Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРВИ МЕЂУ КАНДИДАТИМА: Син Милоша Вучевића иде на добровољно служење војног рока

31.08.2022. 16:29
Пише:
Србија Данас
Mihailo Vučević
Михаило Вучевић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/милосвуцевиц_градонацелник

Свечани испраћај кандидата за добровољно служење војног рока и војно-стручно оспособљавање за резервне официре у септембарском року, данас је уприличен у Новом Саду. Испраћају је присуствовао заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић који је свим полазницима честитао на одважности, храбрости и спремности да раде за своју државу.

-Одазвали сте се позиву за добровољно служење војног рока и тим поводом желим да вам честитам у име града Новог Сада. Овим гестом сте показали колико истински волите нашу Србију, а такав патриотизам заслужује и поштовање и дивљење. Такође, желим да честитам и овде присутним војницима који су одслужили војни рок. Ваше опредељење да штитите и браните своју домовину је несебичан чин вредан сваког поштовања. Наш императив је да имамо снажну и модерну војску која је спремна да реагује у ванредним околностима. Хвала Војски Србије на свему што чини за овај народ. Град Нови Сад ће увек бити ту, спреман да подржи и допринесе побољшању положаја припадника снага безбедности – поручио је Ђурић полазницима.

ТАЈКУНСКИ МЕДИЈИ ПОКАЗАЛИ КОЛИКИ СУ ЛИЦЕМЕРИ! Виктор Савић изнео став поводом прајда који им се не свиђа па УВРЕДАМА засули популарног глумца

ТАЈКУНСКИ МЕДИЈИ ПОКАЗАЛИ КОЛИКИ СУ ЛИЦЕМЕРИ! Виктор Савић изнео став поводом прајда који им се не свиђа па УВРЕДАМА засули популарног глумца

ПОЈЕДИНЦИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ЖЕЛЕ НЕМИРЕ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ СРБИЈЕ! Покрет Наши осудио лидере који позивају на скуп поводом Еуропрајда

ПОЈЕДИНЦИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ЖЕЛЕ НЕМИРЕ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ СРБИЈЕ! Покрет Наши осудио лидере који позивају на скуп поводом Еуропрајда

"ДОБАР РАЗГОВОР" Вучић се састао са специјалним изаслаником УК Стјуартом Пичом (ФОТО)

"ДОБАР РАЗГОВОР" Вучић се састао са специјалним изаслаником УК Стјуартом Пичом (ФОТО)

Пријавило се укупно 26 момака и девојака на одслужење војног рока. Овим чином, момци и девојке показали су патриотизам према својој земљи спремност и жељу да се оспособе, ако сутра буде затребало да бране Републику Србију, истакнуто је из центра Министарства одбране локалне самоуправе Нови Сад.

Потпуковник Димовски: Све већа заинтересованост код младих

-Ови момци и девојке ће наредних шест месеци служити војни рок у јединицама Војске Србије. Месец ипо дана у центрима за основну обуку, након тога ће месец ипо дана бити на специјалистичкој обуци, а последња три месеца ће те вештине дограђивати у јединицама Војске Србије. Морам да истакнем да је сваким упутним роком све већа заинтересованост кандидата за служење војног рока како момака тако и девојака – истакао је потпуковник Драган Димовски, начелник центра Министарства одбране локалне самоуправе Нови Сад.

Дужност као младог човека

Син градоначелника Новог Сада Михаило Вучевић такође је одлучио да од септембра буде део добровољних војника Војске Србије. Како каже, на ово гледа као на неку врсту психо-физичког тестирања и као његову дужност као младог човека према отаџбини.

Очекујем неку врсту тестирања и да из свега тога изађем као много зрелија особа. То је процес одрастања који сматрам да свака млада особа треба да прође. Волео бих да позовем све младе људе, момке и девојке да следе наш пример и да исто иду на добровољно служење војног рока или у школу резервних официра – рекао је Михаило Вучевић, додавши да је и студент Правног факултета у Новом Саду.

Mihailo Vučević
Михаило Вучевић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/милосвуцевиц_градонацелник

И жене се одважиле да појачају Војску Србије

Да Војска Србије није резервисана само за јачи пол доказале су три девојке које су од септембра одлучиле да буду део полазника.

-Мени је циљ да браним нашу земљу. Такође породично негујемо традицију одласка у војску и сви раде при војсци. Одувек ми је била жеља да обучем униформу. Волим кад видим женско у униформи, срце ми је тада пуно – рекла је Снежана Андрић, будућа војникиња.

Многе погодности након завршеног војног рока

Обавезно служење војног рока укинуто је 2011. године у Републици Србији. Након завршетка војног рока полазници могу да заснују радни однос у некој од јединица војске Србије, у својству професионалних војника. Међутим, та знања такође могу да искористе да би се касније запослили у неким институцијама Републике Србије, али и у неким приватним предузећима.

Војници на служењу војног рока имају примања у износу од 38 хиљада динара, а слушаоци војно-стручног оспособљавања за резервне официре имају до 42 хиљаде динара.

Добровољно служење војног рока почиње сутра за све полазнике Републике Србије и траје наредних шест месеци.