Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Потресна исповест Српкиње са Косова и Метохије: Познати политичар нам је ОТЕО породични стан

24.01.2018. 21:05
Пише:
Србија Данас
Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

У то време такозвана ОВК је прогонима, убиствима, силовањима, киднаповањима, отимањем српске имовине успостављала власт

- Нема ноћи да не сањам како се враћамо у Приштину. Тамо је била кућа мојих родитеља. Мојих Тодића. Башта у којој су се окупљали добри људи. Ником на памет није пало да пита којем се Богу молиш, којем народу припадаш. Нема ноћи да не сањам рођење и детињство наше деце. Њихове креветиће, распоред у стану из кога смо избачени. Нема јутра које ме не боли, данас, оним истинским болом као пре 18 година када су нам порушили гнездо да се не вратимо... А онда, кажем себи, а говорим и другима: Наше је све оно чега се нисмо одрекли. Ја се не одричем. Борим се и борићу се. Да ли је тешко? Не питајте! Та мука цену нема, прича Радмила Тодић Вулићевић.

Грачаница... Овде Радмилу смирују манастирска звона, како сама каже. Она у овом древном уточишту и прибежишту Срба који се буде с погледом на отети град, нема дилему:

- Морамо да се боримо, морамо, уз помоћ наше државе Србије-  каже Радмила.

Одавде се, пре три дана, ова разборита жена упутила у Лапље Село да Александру Вучићу, председнику Србије, приближи личну причу, тек, као плочицу мозаика опште српске невоље и ововековног страдања које није доживео ниједан народ у Европи.

Али, њена прича је, по свему, јединствена...

Лето, 1999. година ужаса за српски народ са Косова и Метохије. Време када је такозвана ОВК прогонима, убиствима, силовањима, киднаповањима, отимањем српске имовине успостављала власт.

- Супруг је наше троје деце и мене упутио у Ниш. Он је остао да сачува имовину. Стан и све што смо тамо имали. Наш први кревет, старији од наше деце. Још га чувамо... Убрзо су га избацили и све што је нама припадало.

Исповест мајке шесторо деце која је после разговора с Вучићем добила трактор: На Српску Нову годину Албанци су нам приредили УЖАС

У наш стан се уселио Халил Фејзулаху, отац Каћуше Јашари, истакнути политичар СФРЈ. Његов пут следила је и његова ћерка - говори Радмила Тодић Вулићевић. - Зашто је Фејзулаху одабрао баш овај наш стан који смо ми Вулићевићи откупили почетком 1990. године? Зато што га је, како је касније објашњавао, користио као свој службени стан до пензионисања, 1982. године?

У међувремену је, да се зна, он добио и стан у Београду у тадашњем Булевару револуције, преко пута Правног факултета. И, нико, барем ја немам тај податак, да постави питање његовог и власништва његове породице у престоници Србије коју "баштине" од 1976. године. Ни ја не желим да у то улазим, моја је намера да се за нашу имовину борим до краја. За правду у овој неправди.

Ово је главна порука коју је председник Вучић послао Србима својим одласком на Косово

Трагајући у мраку српске трагичне косметске збиље, Радмила Тодић је установила да и данас стан Вулићевића у Приштини користе наследници Халила Фејзулахија, његова кћерка Каћуша Јашари, која је, фалсификујући документа, стан Вулићевића укњижила и у катастарским књигама. Њој, Радмили Тодић Вулићевић није остало ништа друго до да у судском поступку, који траје од 2002. године, доказује валидност права на имовину.

Најпре јој је агенција УН за имовину потврдила да Фејзулаху нема право на стан и да је био дужан да га по истеку функције врати институцији од које га је добио. Агенција је, истовремено, признала и право Вулићевићима на тај стан, у центру Приштине у улици која се некад звала - Голошка, а како се сада зове... ни Радмила не зна.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

- Ћерка Халила Фезулахуји Каћуша жалила се на ово првостепено решење Међународној агенцији УН - говори Радмила Вулићевић.

Њена жалба заснована је на "дискриминацији", а у другостепеном поступку, решење је поново донето у корист Вулићевића, уз право коришћења породице Јашари.

Уследило је обраћање Радмиле Вулићевић на разне адресе: између осталог и на међународну, али се то до данас није решило.

После шест сати разговора, председник Вучић косовским Србима ПОРУЧИО: Останите храбри и јаки

- Зато сам се обратила председнику Србије у Лапљем Селу - каже нам Радмила.

- Не због себе лично, него да он сагледа суштински проблем. Чиме су се све служили узурпатори, па и они који су се заклињали у братство и јединство, право и правду, како би се домогли српске имовине - додала је она.

Недавно је Радмила Тодић Вулићевић била у Приштини. Прича нам да су је овде сачекали са шокантним фалсификатом: као да је стан "продала Фејзулаху". Суочили су је с тим да је стан продала протекле године, мада је отац Каћуше Јашари умро 2007. Уз то су јој испоставили решење о порезу "до продаје". Није је то, говори нам, узнемирило. Зна да је на путу борбе да докаже право и правду.

НАТО ПОЛУДЕО ЗБОГ ВУЧИЋЕВЕ ПОСЕТЕ КОСОВУ јер је цео свет видео да су СРБИ ЖРТВЕ

Верује да ће их доказати, како би се и сународници са Космета осмелили да истрају у доказивању права на силом отету имовину. Да опстану и остану на своме.

- После вишесатног разговора са председником Вучићем, наша нада у борбу за наше сопствено је извеснија. Наше је све док не потпишемо да - наше није. А, ја, нити сам потписала, нити ћу потписати - одлучно закључила Радмила.