Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПРВИ ПУТ НИКО ЖИВ НЕ ЗНА ШТА ЋЕ ДА СЕ ДЕСИ" Вучић о Самиту лидера ЕУ: Биће интересантно 23. јуна у Бриселу

14.06.2022. 11:41
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Ацимовиц

Председник Србије Александар Вучић полажио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара поводом 23. годишњице завршетка те битке између припадника Војске Југославије (ВЈ) и терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК).

На питање новинара да прокоментарише став ЕУ да Србија може напредовати на путу ка чланству ако призна тзв. Косово, Вучић каже да је рекао и Олаф Шолц.

- Ми смо то приметили, иако многи то на нашој политичкој и јавној сцени нису желели да примете. Али, и даље у званичном преговарачком процесу стоји "пуна нормализација односа", а нигде се не говори о међусобном признању - рекао је председник Србије, након полагања венца на споменик јунацима с Кошара.

ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК ЈУНАЦИМА СА КОШАРА: Брине ме како ће се окончати ствари око Украјине, тешка зима пред нама, струје неће бити (ФОТО/ВИДЕО)

ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК ЈУНАЦИМА СА КОШАРА: Брине ме како ће се окончати ствари око Украјине, тешка зима пред нама, струје неће бити (ФОТО/ВИДЕО)

"ПРЕДСЕДНИЧЕ ТЕЖУ БОРБУ ВИ ВОДИТЕ" Вучић одговорио ветерану са Кошара и ОДУШЕВИО све

"ПРЕДСЕДНИЧЕ ТЕЖУ БОРБУ ВИ ВОДИТЕ" Вучић одговорио ветерану са Кошара и ОДУШЕВИО све

УСВОЈЕНА СРАМНА РЕЗОЛУЦИЈА ЕП О СРБИЈИ: Хитно уведите санкције Русији и признајте Косово

УСВОЈЕНА СРАМНА РЕЗОЛУЦИЈА ЕП О СРБИЈИ: Хитно уведите санкције Русији и признајте Косово

- Наше је да преговарамо, и ми немамо проблем с несталим особама, рекао сам да нам покажу те њихове списке и ми ћемо ићи одмах на та места да проверимо. Али то тражимо и за нас јер и ми имамо сумње за места за које мислимо да су у њима Срби закопани. То што ви тражите од нас, дајте и нама - поручио је Вучић.

Истакао је да Србија зна да морамо да живимо једни поред других и да сарађујемо, али да "што се тиче задирања у статус државе и територијалног интегритета, ми поштујемо међународно јавно право на које се цео свет позива. Територијални интегритет је изгледа сада постао наомиљенија синтагма Запада. Ја сада само понављам, све оно за шта се залажете када је реч о Украјини пустите и нас да се залажемо".

- Биће интересантно то 23. у Бриселу, када треба да се донесу одлуке о Украјини, Молдавији, Западном Балкану... Први пут нико жив не зна шта ће да се деси - рекао је он.

- Могу да нагађам да ће Украјини дати статус кандидата, али то неће бити баш тако, то јест даће им статус кандидата, али ће морати да буде то потврђено на некој конференцији. Слично ће бити и с Молдавијом, а када је реч о Западном Балкану - не верујем да ће сломити Бугарску у вези Северне Македоније и Албаније, и то је велики проблем,а те две земље су заслужиле. Ми очекујемо велике критике на наш рачун. али ја питам шта ми сада треба да учинимо, да признамо Косово? - запитао је Вучић и додао да је Косово и Метохија једино место где се одигравао војни сукоб, а где је стопа повратка нижа од три одсто.

Лидери чланица Европске уније (ЕУ) и земаља Западног Балкана састаће се у Бриселу 23. јуна пре почетка Самита лидера ЕУ.

Подсетимо, Европско веће раније саопштило је да су лидери шест земаља Западног Балкана позвани у Брисел на први дан Самита лидера ЕУ, који ће се одржати 23. и 24. јуна.

- Не постоји нигде ништа слично у свету. То никога не занима, никада није никог интересовало и немојте мислити да ће их интересовати. Грешку неће да признају. Бомбардајући су учинили добру ствар из њиховог угла гледано, и тај свој став неће мењати. Подносе кривичне пријаве против људи који су им се политички супротстављали на северу КиМ, хоће да протерају Србе. Њима је једини циљ чишћење севера КиМ, сви ћуте и сви се праве као да се ништа не дешава. Чекам да их награде у Бриселу 23. Како ће да образложе да ће њих да награде и то оне који ништа у дијалогу нису учинили? - навео је председник Србије.

Председник Србије је нагласио и важност европских инвестиција у Србију.

- Можемо ли без Европе и без њихових инвестиција? Мислим да не. Морамо да будемо рационални да наше емоције не превладају. Влада ће бити изабрана и имаће легитимитет. Нисмо светска сила да можемо да издржимо све, али морамо да поштујемо себе и за сада смо успевали - рекао је Вучић.

Према његовим речима никоме у свету не одговара да види једну малу земљу која би да води своју политику, а не њихову. Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли би свету одговарала једна неутрална земља, која гледа свој интерес и која се не би сврставала ни на једну страну.

- Сви би хтели да ми будемо продужена рука било кога од њих, а не да имамо свој став и политику - казао је Вучић. Како каже, Србији није ни отворено поглавље 31, (спољна, безбедносна и одбрамбена политика), јер су "неки" сматрали да смо неспремни за то, а данас од наше земље траже да има 100 одсто усаглашености са том политиком за коју нису чак ни отворили поглавље.

- Нису нам чак ни отворили поглавље тако да мислим да је то помало лицемерно, али шта да се ради. Наше је да чувамо своју земљу, да се изборимо и припремимо за зиму. Очекују нас радни и напорни јул и август да спремимо земљу и верујем да ћемо онда имати шансу да презимимо на пристојан начин - рекао је Вучић.