Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РАЗУМЕО ЈЕ МОЋ ОНИХ КОЈИ НАС НАПАДАЈУ! У Скупштини Србије комеморација Милану Милутиновићу, последњу пошту одао и Вучић (ФОТО/ВИДЕО)

05.07.2023. 20:41
milan
милан

Комеморација бившем председнику Републике Србије.

У Скупштини Србије у току је комеморација поводом смрти бившег председника Србије Милана Милутиновића, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

ВОДИО СРБИЈУ У НАЈТЕЖИМ ВРЕМЕНИМА, ДОКАЗАО НЕВИНОСТ У ХАГУ! Ово је биографија бившег председника Србије Милана Милутиновића који је данас преминуо! (ВИДЕО)

ВОДИО СРБИЈУ У НАЈТЕЖИМ ВРЕМЕНИМА, ДОКАЗАО НЕВИНОСТ У ХАГУ! Ово је биографија бившег председника Србије Милана Милутиновића који је данас преминуо! (ВИДЕО)

"ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА И ДАНА ВОЛЕО ЈЕ СРБИЈУ" Вучић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Милана Милутиновића

"ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА И ДАНА ВОЛЕО ЈЕ СРБИЈУ" Вучић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Милана Милутиновића

ПРЕМИНУО БИВШИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ МИЛАН МИЛУТИНОВИЋ

ПРЕМИНУО БИВШИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ МИЛАН МИЛУТИНОВИЋ

Комеморацији присуствује породица Милана Милутиновића, министар спољних послова Ивица Дачић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, представници дипломатског кора и други.

На комеморацији је говорио и Вучић, који је рекао да је Милутиновић био "једна од најмаркантнијих личности Социјалистичке партије Србије", и изразио уверење да ће он остати значајан део историје те политичке организације.

Вучић је упитао има ли веће части него бити на челу Србије и њених народа који су се увек трудили да на миру живе.

- Има ли на свету већег задатка од такве позиције коју је обављао Милутиновић? Никада Србима и њиховим челницима није било лако. Немањићким владарима, Карађорђевићима, Обреновићима. Ипак њихове дилеме и примере можемо лако сагледавати кроз призму протока времена и са безбедне историјске дистанце - рекао је Вучић.

Како је истакао, "Милутиновић је био наш савременик, на најодговорнијим позицијама у држави, онда када је нашем народу било тешко, можда и најтеже".

- Они који памте последњу деценију 20. века, памте и Дејтон, Рамбује, Кумановски споразум. Милутиновић је уткао свој дипломатски дар у претешке преговоре које смо тада као држава водили. Ратовали су Срби храбро, али је до данас остало незапамћено да 19 најмоћнијих држава света нападне једну малу земљу. Србија, чији је Милутиновић био председник се достојанствено бранила од најјаче војне силе у историји човечанства. Добро памтим те дане и дипломатски одмерено, а ипак јако и чврсто држање Милутиновића - рекао је Вучић.

"Разумео моћ оних који нас нападају"

Према његовим речима, он је видео да је Милутиновић био опрезнији од других и да је разумео моћ оних који нас нападају.

Како је рекао, био је рационалнији, смиренији и покушавао је да укаже на све тешкоће са којима ћемо да се суочимо, али да "ми нисмо хтели да га чујемо".

- Истовремено Милутиновић није доводио у питање нечасне намере оних који су јачи. Имао је нешто што сваки одговоран човек има, а што нисам приметио код других, а то је страх за судбину нације. Кроз буку коју је носио са собом и коју није крио могло је да се види колика је његова посвећеност, озбиљност и одговорност - рекао је Вучић.

vucic
вуциц / Извор: Фото: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Како је рекао због "часне одбране своје земље" био је приморан да се суочи са страшним и нељудским мерама које су против њега покренуте.

- Шта год измишљали а много су измишљали, чак ни Хашки суд није ништа могао а измисли у његовом случају. После 5,5 година у хашком трибуналу осећај горчине постоји али не толико да би био љут. То је његова реченица коју ћемо најдуже памтити. Био је бриљантан амбасадор у Атини, министар спољних послова све до хашке голготе. Био је човек скроман и повучен, одмерених и истанчаних манира - рекао је он.

Дачић: Не заборављамо његов патриотизам

Министар спољних послова и председник СПС Ивица Дачић рекао је данас на комеморацији бившем председнику Србије Милану Милутиновићу да Србија неће заборавити његов патриотизам. Он је казао да се од Милутиновића опрашта са великом тугом, али и са великим поносом, додајући да је отишао један из те генерације коме је историја наменила најтежи испит.

- Припадао је онима који су стављени пред највећу пробу, а мало ко у животу дође до таквог теста без обзира коју функцију обавља. До тренутка када на делу треба да покажете колико волите своју земљу и свој народ - рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је Милутиновић био спреман када је, каже, историја дошла пред њега и ставила му у руке најтеже задатке, додајући да се није склањао препуштајући другима историјски терет, знајући да може да га носи и да има све што треба.

Он је истакао да је бивши председник, који је био и министар спољних послова, био ослонац српске дипломатије, као и да је прихватио ту дужност као образован, искусан и одговоран јавни радник.

- Своје професионалне и личне квалитете несебично је поделио са Србијом када се налазила на раскрсници и када је улог била њена слобода, независност и суверенитет - рекао је Дачић.

Председник, министар, хашки оптуженик

Милан Милутиновић био је председник Србије од краја 1997. до децембра 2002. године. Био је секретар за просвету и науку Србије, амбасадор Југославије у Грчкој и министар иностраних послова СРЈ.