Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋЕВ ПРИЈАТЕЉ ДРЖИ КЉУЧ СВЕТСКЕ КРИЗЕ У РУКАМА: Ево зашто и Русија и НАТО желе бин Заједа за партнера

20.07.2022. 22:10
Пише:
Србија Данас/Објектив
Aleksandar Vučić i Muhamed bin Zajed
Александар Вучић и Мухамед бин Зајед / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Први човек УАЕ главни фактор због залиха енергената

Док је Србији председника Вучића и његових пријатеља на међународној сцени, сваку препреку ћемо превазићи лакше од већине земаља. Ово је закључак који се сам намеће након што је свет упао у највећу енергетску кризу од другог светског рата, а стратешки сарадници шефа државе а самим тим и пријатељи наше земље преузели кључне улоге у превазилажењу проблема. Међу њима једно од кључних места заузима Мухамед бин Зајед, први човек УАЕ који је своју битну улогу потврдио и посетом Француској која је јуче окончана.

МУЧИ ВАС ЗАПУШЕН НОС? Др Вујовић, ОРЛ специјалиста открива како то да спречите!

МУЧИ ВАС ЗАПУШЕН НОС? Др Вујовић, ОРЛ специјалиста открива како то да спречите!

"НАЗДРАВИЛИ СМО ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО И БУДУЋЕ ПРОЈЕКТЕ" Огласио се Вучић после вечере са египатским председником (ФОТО)

"НАЗДРАВИЛИ СМО ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО И БУДУЋЕ ПРОЈЕКТЕ" Огласио се Вучић после вечере са египатским председником (ФОТО)

"СРБИЈА МОРА ДА ДОНЕСЕ ВАЖНЕ ОДЛУКЕ" Нови услов стигао нашој земљи од америчког амбасадора

"СРБИЈА МОРА ДА ДОНЕСЕ ВАЖНЕ ОДЛУКЕ" Нови услов стигао нашој земљи од америчког амбасадора

После посете Бин Заједа Паризу, француски председник Емануел Макрон је изјавио да је само небо граница у односима двеју земаља. Макрон, очигледно задовољан што је постигао договор с првим човеком УАЕ о испоруци гаса, није крио своје одушевљење.

С друге стране, председник Русије Владимир Путин покушава да са УАЕ направи добре односе тако што је Русија тражила индијским купцима да јој плате нафту у дирхамима, валути УАЕ, потврдила су три извора за Ројтерс и показала документ. Фактура је показала да плаћања мора извршити Гаспромбанк преко Машрек банке, њене кореспондентне банке у Дубаију. УАЕ, настојећи да задрже неутралну позицију, нису увели санкције Москви.

Лична заслуга

У овој новој светској подели карата и кризи која је незапамћена тек се сада види колико је добро имати добре везе са земљом попут УАЕ и колико је важно бити пријатељ с њиховим првим човеком.

Одлични односи Србије са Абу Дабијем практично су лична заслуга и плод залагања председника Србије. Познато је да се таква пријатељства стварају годинама. Сам Бин Зајед је изјавио да се у Србији осећа као у својој другој отаџбини. Односи између две земље и два лидера су одлична основа за даље унапређење билатералне сарадње, као и за наступ на трећим тржиштима. У енергетској кризи, која је захватила читаву планету, важно је и драгоцено имати искрене, проверене пријатеље, рекао је проф. др Михајло Рабреновић, стручњак за стратегијски менаџмент у јавном сектору.

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Велике инвестиције

Амбасадор Палестине у Србији, Мухамед Набхан, рекао је да лично пријатељство Мухамеда бин Заједа и Александра Вучића пуно значи за Србију.

- Макрон је добар пријатељ с Бин Заједом, али он сигурно више цени Вучића јер је њега упознао непосредно, а председника Француске преко челних људи Катара. У арапском свету се пријатељство које је уследило директно веома цени и поштује. Пријатељство са сада првим човеком УАЕ донело је Србији много нових и великих инвестиција, што је добро за земљу, али и за српски народ - нагласио је Набхан.

Пословно чвориште

Тренутна улога УАЕ у свету произлази из више фактора.

- Реч је о земљи богатој нафтом и гасом, пословном чворишту Средњег истока, која има војску опремљену високом технологијом. Свој изузетан положај стекла је захваљујући томе што успешно гради добре односе са различитим великим силама у сложеном, мултиполарном свету - рекао је Рабреновић и додао да не треба занемарити околност да се Бин Зајед годинама припремао за преузимање дужности председника. Он напомиње да је сарадња са УАЕ део напора Француске да се, у новонасталим околностима, у кратком року обезбеди енергетска сигурност кроз супституцију руске нафте и гаса – из различитих извора, путем конектора за течни гас у Норвешкој.

Muhamed bin Zajed
Мухамед бин Зајед / Извор: Профимедиа

Војна сарадња

Свакако, не треба заборавити и војни аранжман између Париза и Абу Дабија који је потписан прошле године. Француска је продала 80 француских борбених авиона "рафал" и 12 војних хеликоптера "каракал" с пропратном опремом за 19 милијарди долара, што представља највећи купопродајни уговор који је француска војна индустрија направила. С друге стране, Москви је стало да у УАЕ имају савезника и зато је наложила трговачким фирмама, које користи "Росњефт", да од овог месеца траже плаћање у доларској противвредности у дирхамима, рекли су добро обавештени извори. "Росњефт", "Корал енерџи" и "Еверест енерџи", компаније преко којих се извози већи део нафте, почеле су с том праксом.

Буџетска подршка

Док су неки, поготово у региону, са сумњом гледали у нашу сарадњу са УАЕ, Београд је стрпљиво градио односе с Абу Дабијем и они су све бољи и бољи. Сарадња између Србије и УАЕ иде узлазном путањом из године у годину од доласка на власт Александра Вучића.

Нето прилив у 2018. години из УАЕ у Србију био је 180 милиона евра, а 2010. године инвестиције из УАЕ су износиле само 300.000 евра. Овај податак можда најбоље говори о томе колико смо ојачали нашу сарадњу за само неколико година, рекао је својевремено министар финансија Синиша Мали. Он је додао и да укупна вредност арапских инвестиција у Србији износи четири милијарде долара, док је председник Србије у октобру 2021. у Дубаију изјавио да у Србији послује око 1.000 компанија из Емирата.