Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Састаће се са тројицом председника: У наредних 9 дана Вучић ће прећи преко 20.000 километара

11.12.2017. 16:06
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Борба за националне интересе Србије

У наредних девет дана председник Србије Александар Вучић ће буквално обићи пола планете. Наиме, колико већ вечерас ће бити у Паризу на важном састанку са Емануелом Макроном, председником Француске, да би после тога уследио пут на Кубу и сусрет са Раулом Кастром. Средина следеће недеље резервисана је за вероватно најважнији сусрет ове године - председником Русије Владимиром Путином у Москви. Грубом рачуницом се долази до цифре од 21.798 километара, које ће Вучић прелетети.

Београд-Париз (1446 км) - Председник Србије путује данас у Париз, где вечерас и сутра учествује на Самиту о климатским променама, као представник са Западног Балкана. Он ће вечерас, по доласку у Париз, присуствовати свечаној вечери, коју за учеснике Самита приређује председник Француске Емануел Макрон.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Вучић је јутрос, приликом пријема акредитива новог француског амбасадора у Београду, Фредерика Мондолонија, изразио задовољство што ће имати прилику да поново сретне француског председника и размени мишљења о билатералним односима и ситуацији у региону и шире.

Председник Вучић је изразио наду да ће следеће године доћи до реализације званичне посете председника Макрона Србији, што би било од највећег значаја за континуитет добрих односа и унапређење сарадње двеју земаља.

Вучић и Макрон разговарали су крајем септембра на отварању Пословног форума "Блумберг Глобал", на маргинама заседања Генералне скупштине УН.

- Имали смо изванредну размену енергије. Макрон је рекао, одлазећи, када смо се руковали: Александре, рачунајте на Француску, пуну подршку Париза имате за ваш европски пут - пренео је српски председник новинарима после тог сусрета.

Париз-Хавана (7440 км) - После посете Паризу, Вучић ће посетити Кубу, на позив председника Раула Кастра.

- Радује ме што ће током моје посете Куби бити потписан Споразум о сарадњи у области лекова и медицинских средстава - рекао је председник Вучић, данас приликом сусрета са новоименованим представником Хаване у Србији, амбасадором Густавом Тристе дел Тодом, подсетивши на примере успешне примене искустава кубанске медицине и фармацеутске индустрије у Србији.

Raul Kastro
Раул Кастро / Извор: Профимедиа

Он је истакао задовољство што програм посете предвиђа и обилазак развојне зоне луке Маријел, једног од највећих економских пројеката у кубанској историји.

Вучић писао Си Ђипингу: Србија је неизмерно захвална на подршци и пријатељству Кине

Хавана-Београд (9176 км) - По повртку са Кубе, председник Србије би требао да борави на југу земље. Вучић је најавио да ће Клинички центар у Нишу бити отворен 16. или 17. децембра, приликом његовог боравка у том граду.

Вучић је рекао и да је зграда Клиничког центра прелепа а да ће током дводневног боравка у Нишу обићи и радове на саобраћајном коридору.

ALEKSANDAR-VUCIC
АЛЕКСАНДАР-ВУЦИЦ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Београд-Москва (1718 км) - После посете Нишу, Вучић ће отпутовати у посету Русији, где би требало да борави од 18. до 20. децембра. Како се очекује, он ће са руским председником Владимиром Путином разговарати о широком низу билатералних и међународних питања.

- Разговараће се о много веома важних ствари током састанка са руским председником Владимиром Путином, очекује се да ће бити потписан велики број значајних споразума - казао је Вучић у интервјуу за руску агенцију Tass.

- Ви знате да Србија зависи готово 100 одсто од руског гаса. Сваке године Србија повећа потрошњу гаса за 300 до 400 милиона кубних метара. Недавно је Алексеј Милер (директор Газпрома) био у Србији. Надам се да ћемо довршити рад на важним енергетским споразумима и уговорима између Русије и Србије и да ћемо их потписати у присуству руског председника Путина -рекао је Вучић.

Важан датум у српском и руском народу: Вучић код Путина иде на Никољдан, а главна тема биће КРВАВИ МАЈДАН

Према речима председника Србије, током његове посете Москви две стране ће такоде потписати споразуме о сарадњи у пољопривреди, области иновација, као и споразуме о научним парковима, куповини оружја.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Он је, у интервјуу руској агенцији Тас с, подсетио да је Србија добила шест руских војних авиона МиГ-29, који су подвргнути процесу модернизације, изразивши очекивање да ће они бити у пуној оперативној готовости у року од неколико месеци.

- Уз то, желимо да купимо оружје - најмање шест војних транспортних хеликоптера и система ваздушне одбране - рекао је председник Србије.

Мигови из Русије чувају небо од пролећа: Србија добија и шест хеликоптера, а из Белорусије авионе и С-300!

Када се саберу километри које је председник Вучић прелетео до поменутих светских метропола и назад до српске престонице долази се до импозантне бројке од 21.798 прелетених километара. Сви наведени сусрети су у складу са агендом, коју је Вучић најавио приликом ступања на дужност шефа државе, средином године, да ће се борити за националне интересе Србије на сваком кораку.