Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОРГАНИЗОВАНА ЗЛА НАМЕРА ДА РАЗОРЕ ЗЕМЉУ" Вучић: Нисам сигуран да су људи разумели са чиме се сада суочавамо

02.02.2023. 09:41
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Посебна седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара почела је данас у 10 часова, а завршила се у 20:50. Наставак се очекује сутра од 11 ујутру.

Седници је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. 

"ХВАЛА ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ" Огласили се из Стејт департмента: Ово је од кључног значаја за европску будућност Србије (ФОТО)

"ХВАЛА ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ" Огласили се из Стејт департмента: Ово је од кључног значаја за европску будућност Србије (ФОТО)

"НЕ ИДЕМ НИКОМЕ ДА СЕ ПРАВДАМ, ЈЕР САМ УРАДИО СВЕ ПОШТЕНО" Вучић се огласио пред седницу Скупштине Србије: Борићу се... (ВИДЕО)

"НЕ ИДЕМ НИКОМЕ ДА СЕ ПРАВДАМ, ЈЕР САМ УРАДИО СВЕ ПОШТЕНО" Вучић се огласио пред седницу Скупштине Србије: Борићу се... (ВИДЕО)

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА БЛИНКЕНОМ: Познати детаљи телефонског позива (ФОТО)

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА БЛИНКЕНОМ: Познати детаљи телефонског позива (ФОТО)

20:09
Вучић о данашњем хаосу у Скупштини

 - Стварно вас не разумем. Ово говорим зато што смо имали прилику да све урадимо на пристојан начин, као земља која зна шта да ради.

- Ово данас називате аматеризмом, али то није био аматеризам, већ организована зла намера да буквално разоре земљу. Зашто? То никад нећу разумети.

- Милошевић је тајно преговарао са Руговом. Био сам клинац и питао сам се коме је то потребно. Био сам незналица. Да би људи разумели, Ругова је био овакав и онакав, али није био присталица рата.

- Нисам сигуран да су људи разумели са чиме се сада суочавамо. Следи нам тежи ратни сукоб, следе нам санкције... Уместо да пружите прилику да разговарамо, да земља има шансе да дише, ми овде данас правимо скандале.

- Што се тиче онога пред нама, нисам велики јунак, знам шта ми је дужност. Нама је потребно да разговарамо и тражимо решења, и прогутамо и пљувачку и кнедлу и жабу. Компромис није ружна реч. Ја сам уплашен овим данас, то је лоше за земљу.

- Имали смо прилику да дамо гол из контранапада, а ми смо се окранули и дали аутогол.

19:25
Вучић одговорио Мариники Тепић

Председник је рекао да је насушна потреба Србије да чује неки предлог, а ниједан смислен предлог данас нисмо чули.

- Нисам сасвим ухватио нит шта сте хтели да кажете. Један од захтева које сте упутили за САД и ЕУ да нас приме до 2030. у ЕУ. Кажете да о свему одлучујем сам. Разговори су као и овде, само тамо нису хтели да нас туку. Никад нећу моћи да разумем. Ја сам диктатор, а сви остали су велике патриоте и да слушам лаж до лажи цео дан. Ви ме нападате за Бриселски споразум, а ваш председник Драган Ђилас је гласао за тај споразум. Тај споразум нам је донео напредак. То нам је донео, какав такав мир и сигурност. Ви сте подржали тај споразум. Да ли је ствар вашег угледа погром 2004? Кад су вам рекли да је Косово независно? Да ли морате да нађете некога кога ћете да окрећете на ломачи јер немате своју политику и не знате шта ћете са собом? Ви се радујете када је Србија притиснута јер је то лоше за Вучића. Ви нападате Бриселски споразум, а ваш председник Драган Ђилас га је подржао – рекао је Вучић одговарајући на речи Маринике Тепић.

- Што то радите својој држави? Ја крив за то? Ја знам ко је шта потписивао. Ја сам крив за све. Је л сам крив што се борим и што сам жив? Треба да памтите и добре ствари, а не само лоше. Кажете "хвалисави поклич", ја кажем "болни поклич". То је питање политичког опредељења. То је резултат самосталног одлучивања. То је тема. "Ти си, Вучићу, крив за овај споразум", кажу. Јесте ја сам започео рат у Украјини. Нису могли да се смире ови људи данас, приредили срамоту Србији. Постоји један израз "неподношљива лакоћа неодговорности" и то је оно што прогони наш народ. Државу кад водите, за њу морате да се борите. Смењива је власт када народ одлучи да је смени, а не када ви одлучите да је на вас ред.

Председник је питао Маринику Тепић зашто стално криминализује Србе на Косову и Метохији.

- Зашто радите против нашег народа? Што не поднесете кривичну пријаву? Само вас молим да ми не причате о богатству јер то нема много смисла - казао је Вучић Тепићевој.

Председник каже да "сви добро знају да је све ово због Украјине".

- Вадио сам детаље који су најлошији да бих са вама поделио тежину позиције Србије, а ви кажете да сам ја крив за то. Направио сам ја овај ултиматум Србији. Ја сам га састављао - рекао је председник.

18:42
Вучић реплицирао Милошу Јовановићу

- Погледајте ниво степена манипулације и лажи. Пита да ли је око држављанства политика и то што им замерамо. Па то сте ви покренули данас лажима о Ани Брнабић. Вама реч нико није рекао док нисте лагали о Ани Брнабић. Испоставило се да сте лагали о Ани Брнабић да има двојно држављанство, а ви имате двојно држављанство. Сад је страшно што је то неко вама у одговору рекао? Ви сте то рекли и сад то пребацујете нама. Истина вас никада није занимала. Виком и скакањем нећете ништа да постигнете - казао је Вучић.

Председник је рекао да је о КМ таблицама споразум из 2011. године, а сада се "на мишиће" држи да Србима остану КМ таблице.

- То је потписано у време ваше власти! Смешно је то вама. Да зна народ да се смејете и да вам није стало до Косова - казао је Вучић.

Председник каже је све што данас говоре о немачко-француском плану он и прочитао данас.

- Зар треба да земљу уништим онако како сте је уништили? Не само о питању Косова и Метохије, већ да нам радници остану гладни? Да ли то треба да урадим? - питао је Вучић, говорећи о потреби да се преговори наставе.

Председник је истакао да су "неки себи дали право да буду велики родољуби зато што их гризе савест због свега што су урадили". Он је подсетио на пуштање албанских терориста 2004. године, за време власти Јовановићеве партије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

- Не мислим да је ослобађање браће Мазреку и Куртија било под пристиском, већ да би се отоплили односи са Западом - цитирао је Вучић Јовановића и казао да то значи да је та одлука донесена и без притиска са запада. 

Вучић је рекао и да су Милош Јовановић и Војислав Коштуница стрпали у џак генерала Владимира Лазаревића, великог јунака и послали у Хаг.

- Кажете две државе и једна отаџбина. Данас сте овде на подијуму покушавали да унизите Србију. Кажете "ово је државни удар". Није државни удар када нам је 35 цркава срушено, када су људи протерни, што сте уништили заједницу Србије и Црне Горе? Никада нисте на стварном раду ништа успели да учините. Са најгорим резултатима сте у историји Србије. Ево сте 2007. са Тачијем у Бечу. Баш 2008. прогласили независно Косово, толико сте добро преговарали. Срам вас било! Сви су добровољно отишли? И Толимир кад сте га у кеси пребацивали са оне стране Дрине? Третирали сте их као килу меса, а долазите да нам држите лекције о патриотизму и родољубљу - рекао је Вучић.

- И мени су тражили да Србе испоручујем у Хашки трибунал, па то нисам урадио. То су ми тражили за политичке противнике, за које би ми можда и одговарало да их испоручим, па то нисам урадио, а ви сте српске јунаке испоручивали у кеси. Ви ћете неком да кажете да је издајник? Ви родољуб, а ја издајник. Је л треба да будем кактус? Ваш план је био да глумите велике родољубе, очекујући да ја не смем ништа да кажем.

Председник је истакао да смо данас видели напад на интегритет Народне скупштине.

- Водите политику неодговорности. То је политика "Могу да радим шта хоћу. Будите мало фер и понашајте се фер према својој држави. Данас сте задали ударац својој држави, а да ли сте задали ударац Куртију? Главна сте звезда у Куртијевим медијима, а мене нападају и то народ види. Само погледајте ваше речи, плакате и банере које сте овде доносили. За вас смо већ видели, а за мене ћемо да видимо. Ја народу кажем да ћу се борити заједно са још много дивних људи у овој земљи, али нећу да будем фолирант који ће говорити да је све лако и једноставно - рекао је Вучић.

Вучић је Јовановића питао где је то растао број Срба на Косову и Метохији у време ДСС.

- Постоје људи који се боре и живе за Србију, који знају сваки њен проблем и гледају како да нађу решење - рекао је председник.

Јовановић је превасходно у свом излагању истакао да француско-немачки план не може бити тајан, јер се ради о територијалном интегритету земље.

17:40
Вућић одговорио Мирославу Алексићу

 Председник каже да смо 20 минута слушали најстрашније увреде и неистине Мирослава Алексића.

- Замислите напад, имаш шољу на којој је вук, то је доказ да си са Улемеком. Замислите да су измислили Улемека. Одакле он? Као да је у моје време убијен Ђинђић, као да сам ја крив за то, а не они - рекао је Вучић.

Председник каже да представници Српске листе имају поверење народа и да су зато данас у парламенту. Вучић каже да "Телеком" желе да униште, а да Шолак и остали могу да разоре Србију.

- Вучић им је лош јер не да таквима да униште државу и државну компанију - рекао је Вучић.

Он је рекао да је Алексић "судски доказан лажов".

- Да ли вам је некад доста да измишљате толико глупости? Неким људима не вреди, ево сада ћу као папагај: Нисам за Косово у УН, и за разлику од њега и његовог шефа никада нећу признати независно Косово и никада нећу ништа д аучиним у њихову корист.

Председник је показао на насловну страну албанских медија на којој пише "Хвала, Вуче".

- Погледајте ово је Експрес, али није експрес српска политика, то је једино на српском што су написали. Пише "Хвала Вуче". Али нису мислили на мог вука, него на Вука Јеремића, за све што им је помогао. Кажу "ми смо вам превели резолуцију". Па да ми преведе на енглески. Срећом он енглески није учио, а имао је чак двојку из руског и спрског - рекао је Вучић.

- Имате окривљеног сарадника који не сме да лаже јер зна да ће изгубити тај статус. И он им покаже све детаље како су покушали да убију мене "мафијаша" па купили снајпер, па платили 5 милиона евра. И он је био тај који је дошао и рекао "ти са њим сарађујеш", јесте хтео сам да ме убије. Највише на свету сам то желео. Не могу да вам опиштем како сам чезнуо, идем према споменику Стефану Немањи за који сам чео да ћете да рушите као и Београд на води, јер све ћете да срушите јер нисте у стању да изградите него да рушите. Е нећете да рушите, не да вам Србија да рушите. И тако сам ја чезнуо да ме упуцају и договарао се са њима.

Председник каже да је разговарао са Аном Брнабић, министарком пољопривреде и министром финансија да држава повећа премије за млеко и да се ојачају субвенције по грлу.

- Очекујте у наредних седам дана ту одлуку - казао је Вучић и додао да се данас свака прича своди на "Вучић, Вучић, Вучић".

17:00
Вучић одговорио Зорану Лутовцу

 Председник је рекао да Зоран Лутовац из ДС Косову и Метохији није посветио ни 30 секунди и да Лутовац сматра да је пословник важнији од Косова и Метохије.

- Кажете "Не може бити национално јединство са онима који су уништили Србију". Сагласан сам са вама, зато вас никад нисмо ни позвали на национално јединство. Моја најтежа квалификација је била кад сте људе линчовали је била да сте "дивљаци" - казао је председник и додао:

- Лепо живите, немате никакав проблем. Одете у скупштину једном месечно. Причате шта вам падне на памет, а земљу сте разорили. Уништили сте заједницу Србије и Црне Горе, ћутали на погром Срба са Косова и Метохије, на проглашење независности.

Председник каже да никога у парламенту данас ништа није интересовало осим самопромоције и напада на њега.

- Ви у ваше време ниједног председника нисте довели у парламент да одговара народним посланицима - подсетио је Вучић и додао да нас 10 година неко обмањује и неће да формира ЗСО, иако је гарант ЕУ.

- Србији су потребни људи који имају политику и програм. То што ме мрзите, то је ваш проблем. Тај проблем само ви имате. Ја га немам. Желим вам добро здравље и успех у политици, па и да прескочите цензус од 5 одсто, ако га повећамо. Је л хоћете опет да шишате децу политичких неистомишљеника? Мислите да имате право то да радите. Маказама ошишали дете, немојте да вас подсећам. Кажете како ми треба да се понашамо према политичким противницима. Ви мене презирете, ја ћу вас да поштујем.

Лутовац је у својој реплици рекао да не мрзи Вучића, већ да га "презире".

- Моја политика је будућност Србије и у томе се разликујемо. Ваша мета и тема сам ја, а моја будућност Србије.

16:20
Вучић одговорио Милици Ђурђевић Стаменковски

 - Малопре сте рекли "Ана Брнабић где је? У шопингу?", није. Рекли сте шта ће нам жена са два пасоша, има један једини пасош за разлику од Милоша Јовановића који има француски. Како вас није стид да износите неистине? Кажете никога нисте увредили, а ми смо сви овде луди, глуви и болесни. Па цела Србија је видела шта сте радили. Па ви сте писали људима издајници полазећи од себе и донели им те мпароле овде. Има ли теже увреде? Вама када кажу да сте антидржавна странка, јесте. То није увреда него чињеница. Што сте измислили ово за Ану Брнабић? Пало вам на памет. "Ја сам права Српкиња, а она је Хрватица и још је хомосексуалац". То сте хтели да измислите? Седели јунаци и скупили се, од свих пића узели хрватску "Јану" да пију, али није проблем што су пили "Јану" него склонили па направили другу слику, без "Јане". Ми смо криви, а не ви што се бавите циркусом? И то вам је цела политика? Е та мајица "нема предаје" одштампала је наша странка и то 50.000 примерака. И важно је да знате то - одговорио је председник Вучић на излагање Милиц Ђурђевић Стаменковски, лидера Српске Странке Заветници, која је данас покушала да оправда изазивање инцидента од стране посланика опозиције данас у парламенту и жалила се да јој "режимски мегафони цртају мету на челу", а затим наставио:

- Па ви мени данас нисте правили мету, него сте хтели да ме линчујете овде. Кажете Милош Вучевић је рекао да мора да буде у складу са косовским уставом, он је рекао да они то кажу. Како вас не мрзи да говорите такве неистине? За мене има само једна отаџбина и нема друге. И она се зове Србија и у томе је разлика између мене и вас.

- Погледајте само колико сте ствари чињенично измислили без проблема. Кажете нисте знали када је Италија постала сила? Не знам шта бих вам рекао на то. Свако слово и сваку реч сте изврнули. Без суштине и садржаја. А неће људи да вам одговарају. А ја нећу да вам попуштам. Ово што сте ви данас урадили својој земљи, шта сте урадили да дођете овде да се обрачунавате и тучете са неким? Честитам на томе, показали сте своје право лице, а од аргументације сте показали да Брнабић има два пасоша и слагали сте. Ништа нисте истинито рекли.

Говорећи о односима са Москвом, председник подсећа да Србија није увела санкције Русији.

- Мени говорите, а Владимир Путин не зна ни како изгледате. Мени је дао орден Александра Невског, а не вама. То сам добио због тога што се поштујемо као независна држава. Моје је да служим Србији и никоме другом. Поштоваћу председника Путина, али ја имам само једну отаџбину и она је Србија. У томе је разлика између мене и вас - рекао је Вучић и додао да му је премијерка Италија Ђорђе Мелони рекла да ће да помогне Србији и подсетио да је Италија у Г7.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

15:45
Вучић: Постоји идеја да (тзв.) Косово приме у НАТО

- Ви сте чули у НАТО, а ја у преговорима које водим да постоји идеја да Косово приме у чланство НАТО-а. Да нажалост, таква опастасност постоји. Ми не можемо да будемо за неке земље неко ко ће уместо њих да доноси одлуку. Нисмо се бунили када су то доносили, али Косово за нас није држава и не можемо тако да се односимо. Нико неће да чује и да слуша, то је наш проблем. Разумеју они и знају шта су урадили овој земљи. Покушавам на сваком месту да им кажем да када говоре о територијалном интегритету Украјине који Србија подржава, да не причају о томе мислећи на територијални интегритет Косова. Тада се сви сете лицемерја, како сте данас велики заштитиници а како сте лагодно срушили интегритет Србије. Управо та паралела која стално изговарам је перфектно тачна, али не желе да је чују - одговорио је председник Зеленовићу који је истакао да политика војне неутралности коју заговара Србија није одржива и поновио свој став да Србија мора да уведе санкције у Русији. 

15:15
Вучић одговорио Зеленовићу

 Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Небојша Зеленовић извлачио из контекста његове речи.

- Волео бих да можемо и даље да се склонимо под камен. Неко време смо успевали, али нисмо успели и због оних из Србије који су нас откривали - поручио је Вучић.

Председник је рекао да је потребно да имамо добре односе са Русијом и Кином, те подсетио на чињеницу да је Народна скупштина изгласала одлуку да Србија буде војно неутрална држава.

- Не мислим да је наш интерес да уђемо у НАТО, не само због онога што се десило 1999. године - казао је Вучић.

Председник је рекао да мисли да је додатно оптерећење за нас да се решавају питања БиХ и Косова и Метохије заједно.

- Бедно је то излгедало. Толико јадно да немам речи - казао је Вучић о данашњем инциденту који су изазвали посланици опозиције.

Председник је рекао да ће у наредном периоду бити све хране у Европи и да ће сукоб у Украјини бити још већих размера.

- Имаћемо изборе у Русији 2024, изборе у Америци, изборе у Пољској на јесен... Много избора долази, а нервоза је све већа свуда. Нико неће да попусти - казао је Вучић и подсето на речи Ноама Чомског да нико не жели рационално да приступи решавању проблема.

- Нико неће да рационално приступа решавању проблема. Неће нико да чује и ако сте то хтели да кажете у праву сте. Нису хтели ни да нас чују. Процењујем да нам још витални интереси угрожени. када проценим да су озбиљно угрожени, нећу је жртвовати због било које друге земље. Политика војне неутралности, слободарска, то је наша политика. Видећемо у ком смеру ће то даље ићи. Предстоје велики проблеми, тек ће их бити и у енергетици и у храни и у свему другоме. Одлука о литијуму је била катастрофална. Одсекли смо себи ногу и никада нећу разумети зашто. Олаф Шолц је ишао по Јужној Америци да тражи приступ рудницима јер се тржишта развијају и иду напред. Уништили смо запад Србије, уништили Србију и њен раст. Морамо да нађемо нове изворе раста, да видимо шта ћемо да радимо. Кажу да сам био на тајном састанку у Бриселу. Са мном било двојица министара и двојица саветника. Разговарали смо са потпредседником Европске комисије о минералима, металима, ја хтео да причамо о литијуму а они не желе да причају са нама због неозбиљности око литијума. То је та велика тајна и злочин који сам починио.

15:00
Председник Народне скуштине саопштио важну информацију

Орлић саопштио да је цео ДСС изашао из сале и да су отишли и монархисти а остало само десеторо из ДС. 

14:50
Вучић одговорио Михајловићу

- Шта сте тражили овде? Шта је резултат ваше политике?, упитао је председник обраћајући се Михајловићу из Новог ДСС па објавио и најновију вест са Космета: да Борис Јанићијевић подноси неопозиву оставку на место председника Новог ДСС за КиМ и то чини због данашњег циркуса који смо гледали у Скупштини Србије. 

14:38
Орлић: Скупштина ће радити и после 18 часова

Председник парламента Орлић обавестио да ће Скупштина данас радити и после 18 часова после чега је посланик СДП рекао ће наставити да пружају подршку председнику кад је реч о КиМ. 

14:31
Вучић одговорио Јовановићу

Председник је у одговору Милошу Јовановићу подсетио на његов одлазак 2007. у Беч са Тачијем, Агимом Чекуом и Марком Јакшићем те учешће у масовном пуштању албанских терориста из затвора: Ко је то тражио од вас? Председник је додао и да је био у заблуди али да више није јер овај циркус ниједном Србину није било данас мило да гледа, само Куртијевима. 

14:28
"Јунаци албанских и хрватских медија"

Наравно, све ово је добро организовано... Успели су у животу, рекао је председник Вучић рекавши да су овим што су приредили јунаци албанских и хрватских медија. Он је додао и да зна да му не могу ништа.

- Нећу овде да патетишем, да говорим о Кнежевој вечери, али видеће народ ко је вера а ко невера не само за Косово него и све друго - рекао је Вучић и додао да зна кад треба да се купи време за Србију.

- Ау ал смо му рекли, себи сте рекли, себе осрамотили - рекао је Вучић подсетивши да нису могли да сачувају ни образ ни част и да су 2008. рекли да нису могли да спрече независност Косова.

14:11
Косово није пословник!

Орлић се обратио посланицима и рекао да су Срби с Косова опозицији поручили да Косово није пословник и тиме рекли где им је срце. Он је додао да су то рекли хероји, људи који су директне жртве репресије из Приштине. 

poslovnik
пословник / Извор: Фото: Printscreen

14:01
Посланик Стефан Кркобабић: Чекам вас, дођите

Чекам вас, дођите, поручио је у излагању опозицији претходно рекавши да је данашњи инцидент само увертира за оно што следи у 15 сати али "ми ћемо председника одбранити". Све време док је говорио, у сали је владала ларма и галама па је председник парламента Орлић упитао опозицију: "Шта вам је скривио Кркобабић па му не дате да говори, сами сте се жалили кад неко говори у исто време а сад ви то исто радите." 

13:32
Ви да ме бијете, вас тројица, ви јунаци да ме бијете? Срам вас било!

 Извињавам се грађанима Србије на овом насиљу... Све им је пропало, људи који су уништили Србију, рекао је председник после инцидента.

- Кукавице, сви ви хоћете да бијете, пошто сте много храбри и јаки, рекао је председник и наставио да чита имена српских хероја и жртава са КиМ те додао да у овој сали има људи којима је Косово важније од пословника.

- А вама хвала што сте показали колико вам је стало до Косова, да упрљате председника Републике, народ, то ви никада нећете моћи да учините, додао је он.

tuča u skupštini
туча у скупштини / Извор: Фото: Printscreen/RTS

"Ви сте Косово дали! Ми бранимо Косово од таквих као што сте ви! Срам вас било лажови једни!", повикао је председник са говорнице.

Вучић је оптужио опозицију да је највише аплаудирала на помињање имена бившег председника Србије, Војислава Коштунице, и почео да чита имена Албанаца који су у његово време пуштени из затвора.

13:15
Вучић:  Скандал у Скупштини: Посланици опозиције залетели се ка председнику

- Оволика вика и дрека је само зато што нису у стању да чују одговор.Ј ер мислите да је лепо викати и мислити да ударате у врећу, а чим би неко да им одговори и да их смести тамо где им је место почиње вика и дрека - рекао је Вучић. 

- Навијање за пословник јер им је то најважније, можете да замислите какво је то уљудно понашање - рекао је Вучић док се опозиција драла.

tuča
туча / Извор: Фото: Printscreen

- Ви сте Косово дали, ми бранимо Косово од таквих као што сте ви. Ви сте Косово дали, а  ми га враћамо и дајемо га нашем народу и нашој држави. Срам вас било лажови једни! 

- Очекивалу да ће неко да им се склони. Пословник је важнији од Косова, Косово је срце Србије - то је разлика између нас. 

Након овога избио је физички обрачун између опозиционих странака. 

- Ја овакве дивљаке нисам видео, ово је невероватно, срам вас било шта радите - рекао је председник. 

- Јел то било најбоље што сте могли да урадите - питао је он. 

12:03
Вучић одговорио Лазовићу

Након председниковог обраћања, почела је расправа у Народној скупштини.

Председник је одговорио на нападе Радомира Лазовића из Не давимо Београд.

- Ви кад добијете реч, као неки напад да добијете, неконтролисано машете рукама као да птице круже око вас. Кажете зашто сам се сакрио? То кажете једином председнику у историји Србије који је дошао на расправу о КиМ. Добро сам се "сакрио". Не бежим никад ни од чега. Морате да се бавите озбиљним стварима, животним стандардом, али морате да се бавите и КиМ, стањем у региону, РС, права нашег народа у Црној Гори. Десета тачка вам није јасна? Све су међузависне и прожимају се, без прве нема десете, без друге девете, то је суштина једног доброг плана и идеје, а не да буде нешто што је супротно једно другом. План постоји. Нисам дошао по бланко подршку, то сте измислили. Потребна је Србији да се направи јединство, не занима ме подршка с ваше стране, већ подршка народа, дошао сам због њих.

skupština
скупштина / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

– Кажете долазићу сваки пут као победник? Нисам дошао као победник, где сте чули да сам рекао диван је споразум? Чули сте само моју забринутост и посвећеност да се борим за мир. Где је ту проблем? Знате ли зашто то раде? Поверовали су у сопствене лажи. Та кампања траје 7-8 година. Ви добијате апанажу од Рокфелера. Кажете да се црвене линије помешају, ушли су у ММФ и Међународни олимпијски комитет? Што не кажете ко је био тамо, што не кажете да сте ви поставили спортисту који је то омогућио? Кажете, у реду је да буду члан Савета Европе? Па не, али како то да спречимо? Је л’ имате решење, одмах га прихватамо? Имају већину, питање је да ли ћемо ми да напустимо тада Савет Европе или не.

- Ви имате најдубље везе са криминалом, ја немам ама баш никакве. На страну то што добијају стотине милиона од Самоопредељења, Рокфелера итд, знате да имамо закон који забрањује да се иде у Украјину на ратишта? Кад причате о том криминалу, шта радите са Ејданом Аслином? То је онај ког је руска страна осудила на смрт због ратних злочина? Шта радите са њим у Београду?

- Данас је била боља расправа, бар није било речи о Маји Беровић. Видећете да у последњих 10 година Србија бележи најбржи напредак у 10 година. Суштина је, какво Косово, то их не занима, само како ће да Вучић буде смењен. Код вас постоји патолошки однос, 11 година толико убедљиво губите на изборима… Лажете, лажете и лажете, говорим о политичким противницима. Видећете ко је увезан у криминал и ко узима паре од грађана Србије. Народ ће моћи да закључи ко о његовим интересима брине, а ко не.

11:50
Јахја Ферхатовић: Ретко ко би хтео да буде у ципелама председника Вучића, председник му одговорио

Посланик Странке правде и помирења Јахја Ферхатовић рекао је у Скупштини да би ретко ко хтео данас да буде у "ципелама председника Вучића" с обзиом на одговорност коју носи поводом питања Косова и Метохије.

- Мора се сести за преговарачки сто. Зато ћемо ми подржати извештај који води ка миру и просперитету земље - рекао је Ферхатовић.

 У Србији живи велики број мањина, других народа порпуно равноправних са српским народима. Захвалан сам што гледате да на најбољи могући начин заштитите интересе Србије бринући се о интересима народа којем припадате - рекао је Вучић захваљујући се посланику Ферхатовићу. 

- Озбиљност у приступу је нешто што се подразумева. Не мењају децибели или то што ће неко да виче значај или садржај изговорених речи, већ суштина онога што је неко казао. Ми заједно морамо да изађемо из свега овога и да чувамо нашу Србију. Да урадимо све што је могуће да земља иде напред, уколико је могуће - рекао је Вучић.  

11:35
Орлић се обратио посланицима опозиције

- По одласку председника са говорнице, председник Скупштине је рекао свима да се уредно пријаве за реч а не да урлају и вичу. Због добацивања обратио се Зеленима и Народној странци.

Одмах потом обратио се шеф Двери Бошко Обрадовић који је тражио дупло време за расправу да би сви стигли да кажу шта имају јер је реч о најважнијем питању кад је реч о нашим националним интересима.

Орлић му је рекао да је јуче био колегијум на ту тему којем није лично присуствовао али да су ту били његови представници, те додао да нема смисла што то тражи јер на седнице не долази ни у основном времену, па је тако "систем забележио да је прошли пут седница почела у 10 а он дошао у 17.55 сати а тражио дупло време".

Орлић је рекао и шта су га посланици опозиције питали на колегијуму:

- Главна питања и главне бриге вас с те стране биле су да ли ће бити пауза, да ли ћемо остати до касно увече и да ли ћемо радити за викенд - рекао је Орлић додајући да то само говори како би људи разумели како се "понашате и односите према овом месту".

Предлог о дуплом времену за расправу није прихваћен.

11:21
"Вучић је на страни Србије"

- Моје је да чувам будућност ове земље и то ћу да радим, а ви који говорите о капиталицији, ако дође до тога КиМ у УН или не, за разлику од вас за мене као председника Србије је Устав Свето писмо, капитулација и предаја нису опција, између свог останка на власти у мандату који не можете да ми скратите знам шта ми је чинити - не постоји избор Вучић или Србија, Вучић је на страни Србије.

11:18
Вучић одговорио опозицији

- Зар стварно мислите да мене можете да деконцентришете - одреаговао је председник на добацивања из опозиционих клупа додавши да добацивач очигледно никад не би узео пристојност за своје средње име, те рекао како му није јасно да му глупим добацивањима само даје још 30 секунди више да људи који ово гледају могу да виде ко седи у Скупштини. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Жао ми је што вас то није интересовало, додао је председник на став опозиције која је желела само да дође на седницу Скупштине, али не и да чује детаље плана које он не сме јавно да изнесе.

- Постоје ствари које су у политици и јавне и тајне и жао ми је што вас то није занимало а одлука је донета, рекао је председник који је са говорнице поручио и какве су транспаренте донели у салу као на утакмицу и на којима пише: "издајник" и "одговараћеш за убиство Оливера Ивановића".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Одговараће онај који је то урадио, а ја сам свог сина послао код Оливера Ивановића да му пренесе поруку.

11:12
10 тачака српског плана

1. Да на сваки начин сачувамо мир и стабилност, да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако животи и имовина људи не буду угрожени као 2004. када су "хероји" на власти ћутали. Мир и стабилност нису парола, то је нешто што доноси и враћа живот у Србију. За разлику од вас који сте предали све 2008, за мене предаја није опција.

2. Упорно истрајавање на формирању ЗСО, да не размишљамо да ће неко да забрани лекове и храну да дође до нашег народа.

3. Безбедност за Србе на КиМ, управо зато се и боримо за мир, они би први страдали, а не они који се бусају по кафанама. Безбедност значи да нико не брине кад пошаље дете у школу, да можемо да се бавимо другим питањима.

4. Бољи живот за наш народ на КиМ, то ће доносити много добре ствари за нас.

5. За разлику од оних који воле да узвикују пароле и да буду јунаци на туђи рачун, ја сам рекао да ће Србија да разговара и преговара чак и о најлошијим папирима.

6. Очување наших виталних државних и националних интереса, очување нашег самосталног одлучивања, да нам се нико не меша, да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву или Брисел, да се одлуке доносе само у Србији, поштовање Устава Србије.

7. Наш животни интерес да останемо на европском путу зато што европски пут значи инвестиције и стандард, плате и пензије, тај пут нам је потребан и због тога што данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама у НАТО-у или је НАТО тамо, на КиМ је НАТО.

8. Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ, развој здравства нам је потребан у које морамо више да улажемо.

9. Наставак разговора, нисам им рекао да прекидамо разговоре, јер бисмо били потпуно изоловани, нико са нама не би разговарао, а сами не можете да функционишете у савременом свету.

10. Упркос свим кризама плате ће расти, стићићемо неке земље ЕУ, а то ће нам враћати људе у Србију.

10:56
"Предаја није опција"

Председник подсетио да је једини председник у историји Србије који је дошао на расправу о Космету у Скупштини, и то већ четврти пут. Само је Слободан Милошевић једанпут дошао на одбор али не у пленум. Нагласио је да по сваку цену морамо да сачувамо мир и стабилност јер за то Србију дословно значи живот јер да је тако било сад бисмо били као Холандија са 17-18 милиона становника.

- За мене предаја није опција, одговорио је председник на добацивање из скупштинских клупа намењених опозицији па додао: А не како ви што сте предали 2004. и 2008. године. 

10:41
 Председник изнео чиме су нам претили

 Од укупно 40 страна, првих 15 чини увод у којем је побројано шта је рађено у последњих неколико година.

- Са пет представника најмоћнијих земаља света 20. јануара у Београду речено ми је да се надају да разумем да су они одлучни да реше проблеме и да неће да дозволе нову ескалацију и нове проблеме негде на Балкану, а у трећој реченици су ми саопштили да, уколико се не прихвати рад на овој иницијативи и њена имплементација, Србија ће бити суочена са заустављањем преговора са ЕУ, не само са прекидом доласка даљих инвестиција, већ и повлачењем свих инвестиција и са другим свеобухватним мерама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- За све то време, био нам је потребан мир, Срби са КиМ су то разумели и слушали су своју државу. Говорио сам свима да наш народ не може више да издржи. Било је не, може, мора. Онда су људи напустили институције тражећи једно, да се испуни Бриселски споразум. Формирајте ЗСО, па се враћамо у институције. Тог секунда сви као један напуштају институције, одани су држави Србији, верују јој и желе да се боре за то. Неколико дана касније, да би показали силу, заказују изборе приштинске институције, иако су обећали представницима међународне заједнице да ће одустати, онда кажу померили смо изборе. Онда шаљу специјалне снаге у 4 општине, иако знају за своју одлуку, да заузимају седишта општинских изборних комисија, не би ли застражили и понизили Србе, а њихова једина намера је да изазову сукоб.

Не знам, Бог зна

Много је питања о Косову, која трају више од 600 година иако је мало одговора, каже Вучић.

- И колико је то Косово и где му је почетак и где му је крај, и да ли је оно ништа или је све и колико је то све, а колико ништа, и колико пута смо победили на Косову и када и зашто смо изгубили. Да ли је оно мит који је постао стварност или стварност претворена у мит. Постоји ли излаз за Косово и са Косова и где је ако није на самом Косову. Ко све треба да пружи те одговоре, а да не слаже ни себе ни друге - рекао је Вучић.

Стефан Лазаревић је свој чувени запис на стубу на Косову завршио просто али поштено реченицом - "Не знам, Бог зна".

Цела игра је била у томе, тада хапсе и Дејана Пантића, напомиње председник Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Тада Срби устају на барикаде. Ево их и овде, сви су били на барикадама, покушали да се чује њихов глас и вапај. Један мали део западног света их је чуо, за нијансу више они преко океана него ови из Европе. Нажалост, у Европи, посебно у најмоћнијим земљама, не само Срби већ и Србија, иако ми је бесмислено да се кунем да нисмо учествовали јер смо стали уз свој народ, многи у опозицији су га се постидели, а неки и из власти. Ја нисам, нити ћу икада. Нису више могли да трпе зулум. У свим депешама, разговорима од Брисела, Берлина и надаље, Србија и Вучић су подигли барикаде, хоће да нападну независно Косово. 

10:23
Председник подсетио на ток преговора у Бриселу

- Ја ћу извести другачији закључак, важно је да вас упознам како смо дошли у ову ситуацију. Од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини постоји општа политичка офанзива Приштине са делом западних савезника за промену стања на терену. Од тада, а и пре тога имате одбијање и немогућност наших људи да учествују у референдуму, онда уз сва обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све како би нашем народу омогућили да учествују на изборима, потом уз благо саопштење саопштавају да се ипак то неће догодити.

Наравно да су Срби гутали пљувачку јер им се ускраћују елементарна права, додао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Онда су кренуле још горе ствари. У свим разговорима, у Бриселу, било где, никад ти разговори са приштинском страном нису били довољно искрени и отворени. Надам се да ће се то променити. Морали смо да штитимо интересе српског народа и Србије, не разумејући тај агресивни приступ Приштине. После тога, имамо много напада на Србе, хапшење, малтретирање оних који превозе лекове, вакцине, онда пресретање робе, одузимање робе. Све то време, брутално кршећи Бриселски споразум, они долазе са специјалним јединицама, до зуба наоружаних, једна од тих ствари ће ући у анале: ухватили су момка и девојку у загрљају и њега скидали до голе коже не би ли га понизили. Кувало је и кувало код представника нашег народа, посебно на северу.

Онда су наставили са измишљањем проблема око личних карата, истакао је председник.

- Онда су рекли у Бриселу не брините, сад ћемо да извршимо притисак на Куртија, он мора да попусти око таблица јер нису у праву око тога. Наравно, Курти није желео да попусти и опет смо дошли у кризу. Дошли смо упркос томе до различитих споразума и направили три важна у оквиру Берлинског процеса, и тад усред Берлина Курти саопштава по ко зна који пут да неће формирати ЗСО. Да ствари буду горе, те противуставне и противправне одлуке, нису хтели да спроводе српски полицајци, они тада иду у смену Ненада Ђурића, иако на то немају право. 

Моји најтежи састанци били су у Рашки с представницима Срба са КиМ, који нису хтели да оду са барикада и по цену живота иако сам знао да су њихови животи важнији, сад имамо званичан документ о томе. Молио сам их да оду са барикада не зато што сам ја страховао за свој живот него за њихове, да њихова деца не остану без очева, то су биле драматичне ноћи кад су градови буквално прелазили из руке у руку - истакао је Вучић.

10:06
Председник Вучић се обраћа посланицима

- Никада нисам бежао од одговорности, дошао сам да предочим шта нам као народу предстоји, данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско немачке иницијативе и ништа нећу сакрити. Данас ћу говорити о најтежим тачкама за наш народ, важно је да људи знају шта је то са чим се суочавамо.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Додао је и да ће изнети све најгоре што следи за Србију те додао да данас присуствујемо некој врсти трећег светског рата који је бити све гори и тежи. У таквом тренутку тешко је да малима буде дозвољено, да могу да дођу до ваздуха. Казао је да је поносан на то што Србија самостално доноси своје одлуке за разлику од много већих и богатијих.

- Као мали не можете да будете ни неутрални, ни да се сакријете под камен јер вам велики то не дозвољавају - нагласио је председник на почетку извештаја.

Претходно је рекао и следеће:

- Желим свима да се захвалим што смо у могућности да представимо извештај и говоримо о кључним проблемима. Сврха данашњег дана није пребацивање одговорности, од тога као председник никад нисам бежао, доносио сам најтеже одлуке, у највећем интересу српског народа и свих грађана Србије. Сврха је да изађем пред грађане и да искрено и отворено поделим шта нам предстоји и са чим се суочавамо.

- Данас ћу да се борим као што сам у претходних 11 година за Србију једнаком снагом и са више срца, посебно кад видим оне који су за много тога одговорни, како су ме дочекали у овој сали.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Је ли нам Косово у међувремену постало мета политичког поткусуравања За мене је Косово више од тога, то ћете чути на крају мог обраћања. Важније од плана, ког не смем да вам покажем цео, али изнећу оно што је најгоре за Србију, али оно што је важније од плана је политички оквир, моментум у ком се све дешава. Људи се праве да то не виде јер им је лакше да покажу да немају одговорности. Тако ће бити већи у својим очима и биће им лакше да превазиђу све лоше што су урадили у прошлости.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Присуствујемо некој врсти Трећег светског рата, овај сукоб биће само тежи и већи. Кад имамо то у виду, онда је јасно да неки мали не могу да имају и не могу да им дозволе толико слободе колико бисмо ми желели. Ми смо једна од ретких земаља која слободно и самостално доноси своје одлуке, много више него веће, развијеније и богатије од нас. Поносан сам на такву Србију.

Оно што морамо да разумемо, можемо да видимо шта мисле и једна и друга страна у том рату, а свуда у свету је цензура. Пошто су у том ратном вихору, као мали не можете да имате свој став, да будете неутрални, то не желе да вам дозволе.

10:00
Председник Скупштине Владимир Орлић оптворио је седницу

Почела седница, на самом почетку посланици су одали минут ћутања преминулој посланици Јелисавети Вељковић.

09:59
Вучић дочекан уз аплауз

skupština
скупштина / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

 

09:54
Све је спремно за почетак седнице

skupština
скупштина / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

 

09:46
Вучић стигао у скупштину

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Скупштину Србије где ће присуствовати посебној седници о КиМ.

09:35
Посланици пристижу

Посланици увелико пристижу у парламент, а очекује се и долазак министара. У Скупштину Србије су стигли и посланици Милован Дрецун, Небојша Бакарец, Сташа Стојановић, Александар Чотрић и многи други. Међу првима је стигао и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Александар Вучић изјавио је у среду да би било добро да се на данашњој седници Скупштине о КиМ постигне што веће јединство, али да у то не верује.

- Живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни. Није природно да се не разумемо када су кључни национални задаци пред нама и када се налазимо у времену када је најтеже вероватно за Европу и свет од Другог светског рата, за нас од деведесетих - рекао је Вучић.

У извештају који ће се наћи пред посланицима, истиче се да је у периоду од септембра до јануара дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на КиМ, те оцењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна.

Истиче се и да Београд неће одустати од захтева да Заједница српских општина буде хитно формирана, као и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини, као и на заштиту српских националних интереса.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Оцењује се и да су Београд у протеклом периоду, посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.

Посланици владајуће коалиције рекли уочи седнице да ће Вучић о проблему КиМ на посебној седници Скупштине говорити државнички и одговорно али да ће, навели су, судећи према изјавама опозиционих политичара, изостати неопходно јединство.

Опозиција, с друге стране, оцењује да ће седница имати смисла уколико се буде говорило о француско-немачком плану за решавање питања КиМ, а не само о извештају о преговорима са Приштином.

Уочи седнице Скупштине Србије, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да формирање Заједнице српских општина није могуће јер је, како каже, противно косовском уставу. Поручио је и да је Србија та која треба да плати одштету због рата 1999. године.