Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Путин ОШТРО о ГРЕШКАМА Русије: Требало је да ратује за Србију 1999. године, али и да НЕ ДОПУСТИ уједињење Немачке

09.03.2018. 21:39
Пише:
Србија Данас/ Информер
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Youtube/Russia Insight

То је била последица наивне и неспособне руске политике након рушења Берлинског зида 1989. године

Русија је требало да ратује за Србију 1999. године, сматра руски председник Владимир Путин. Он је навео да су две највеће руске грешке то што је допустила уједињење Немачке и НАТО бомбардовање наше земље.

Путин је у интервјуу за документарац је рекао да је грешка направљена у вези са Србијом била последица наивне и неспособне руске политике након рушења Берлинског зида 1989. године.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Youtube/Russia Insight

- Русија је требало да предвиди велике геополитичке промене широм света након уједињења Немачке, али се показала неспособном за то, губећи тло под ногама. Не само што смо допринели уједињењу Немачке и повукли своје трупе, већ смо повукли и снаге других источноевропских земаља - рекао је Путин.

Он је додао да је Русија мислила да ће се односи са НАТО развијати у потпуно другом смеру.

НАТО је бомбардовао Србију, што је прошло без санкција Савета безбедности УН            

- Очекивали смо да ће НАТО престати да постоји са окончањем Варшавског пакта или да се, у сваком случају, више неће ширити, као што нам је благовремено речено. Такође, мислили смо и да ће се догодити неке тектонске промене у начину на који смо комуницирали - рекао је Путин.

Како је истакао, то се на крају није догодило.

- НАТО је почео да се шири ка истоку, а САД су свиме тиме биле подстакнуте. Тако су се догодили ваздушни напади на Србију, који су прошли без санкција Савета безбедности УН - истакао је руски председник.

Према његовим речима, осим у Србији, САД и НАТО су извели војне операције и у Ираку и Авганистану, а довели су и до ескалације верског екстремизма на Северном Кавказу.

Гојковићева РАЗРЕШИЛА ДУЖНОСТИ генералну секретарку Скупштине Светиславу Булајић

- Све се дешавало једно за другим, као гром из ведра неба, али је то требало да очекујемо. Па ипак, благо речено, ми смо показали неспособност и неуспех да схватимо шта ће се догодити са нашом земљом и широм света након што смо узмакли - нагласио је Путин.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Youtube/Russia Insight

Шеф Кремља сматра да се ништа од свега не би догодило, укључујући НАТО напад на Србију, да је Русија послушала велики број савезника Источне Немачке у западном блоку, који су доводили у питање уједињење са Западном Немачком.

- У Русији то није био случај. Русија је сматрала да, ако немачки народ жели уједињење, онда би било контрапродуктивно, штетно и неправедно то спречавати. И тако је Русија у томе помогла, прилично несебично - испричао је Путин.

Ипак, он наводи да су се сад времена променила и да Америка показује знаке слабости.

Волео да ради за КГБ

Владимир Путин је изјавио да је волео рад у КГБ. Он је навео да је стекао огромно искуство радећи као агент у Источној Немачкој од 1985. до 1990.

- Био сам ангажован на регрутовању људи и радио сам са обавештајним агентима. То су били јединствени људи, првокласни по убеђењима, интелекту, моралности, истрајности и животној снази. За мене је то било изузетно искуство - истакао је Путин.

На шаљиво питање да ли се и даље бави регрутацијом и да ли је некога покушао да регрутује на самиту Г20 у Хамбургу 2017, где се први пут срео са Доналдом Трампом, Путин је уз осмех одговорио:

- Не, тиме сам одавно престао да се бавим.

- САД свима, без икакве дискриминације уводе санкције, праве неке црне листе и све редом називају непријатељима. Покушавају све да ставе у исти кош, што је знак слабости, а не јачине. То се не ради тако, то је манифестација неспособности - објаснио је Путин.

Шеф Кремља је поручио целом свету да је неопходно градити односе са Русијом како би све било у најбољем реду.

ЕУ брже боље ДЕМАНТОВАО Дачића: Ми не тражимо признање Косова

- Морају се одржавати принципијелни, искрени и отворени односи. То важи и за односе међу људима и у међународној арени. Сви наши партнери треба да знају да их не варамо, не завлачимо и не покушавамо да их пређемо. Не морају се сви слагати са нама и могу се расправљати, али треба да имамо јасан, транспарентан и стабилан однос на основу којег можемо да радимо. Тако се гради поверење и поштовање. То је основа за сарадњу - рекао је Путин.

Уједињење Русије и Европе била Колова идеја

Путин је рекао да идеја о интеграцији Русије и Европе, названа "Европа од Лисабона до Владивостока (Токија)", није његова, иако му се често приписује. Он каже да је ту идеју имао бивши немачки канцелар Хелмут Кол.

- Он је предвидео промене на светској политичкој сцени. Говорио је: Кад се САД врате доктрини "Америка Американцима", Европа ће остати један на један са азијским гигантима у успону, Индијом и Кином, али неће моћи да одговори на тај историјски изазов без савеза са Русијом - подсетио је Путин.