Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОТКРИВАМО како ће се завршити серија СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ: Један ПУЦАЊ означиће КРАЈ

19.12.2017. 16:47
Senke nad Balkanom
Сенке над Балканом / Извор: Фото: РТС принтскрин

Зашто се серија није више држала историјских чињеница?

Трибина "Сенке над Балканом: Друштво и политика у Краљевини СХС између фикције и стварности" на којој су говорили Драган Бјелогрлић, продуцент, глумац и један од режисера серије, Владимир Кецмановић, сценариста серије и професор др Чедомир Антић, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Европског студентског форума.

Главна тема ове трибине је био одговор на полемику која се разбуктала међу гледаоцима ове серије, а која се односи на превелика одступања од историјских чињеница тог доба и секвенци, језика и музике која не одговара духу двадесетих година прошлог века.

"Сенке" су поново вратиле у жижу интересовања историјско поглавље у вези са руским белим емигрантима, којима је краљ Александар пружио уточиште после Октобарске револуције.

Senke nad Balkanom
Сенке над Балканом / Извор: Фото: РТС принтскрин

Шта је задатак популарне културе?

На питање односа фикције и стварности у серији, историчар Чедомир Антић је рекао да је сувишно тражити потпуну историјску тачност у уметности. 

- Драго ми је што је отворена дебата о међуратном периоду који је врло интересантан, а до сада није обрађиван кроз кинематографију и што људи разликују уметност од историјских чињеница - нагласио је професор Антић. Додао је и да је кроз серију приказана трагедија коју је донео Велики рат и сложеност његових последица.

- Задатак популарне културе је да својом естетиком и начином причања заинтересује људе за тај период, историјске догађаје и личности - истакао је Драган Бјелогрлић и додао - Поред велике гледаности, серија је привукла пажњу младих о Краљевини СХС, периоду између два рата и о људима који су га обликовали. 

- "Сенке над Балканом" су доказ да је Србији потребан квалитетан филмски и телевизијски садржај и надам се да ће се многи продуценти угледати на њу - подвукао је Бјелогрлић.

Dragan Bjelogrlić
Драган Бјелогрлић / Извор: Фото: Ј.Ш

Трилер или документарац?

"Сенке над Балканом" иду у корак са историјским чињеницама без обзира на то што критичари мисле супротно, предочио је Кецмановић. 

- У питању је трилер, а не документарна серија, па постоји и фикција. Уметност је шира од свега, па и од историје - изнео је сценариста. 

Закључио је да време у ком данас живимо има много сличности са временом о ком је снимана серија, што је чини додатно интересантном.

Критике и чињенице

Бјелогрлић се осврнуо на критике из Македоније и на критике потомака Белогардејаца.

- У Београду су постојале три пушионице опијума и све три су држали Руси. Клуб "Самарканд" је заиста постојао, на улазу су стајали Козаци и унутра није могла да уђе ни полиција - рекао је Бјелогрлић и додао - Мали број људи је знао да су Руси били присутни у нашем друштву и да су дали велики допринос развоју Краљевине СХС.

Бјелогрлић је рекао да су га у Македонији критиковали јер их је представио као нарко картел, а са друге стране, у Београду су му рекли да промовише ВМРО.

На наше питање какве су реакције из Хрватске, с обзиром да се појављује лик усташког поглавника Анте Павелића, Бјелогрлић каже:

- Велики је знак питања зашто ниједна хрватска телевизија није показала интересивање да прикаже серију, посебно што су моје претходне серије приказиване. Хрвати нерадо пуштају ствари које долазе из Србије, што због политичке ситуације, што због тога што нису знали како ће лик Анте Павелића бити приказан. Еминентни хрватски критичари, дали су максималне оцене серији и изразили жаљење што се не приказује у њиховој земљи.

Dragan Bjelogrlić
Драган Бјелогрлић / Извор: Фото: Ј.Ш

Очекује нас три сезоне "Сенки", али где ће се емитовати?

Бјелогрлић каже да је план био да се серија емитује у три циклуса. Иако још увек није почело снимање друге сезоне, то је готово извесна ствар. Међутим, неизвесно остаје питање да ли ће серија променити емитера, а на то питање Бјелогрлић није дао одговор.

Конкретно о серији, Бјелогрлић је открио да ће се прва сезона завршити убиством у Скупштини, када је посланик Пуниша Рачић убио хрватског представника, Стјепана Радића, после чега је уследила политичка криза која је резултирала увођењем Шестојануарске диктатуре краља Александра.

Убиство поменутог монарха биће централни догађај друге сезоне, а крај серије се поклапа са потписивањем Тројног пакта и почетком Другог светског рата, што је био уједно и крај краљевине.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

"Монтевидео" био окосница за стварање "Сенки над Балканом"

Бјелогрић је открио да се радећи на пројекту "Монтевидео, Бог те видео", заинтересовао за историјски период између два светска рата у нашој земљи.

- Са моје тачке гледишта, то су најузбудљивије године прошлог века, када се десило све оно што ће обележити 20. век на нашим просторима. Балкан и наша историја су веома инспиративни и остало је нејасно зашто се наши филмски редитељи и сценаристи нису бавили овим догађајима, али не дидактички, већ управо овако, да постављају питања и да баве контроверзама - каже Бјелогрлић.

Иако је серија фикција, ипак је чињеница да су "Сенке" један од најпопуларнијих пројеката у Србији, а оно што већина гледалаца не зна, а аутори очигледно знају, је да уверљиву причу неће продати ако историјски буде верна, зато што су гледаоци научени да гледају кроз призму клишеа и стереотипа холивудског филма, и ако се ти постулати не испоштују и донекле не ставе нешто ново што ће да заинтригира и веже за ово поднебље, не бисмо никада ни причали о овој серији, нити је гледали у ударном термину на националној телевизији.