Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИЈАТЕЉСКА ПОДРШКА! Вучић данас са лидером Француске о новим и бољим плановима за Србију

01.02.2021. 07:44
Пише:
Србија Данас/Република
Makron i Vučić
Макрон и Вучић / Извор: Профимедиа

Без икакве сумње, за званични Париз наша земља је кључни и стратешки партнер у региону

Француски председник Емануел Макрон подржаће Србију у три кључне ствари: економски, по питању постизања компромисног решења за Косово и Метохију и у убрзавању услова за улазак наше земље у ЕУ или бар што веће приближавање Унији.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЈАВИО: Србија до марта добија нову количину од милион вакцина

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЈАВИО: Србија до марта добија нову количину од милион вакцина

ВУЧИЋ ИЗ ПАРИЗА: Имаћемо уговоре за 11 милиона вакцина - у свету се води рат за њих

ВУЧИЋ ИЗ ПАРИЗА: Имаћемо уговоре за 11 милиона вакцина - у свету се води рат за њих

ИСПЛИВАЛИ НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ БОМБАШКОГ НАПАДА НА ШЕШЕЉА: Зашто је Шаботић бацио кашикару на лидера радикала?

ИСПЛИВАЛИ НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ БОМБАШКОГ НАПАДА НА ШЕШЕЉА: Зашто је Шаботић бацио кашикару на лидера радикала?

Како оцењују извори уочи данашњег сусрета Макрона и председника Александра Вучића у Паризу, Србија је за Француску кључни партнер у региону. Двојица шефова држава, према оном што се може чути, разговараће и о изазовима због пандемије корона вируса и досадашњој сарадњи, која је оцењена као изузетно успешна.

Они су у Паризу због метроа

Министар финансија
Томислав Момировић, министар саобраћаја
Горан Весић, заменик градоначелника
Станко Кантар, директор Београдског метроа

НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Вучић је јуче отпутовао у Француску, где ће се данас састати са Макроном, а присуствоваће и ручку, који у његову част приређује француски председник.

- На путу за Париз. Очекују нас важни разговори за Србију, а теме, од Косова и Метохије, европског пута Србије до изградње метроа у Београду. Живело српско-француско пријатељство - написао је Вучић на Инстаграму, уз фотографију из авиона.

Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност оцењује у изјави за наш лист да Макрон промовише политички повратак Француске на простор југоисточне Европе, препознајући Србију као кључног партнера у том подухвату

- О томе сведоче француске инвестиције у нашу привреду, али и интензивна политичка сарадња Београда и Париза. Сусрет Вучића и Макрона је значајан због тога што долази у време када се однос снага у региону, али и широм света, убрзано мења услед пандемије коронавируса, чиме сарадња Француске и Србије додатно добија на значају. Можемо очекивати долазак нових француских инвестиција, али и снажнију подршку званичног Париза процесима регионалних интеграција које Србија заговара, те операционализацију секторског приступа наше државе ЕУ кроз примену нове методологије проширења коју је иницирала управо Француска. Даље, председник Макрон показује далеко већу флексибилност по питању потраге за компромисним решењем проблема КиМ у односу на остале западне лидере - наводи Старовић.

Три кључне тачке подршке

1. Економска

2. Постизање компромисног решења за КиМ

3. Убрзано приближавање ЕУ

ФРАНЦУСКИ ЂАК

Да је Србија за Француску једна од стратешких држава на западном Балкану, потврђује научни саветник у Институту за европске студије Слободан Зечевић:

- Француска администрација има релативно добре односе са новом администрацијом председника САД Џозефа Бајдена, нарочито са Ентонијем Блинкеном, новим државним секретаром, иначе француским ђаком. У том смислу може да буде интересантан контакт између Макрона и Вучића и да ли постоје неке координиране акције, нове идеје и предлози између француске и америчке администрације поводом Косова.

Сузана Грубјешић, председница Центра за спољну политику, дијалог Београда и Приштине види као кључну тему у разговорима председника Вучића и Макрона, како каже, "лично веома заинтересованог за решавање косовског питања". Она је напоменула и да је Србија несумњиво главни партнер Француске на западном Балкану.

Последњи сусрети двојице председника

9. јул 2020.

Састанак у Паризу. Вучић разговарао у четири ока са Макроном у Јелисејској палати уочи видео-самита Београда и Приштине

11. новембар 2019.

Вучић и Макрон састанчили у четири ока у Јелисејској палати након свечане вечере коју је Макрон организовао за високе званице Форума о миру. Макрон је изненада позвао Вучића на састанак. Он је био први председник кога је примио на билатерални састанак и једини с којим се састао у свом кабинету

15/16. јул 2019.

Сусрет у Београду. Први долазак француског председника у Србију после 18 година. Потписано више од 20 споразума. После шетње Калемегданом двојица председника су се обратила грађанима код споменика захвалности Француској и тада се Макрон обратио окупљенима на српском језику и рекао: "Француска вас воли, као што сте ви волели њу"

29. април 2019.

Вучић и Макрон се срели на састанку лидера западног Балкана у Берлину