића, а социолошкиња Весна Пешић овим поводом је изјавила да Србија данас не би била болесна држава, да Ђинђић није убијен. Премијерка каже да Србија данас није болесна држава, већ држава која је вероватно у период свог најјачег успона још од свог оснивања.

- Никада раније нисмо били први или други у Европи по економским показатељима или у некој глобалној борби, каква је борба против коронавируса. Успеси које Србија данас постиже заиста су за понос свима нама и не могу да разумем да неко може за своју државу да каже да је болесна, посебно када имамо овакве резултате. То служи њима на част – рекла је премијерка.