Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЈДЕН ПОСЛАО СКРИВЕНУ ПОРУКУ СРБИЈИ?! Шта се крије иза његовог ДРАМАТИЧНОГ упозорења о будућности Балкана: Да ли се ствари опет ломе преко нас?!

22.01.2024. 07:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
bajden
бајден / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Architectural Digest/Shutterstock

Србија опет у средишту геополитичког сукоба Истока и Запада.

- Ако Русија победи Украјину, шта мислите шта ће се догодити у балканским земљама - поставио је питање Џо Бајден, амерички председник и практично открио још један разлог због чега Запад не одустаје од помоћи Кијеву. Аналитичари оцењују за "Блиц" да изјаву Бајдена треба озбиљно схватити и да Запад не жели да Балкан остане "енклава под руским и кинеским утицајем".

ДОБИЈА ЛИ СРБИЈА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ? Премијерка Брнабић на питање о свом останку на овој позицији одговорила КРАТКО И ЈАСНОvlada

ДОБИЈА ЛИ СРБИЈА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ? Премијерка Брнабић на питање о свом останку на овој позицији одговорила КРАТКО И ЈАСНО

КО ЈЕ ВЛАДИМИР ЈЕЛИЋ? Актер у десетинама финансијских афера оптужен са сексуално злостављање и узнемиравање!Foto: Youtube Printscreen/SPONoviSad,  POKS - Покрет обнове Краљевине Србије - ПОКС

КО ЈЕ ВЛАДИМИР ЈЕЛИЋ? Актер у десетинама финансијских афера оптужен са сексуално злостављање и узнемиравање!

РЕЗУЛТАТИ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА: У Давосу истакнуто да је Србија највећа економија на Западном БалкануFoto: Tanjug/AP/Markus Schreiber

РЕЗУЛТАТИ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА: У Давосу истакнуто да је Србија највећа економија на Западном Балкану

Бајден је на конференцији у Белој кући био отворенији него икад до сада па је рекао да би "укидање финансијске помоћи Украјини могло довести до кризе у земљама Балкана".

- Ако одемо, а Русија издржи њихов напад и победи Украјину, шта мислите да ће се догодити у балканским земљама? Шта мислите да ће се догодити од Пољске до Мађарске? - упитао је Бајден и упозорио да би таква ситуација "променила динамику".

Како би та "промена динамике" и победа Русије у рату у Украјини могла да утиче на наш регион - тема је која се све више намеће како рат на истоку Европе све дуже траје?

Ђукић: Доказ да се Западни Балкан налази у сложеном положају

Срећко Ђукић, бивши дипломата, каже за "Блиц" да изјава Бајдена заслужује дубоку и свестрану анализу.

- Сигурно не може да весели чињеница да Западни Балкан долази у фокус међународне пажње и да се о томе увелико говори не само у Америци него у целом свету, Русији, НАТО-у, Украјини, о томе је причао и Володимир Зеленски. То је доказ да се Западни Балкан налази у сложеном географском и политичком положају - наводи Ђукић.

sd
сд / Извор: Фото: Youtube Printscreen/NOVA С

Како каже, Бајденово упозорење је сад можда експлицитније од свега што је до сада речено.

- Међутим, то није изненађење. Још је 2015. године тадашњи шеф Стејт департмента Џон Кери говорио да се Балкан налази на линији ватре у односима САД и Русије. Касније су стизале изјаве са Запада да је на Западном Балкану приметан малигни утицај Русије. Практично на сваке две-три године имамо слична упозорење. Очигледно у региону има пуно подводног камења, а ми то превиђамо и верујемо да су мир и стабилност нешто што нам је дато. Да се нешто крупно дешава око нас то је сигурно - оцењује Ђукић.

"Бајден послао јасну поруку Западном Балкану"

Наш саговорник сматра да Бајденова изјава није тек тако речена.

- Бајден је изговорио то на конференцији, знао је шта ће рећи и послао је јасну поруку Западном Балкану. Ако поставимо питање ко је на Западном Балкану у ЕУ видећемо да није нико. Ако се запитамо ко је на Западном Балкану у НАТО-у то су Албанија, Црна Гора и Северна Македонија. Суштински је и Косово у НАТО-у јер та алијанса гарантује безбедност на тој територији. Фактички остају само БиХ и Србија - анализира Ђукић.

Džozef Bajden
Џозеф Бајден / Извор: Профимедиа

"Очигледно се намерно води рат исцрпљивања у Украјини"

Бивши дипломата не очекује да се скоро заврши рат у Украјини.

- Моје је дубоко уверење да је присутна велика руска пропаганда и да се прецењује руска моћ, а да се страховито потцењује западна војна, економска и финансијска помоћ. Не треба ни прецењивати руску ни потцењивати европску моћ. Треба истини погледати у очи. Ако је Русија са 140 милиона становника и БДП-ом од 1.500 милијарди долара у стању да победи ЕУ са 500 милиона становника и БДП-ом од 17.000 милијарди долара нек победи - наводи Ђукић.

Како каже, очигледно се намерно води рат исцрпљивања.

- Па ко дуже издржи људски, материјално, оружано, финансијски. Хладни рат имали смо 45 година, а овај врели рат траје две године па ћемо видети колико ће да траје и ко ће на крају издржати - закључује Ђукић.

Миливојевић: Бајден изнео став према Србији

И Зоран Миливојевић, дипломата, сматра да амерички председник ништа случајно не изјављује.

- На Балкану се врте амерички геостратешки интереси и циљеви јер се Балкан налази у средишту простора трансатлантске заједнице и окружен је НАТО алијансом, али и под утицајем Русије и Кине. Због тога Запад жели да се што пре заокружи балканска прича и то још за време ове администрације и пре завршетка рата у Украјини. То није ништа нова тако се Запад понаша и целе прошле године - анализира Миливојевић.

Наш саговорник додаје да очигледно ствари на украјинском фронту не иду онако како се очекује на Западу.

- Ако Русија победи то значи да Балкан остаје енклава окружена НАТО алијансом и под утицајем Русије и Кине. Ту, пре свега мислим, на Србију која јма 50 одсто утицаја на регион односно на БиХ, Црну Гору, Косово па и Северну Македонију. Зато се у суштини може рећи да је Бајден изнео став према Србији - оцењује Миливојевић.

"Јасан индикатор да је Србија под великим притиском Запада"

Како каже, Америка и Запад остају на позицији коју су имали и прошле године.

-Желе да се што пре реши косовско питање и затвори балканска прича тако што би практично цео регион ушао у трансатлантску заједницу. То је јасан индикатор зашто је Србија под великим притиском Запада поготово што се крај рата у Украјини приближава, а Украјина трпи велике последице у финансијском и економском смислу - наводи Миливојевић.

"Свет подељен у вези са ратом у Украјини"

Искусни дипломата примећује да је свет сада подељен у вези са ратом у Украјини.

- То се најбоље видело у Давосу што су показали и говори кинеског премијера Ли Ћијанга и Џејка Саливена, америчког саветника за националну безбедност који је рекао да САД у трци с Кином не жели конфликт. Ситуација се значајно променила за годину дана. Запад има озбиљне проблеме са економијом, видимо шта се догађа у Немачкој, а и у Америци је био хаос на Конгресу. Такође, Зеленски и рат у Украјини су били тема на маргинама у Давосу. Украјина је у великим проблемима у вези са финансирањем и наоружањем. Такође, чињеница је да је по извештају ММФ-а Русија прва економија у Европи, а не Немачка - закључује Миливојевић.

(Србија Данас/Блиц)