Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ ПОТВРДИО! РУСИ ШАЉУ СРБИЈИ ПОКЛОН: Стиже 6 војних авиона МиГ-29

14.12.2016. 13:20
Пише:
Бета
MIG 29
МИГ 29 / Извор: Профимедиа

Опремање ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране је приоритет.

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић рекао је да је Русија донирала Србији шест војних авиона МиГ 29, који ће у наредном периоду са српским авионима тог типа у наоружању војног ваздухопловства чинити основу српске ловачке авијације, способне да изврши мисије заштите ваздушног простора.

Ђорђевић је рекао за српски војни магазин "Одбрана" да Влада Србије у пракси показује да јој је стало до Војске, њеног ваздухопловства и безбедности ваздушног простора, што није увек био случај.

Коментаришући актуелне безбедносне изазове по Србију и укупну безбедносну ситуацију, Ђорђевић је указао на тренд да се војни буџети не само у Европи, већ и у региону повећавају.

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ РУСКИХ АВИОНА: Погледајте како изгледа лет МИГ-ом 29 ИЗ КОКПИТА (ФОТО/ВИДЕО)

- То је одсликавање нових жаришта која постоје у свету, која никада нису била ближе Европи, а која потенцијално представљају претњу за нашу земљу, али и за Европу и ЕУ, чији ћемо саставни део свакако једног дана бити - рекао је Ђорђевић.

Он је додао да Србија жели да буде део заједничке европске одбрамбене политике, да се понаша као да је чланица ЕУ, да буде одговорна и спремна да на све евентуалне изазове одговори.

Што се тиче опремања система одбране, он је навео да је један од приоритета опремање Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као технолошки софистицираног вида, који знатно утиче на укупне оперативне способности Војске Србије.

Ministar odbrane Zoran Đorđević
Министар одбране Зоран Ђорђевић / Извор: Танјуг

- Разматрамо више могућности за побољшање стања у нашој авијацији. Набавили смо два вишенаменска транспортна хеликоптера Ми-17 В-5, а у плану је набавка још шест до десет вишенаменских хеликоптера - додао је он.

Према његовим ријечима, до краја ове године у употребу ће бити уведени школски авиони "ласта", а планира се и модернизација авиона "орао" и Г-4, док се ремонт хеликоптера "газела" настоји решити са иностраним партнером.

Он је рекао да ће следеће године у наоружање ће бити уведен лансер ракета самоходни вишецевни модуларни "Морава", чије је завршно испитивање управо започело у Техничком опитном центру. Навео је да је реч о сложеном, потпуно аутоматизованом борбеном систему, који може лансирати све врсте ракета које се налазе у наоружању војске.

- До краја 2017. године увешћемо и хаубичку муницију 122 mm повећаног домета. Очекује се и верификационо испитивање самоходне топ-хаубице 155 mm НОРА Б52 М15, произвођача "Југоимпорт СДПР", како би се и тај артиљеријски систем нашао у оперативној употреби у првој половини наредне године - каже он.

Ђорђевић је рекао да ће његовим увођењем Војска Србије бити опремљена и новом артиљеријском муницијом, домета 40 километара, као и савременим оптоелектронским уређајима.

Ђорђевић је рекао да се процењује да ће извоз српског наоружања и војне опреме у овој години осам привредних друштава с већинским државним власништвом, достићи вредност од око 375 милиона долара.

ВРЕДИ 9 МИЛИОНА ДОЛАРА: Ево коју ватрогасну технику нам је Русија ПОКЛОНИЛА! (ФОТО)

Што се тиче враћања редовног служења војног рока, он је рекао да, ако Скупштина донесе такву одлуку, Министарство и Војска су у могућности да у најкраћем року обезбеде услове за њено спровођење.

Војни буџет мањи за четири милијарде динара

Министар Ђорђевић објаснио је да ће следеће године војни буџет износити око четири милијарде динара мањи у односу на потребе система одбране у 2017. години и да ће се то највише одразити на набавку опреме и пројекте модернизаицје наоружања.

- Са сопственим приходима, буџет ће износити око 61 милијарду динара или 1,39 одсто БДП-а. На основу прорачуна, потребе система одбране у 2017. години износе 65,2 милијарде динара и у највећем делу се разлика између средстава утврђених лимитом и оних потребних односи на набавку опреме и пројекте за развој и модернизацију наоружања и војне опреме. Очекујемо да ће тај недостатак бити надокнађен следеће године, као што је било и током ове - рекао је министар.

Ministar Đorđević
Министар Ђорђевић / Извор: Фото: mod.gov.rs

Министарству одбране одређени су лимити од Министарства финансија у наредној години и да ће буџет имати социјалну, оперативну и делимично развојну компоненту.

Министар је додао да ће Влада Србије крајем децембра определити још средстава како би се превазишли проблеми недовољног финансирања опремања у 2016. години, иако су и та средства била већа у односу на 2015. годину.

- Та средства су усмерена на набавку ловачких авиона, хеликоптера, радарских средстава, оптоелектронских уређаја, телекомуникационе опреме, артиљеријског оруђа, војно-полицијске опреме, средстава заштите, муниције и муницијских елемента, као и комплета и делова војничке униформе. Реално исказане потребе војске за 2017. у области инвестиција за основна средства износе 11 милијарди динара. Имајући у виду да је то више од онога што је буџетом пројектовано, очекујемо да ће Влада и 2017, као и у току 2016. године, обезбедити додатна средства из буџетске резерве - навео је министар.