Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУНА ПОДРШКА ВУЧИЋУ! Ракић: Уверени смо да ће председник успети у својој борби и доћи до компромисног решења

22.08.2022. 15:31
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Срби са КиМ уз председника

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да су представници Срба са КиМ пружили пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у тражењу компромисног решења у наредних 10 дана, и напорима у очувања мира и безбедности, и поручили да ће овог пута напустити институције Приштине, ако компромис изостане.

ПРИШТИНА ИМА СПИСАК ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ СРБА! Вучић открио језиве планове лажне државе

ПРИШТИНА ИМА СПИСАК ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ СРБА! Вучић открио језиве планове лажне државе

"ОЗБИЉНО ЈЕ И ОПАСНО" Орлић најавио седницу Скупштине о Косову и Метохији

"ОЗБИЉНО ЈЕ И ОПАСНО" Орлић најавио седницу Скупштине о Косову и Метохији

ШУРУЈУ СА АЛБАНЦИМА, ХОЋЕ ДА ЛОВЕ СРБЕ НА КиМ: Ово су Чеченски терористи о којима је говорио председник Вучић (ФОТО)

ШУРУЈУ СА АЛБАНЦИМА, ХОЋЕ ДА ЛОВЕ СРБЕ НА КиМ: Ово су Чеченски терористи о којима је говорио председник Вучић (ФОТО)

Ракић је на прес конференцији пренео да је састанак са председником био конструктиван, отворен и ефикасан, и да их је Вучић детаљно известио о састанцима у Бриселу, пре свега, са представницима међународне заједнице, као и са Аљбином Куртијем.

- Желим да поручим нашем народу, у овом тешком тренутку, када Приштина чини све да једностраним потезима отежа живот нашем народу и најдиректније угрожава мир, председник Вучић чини све да дође до компромиса, да се сачува мир, а српски народ остане на својим вековним огњиштима - рекао је Ракић.

Он је истакао да су сви представници Срба са КиМ, на челу са представницима Српске листе, директори јавних институција Србије, као и установа и предузећа председнику Вучићу "најдиректније пренели своје ставове":

- Прво да он има нашу пуну подршку да у наредних 10 дана пронађе компромисно решење за овај проблем, и да ћемо ми подржати то решење, који ће уважити интерес српског народа - рекао је Ракић.

Такође, потврдио је да су затражили јасне и чврсте гаранције да држава Србија неће дозоволити прогон и погром српског народа, какве је доживео у прошлости.

- Поручили смо председнику Вучићу да смо до сада више пута, на његово инсистирање настављали да се институционално боримо за права нашег народа, али да ћемо овог пута, у случају да се не дође до компромиса, почети са напуштањем свих институција. Прво ми, политичари, а после редом, тужиоци, судије, полиција... - рекао је Ракић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На тај начин ће, истакао је, доћи до "тоталне разградње" бриселског дијалога, који је Приштина обесмислила упорним одбијањем да за 10 година формира Заједницу српских општина и константним кршењем Бриселског споразума.

- Уверени смо да ће председник успети у својој борби и доћи до компромисног решења. Свесни смо да је за компромис потребно да и друга страна покаже одговорност, озбиљност и конструктивност, а не да чини све да протера Србију и српски народ са простора на којима живи вековима - рекао је Ракић.

Он је позвао КФОР да остане гарант мира и безбедности за све на овим просторима, поштујући мандат и Резолуцију УН 1244.

- Позивам да, ако се то деси, спрече прогон Срба и не остану пасивни као што су били 2004. године, када смо доживели погром. Они нису ту да стају на страну Приштине и спречавају наш народ да се бори за своја људска и политичка права - подвукао је он.

Ракић је поручио КФОР-у да је потребно да своје снаге поставе тако како би превентивно деловали, а не да дозволе да албански специјалци довлаче тешку механизацију и ватрено оружје у чисто српске средине.

- Подсећам да ниједна упад специјалаца са југа на север није био одобрен од стране градоначелника, нити је било ко контактиран од руководства полиције региона север, који по Бриселском споразуму има надлежност да се стара о реду и миру у овим општинама - нагласио је он.

Ракић је пренео да су градоначелниции и председници скупштина свих четири општине са севера Косова - северна Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток - за среду у подне сазвали заједничку седницу на којој ће се расправљати о политичкој и безбедносној ситуацији.

- Ми смо своји на своме. Овај народ не јуриша на било кога, већ на својим кућним праговима, у својим селима и градовима жели да живи нормални живот, без малтретирања када иду на њиве, без претресања и пребијања само што су Срби - подвукао је он.

Goran Rakić
Горан Ракић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Рекао је да је народ забринут, али и јединствен и решен да опстане и остане на својим огњиштима.

- Свесни смо да ово није питање таблица или личних карата, већ ће се сутра појавити нови изговор за малтретирање нашег народа. Рекли смо председнику да је ово неприхватљиво и неподношљиво и да смо увек делили судбину свог народа, као и да ћемо и сада бити испред њега и учинити све да сачувамо мир, и са народом ћемо поднети терет борбе за живот достојан човека - казао је он.

Ракић је изразио задовољство што је председник Србије разумео ставове Срба са КиМ.

Пренео је и речи председника Вучића да Србија неће дозволити прогон и убијање нашег народа.

- Србија никада више неће дозволити Олује и тракторске колоне, а наш народ, посебно старији суграђани, их добро памте. На крају је председник истакао да Србија никада неће оставити на цедилу свој народ - пренео је Ракић.