Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Радуловић и Обрадовић у проблему званом „цензус“: Не могу ни са ким, а не могу ни сами

01.12.2017. 13:24
Пише:
Србија Данас
Boško i Saša
Бошко и Саша / Извор: Фото: СД илустрација

Београд се на пролеће спрема за градске изборе, а и даље се не зна ко ће с ким у коалицију, тек се праве предизборни прорачуни, свако са својим циљем- једни иду на победу, а другима је циљ само да пребаце цензус.

С обзиром на најновије истраживање које је спровела агенција Фактор плус, по којем само четири странке имају преко 5 посто гласова, осталима ће коалиција бити једини спас од губљења скупштинских фотеља.

Таква је ситуација и са Сашом Радуловићем и његовим покретом Доста је било, који у овом тренутку има 2,6 одсто подршке грађана и налази се у крајње незавидном положају, али и са лидером Двери, Бошком Обрадовићем, чија подршка иде око 3,1 одсто.

Јанковић тотално уништио рејтинг Демократама, а ако уђе у савез са Ђиласом, пући ће и сам

Опет краде кадар: Радуловић режира наставак "Јанковићева посла" (ФОТО)

Radulović i Boško
Радуловић и Бошко / Извор: о: Youtube printscreen/ Владимир Путин

Према овом истраживању, већи број грађана се одлучило за солуцију да би подржало неку другу странку, која није на списку, него било кога од ова два политичара. Наиме, чак 4,7 одсто грађана се изјаснило тако, што је цифра коју и Радуловић и Обрадовић сада могу само да сањају.

izbori
избори / Извор: СД/илустрација

Сами не могу до цензуса, а опција коалиције је у њиховим случајевима прилично компликована, јер се не зна с ким би могли да сарађују, када се има у виду да им до сада није полазило за руком да се договоре са остатком опозиције.

Vojislav Šešelj
Војислав Шешељ / Извор: Профимедиа

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ је изјавио да ће на изборе изаћи сам, и да не размишља ни о каквој предизборној коалицији, тако да Обрадовић овде не може да очекује десничарско умрежавање.

Miloš Jovanović
Милош Јовановић / Извор: Фото: Youtube printscreen/ ДСС

С друге стране, председник ДСС Милош Јовановић наводи да је њихова политичка идеологија ближа Дверима, али би на изборе волели да изађу сами. Такође, сада бивша лидерка ДСС Санда Рашковић Ивић је на председничким изборима подржала Јеремића, а не Обрадовића, тако да је питање колико има простора за договор и пред београдске изборе:

-Мислим да се опозиција залеће сад са овом причом о колонама, а да није промислила какви ће бити медијски третмани и услови, а тек онда ћемо видети треба ли ићи у неку коалицију са политичким странкама и шире – рекао је Јовановић за наш портал.

Иако су у претходним изборима ДСС и Двери били у коалицији, нови избори намећу нова питања:

Да ли ће Двери наћи подршку у бившим коалиционим партнерима и партијама које су му идеолошки блиске?

 С обзиром на чињеницу да ни ДСС ни СРС тренутно нису за договор са Дверима, питање је с ким Обрадовић уопште може да јури цензус, пошто прогнозираних 3,1 одсто говоре да сам нема никакве шансе.

Понашање Обрадовића у последње време га удаљава од потенцијалних коалиционих партнера, јер нико не жели да сарађује са неким ко прави циркус у скупштини или се насилнички понаша према другима, као и чије присталице нападају жене. Једино ко је склон прављењу циркуса у скупштини и ко би по том критеријуму могао да му буде коалициони партнер је Саша Радуловић, који је последњих годину дана има неколико испада у скупштини, не толико насилних као Обрадовићеви, али подједнако глупих. 

Кривична пријава против Бошка Обрадовића: Посланици поднели тужбу због насилничког понашања

Dveri
Двери / Извор: Фото: Youtube printscreen

Једно од решења које Обрадовић има испред себе је договор са лидером Доста је било, Сашом Радуловићем, који је у истој, чак и горој позицији, судећи према последњем истраживању Фактора плус, са само 2,6 одсто подршке грађана.

Да је и Радуловић у незавидној позицији, говори чињеница да је последњих дана осуо паљбу по Драгану Ђиласу, Александру Шапићу и Саши Јанковићу, тако да се чини да ни он нема с ким у коалицију. Његово циркуско понашање у Скупштини Србије, када је одбијао да говори и мимиком забављао посланике и гледаоце тв преноса, није успело да засени гафове Обрадовића, који је такође имао улогу у прављењу хаоса у Скупштини, када је доносио камен у салу, али и гађао посланика СНС Александра Мартиновића мишем од компјутера.

Ђукановић: Скочио сам и повукао Обрадовића, како бих спречио физички инцидент у Скупштини

Чињеница да су Обрадовић и Радуловић пунили медије са својим неозбиљним понашањем у Скупштини, и тако нарушили кредибилитет, делује као једина сличност између њих, али та коалиција би била неприродна и искључиво усмерена ка преласку цензуса, што говори о једином интересу ових лидера и питање које у том случају треба себи да поставе је да ли ће их грађани поново казнити на изборима.