Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Путин није Србији понудио улазак у Евроазијску унију и ОДКБ у замјену за преузимање Косова и Метохије

01.07.2017. 18:33
Пише:
Србија Данас/Политика
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

У чланку објављеном на нашем порталу, наиме, изнесена је тврдња како је "Путин понудио озбиљан план за Косово и да ће Русија преузети Космет, а Београд ући у ОДКБ и ЕАУ", а реч је о изјави руског политичког коментатора која се у дезинформативним наративима годинама приписује Владимиру Путину, те се тако представља као званична државна политика, а то није.

Медији, а међу њима и наш портал, првобитно је пренео информацију о томе како је "Путин понудио озбиљан план за Косово и да ће Русија преузети Космет, а Београд ући у ОДКБ и ЕАУ" , али те информације нису тачне и у овом тексту се налази исправка таквих информација и промењена је структура чланка тако да се сада јасно види шта је истина. Текст је исправљен на основу анализе организације raskrinkavanje.ba. 

У чланку објављеном на нашем порталу, наиме, изнесена је тврдња како је "Путин понудио озбиљан план за Косово и да ће Русија преузети Космет, а Београд ући у ОДКБ и ЕАУ", а реч је о изјави руског политичког коментатора која се у дезинформативним наративима годинама приписује Владимиру Путину, те се тако представља као званична државна политика, а то није.

У првобитно објављеном чланку се тврдило следеће:

- Ако Србија затражи и буде примљена у Евроазијску унију и ОДКБ, проблем Косова и Метохије постао би и руски проблем, што би у старту гарантовало безбедност и живот за Србе, јер Русија признаје целовитост Србије.

- Овај план понудио је Србији, руски филозоф и лидер Међународног евроазијског покрета Александар Дугин. Он је, међутим, додао и да то не значи да би Русија одмах покренула војну операцију, али би пружила одређене гаранције са којима би могло спокојније да се живи.

Потом се наводи:

- Дугин, кога сматрају саветником председника Русије Владимира Путина, рекао је би да би у случају да Србија затражи пријем у Евроазијску унију и ОДКБ, Русија морала да размотри тај захтев узимајући у обзир вољу народа. Он сматра да Србија треба да изврши политичко самоубиство да би ушла у ЕУ.

Шта су чињенице?

Централна тврдња из наслова о томе како је Владимир Путин, председник Руске Федерације, Србији “понудио” преузимање контроле над Косовом и Метохијом у замјену за улазак Србије у Евроазијску унију и Организацију договора о колективној безбједности (ОДКБ) нетачна. У самом тексту истиче се да је овај план “понудио” руски политички аналитичар, стратег и филозоф Александр Дугин, а не Владимир Путин. Његова књига “Основи геополитике: Геополитичка будућност Русије”, из 1997. године, сматра се утицајном у руским војним и спољно политичким круговима те се користила у сврхе подучавања у Војној академији Генералштаба Оружаних снага Русије. Но, док је Дугин утицајан мислилац у спољно политичким круговима, Андре Радин и Цлинт Reach из РАНД Цорпоратион, америчког think-tanka, сматрају како Дугин нема утицаја на доношење званичних одлука:

Надаље, док се наводи да Дугин има везе с руским званичницима, укључујући и руско војно руководство и, иако руски лидери могу повремено цитирати његове радове или идеје, не чини се да је он директно утицајан у креирању руске политике. Њега је могуће најбоље конципирати као екстремистичког провокатора с неким ограниченим и периферним утицајем него као утицајног аналитичара с директним утицајем на политику. Чини се да нема директне везе с главним политичким странкама - попут Јединствене Русије, Комунистичке партије, Либерално демократске партије Русије и Родине - које заговарају антизападну и агресивну регионалну политику. Он је такође смењен с положаја на московском државном универзитету након што је позвао на убиство украјинских националиста, а понудио је и значајне критике Путинове политике у Украјини.

Дакле, не само да Дугин није саветник руског председника већ су његове директне везе с властима упитне. Осим тога, Дугин је изнео идеју о уласку Србије у Евроазијску зону и ОДКБ као идеју у интервјуу који је дао за web портал Политика у Србији, у јуну 2017. године:

-Хајде, само на тренутак замислите следећу ситуацију: данашња Србија, која заиста не жури у НАТО, изјављује – желимо да будемо примљени у Евроазијску унију и ОДКБ. Шта даље? Тада проблем Косова постаје и проблем Русије. Онда ми, са нашим нуклеарним оружјем, војном компонентом и ауторитетом који имамо на Истоку, засучемо рукаве и решавамо проблем.

Сходно информацијама изнесеним у анализи Раскринкавања можемо закључити да руски председник није имао ништа с изношењем ове идеје у јавност, како се нетачно тврдило у првобитно објављеном чланку на порталу СрбијаДанас.