Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЛОБИНА ЋЕРКА ЈЕ ПУЦАЛА НА МЕНЕ: Чеда открио шта се стварно десило у ноћи када је хапсио Милошевића (ВИДЕО)

31.03.2021. 19:02
Пише:
Србија Данас/Курир
Sloba i Čeda
Слоба и Чеда / Извор: Фото: АТА Images/Profimedia

Jovqanović је нагласио да је у ЦЗ-у тражио сам да се према Милошевићу понашају као према човеку који је био председник земље

У четвртак,1. априла навршава се 20 година од хапшења некадашњег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, који је 28. јуна исте године изручен Међународном суду у Хагу где је преминуо, а да није дочекао крај суђења.

ОСЕЋАТЕ СЕ УМОРНО СВАКИ ДАН? Ево шта то говори о вашем здрављу и КАКО ДА ТО ПРОМЕНИТЕ!

ОСЕЋАТЕ СЕ УМОРНО СВАКИ ДАН? Ево шта то говори о вашем здрављу и КАКО ДА ТО ПРОМЕНИТЕ!

"ЗАДИВЉУЈУЋИ УСПЕХ СРБИЈЕ У ИМУНИЗАЦИЈИ": Амерички амбасадор похвалио нашу земљу

"ЗАДИВЉУЈУЋИ УСПЕХ СРБИЈЕ У ИМУНИЗАЦИЈИ": Амерички амбасадор похвалио нашу земљу

ВУЧИЋ ЗА CNN О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ: Србија је међу првима у свету у процесу имунизације, помажемо и нашим суседима (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ЗА CNN О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ: Србија је међу првима у свету у процесу имунизације, помажемо и нашим суседима (ВИДЕО)

Привођење Милошевића почело је два дана раније, 30. марта, а учесници су били Чедомир Јовановић, Милорад Брацановић и Милорад Улемек Легија. Кључни преговарач је био Чедомир Јовановић, по одлуци Зорана Ђинђића, а са њим је Милошевић пристао да преговара, уз посредством Бранислава Ивковића који је био уз Милошевића у вили у којој је у том тренутку била искључена струја и вода, а тензије подигнуте до опасности од трагичног исхода.

Шта се дешавало у дому Милошевића током два дана, од почетка преговора па до хапшења, кружиле су дуго различите интерпретације, а Чедомир Јовановић је ових дана гостујући на К1 поново подсетио на тај догађај.

- Ја сам чувао Милошевићев живот, и нисам мислио на свој. Било је усијаних глава и међу нама, који су предлагали да се ангажује нека нова полицијска јединица да се крене у напад на кућу, а ако неће да се предају, да се побију. У кући су били људи који су само чекали прилику да то ураде - рекао је Јовановић.

Значи ти си Чеда

Рекао ми је: 'Значи, ти си Чеда'. Ушли смо у ту просторију где су се врло брзо окупили неки људи који су се врзмали по кући - прича Јовановић и каже да је на његово инсистирање да разговарају сами Милошевић на то пристао.

- Када су људи напустили ту просторију, имао сам пред собом другог човека. Одлучног да не попусти. Тражио је неку правду за себе, позивао се на закон. По кући се осећао мирис барута. Ходали смо по чаурама. Около су се налазили полупијани четници који су изгледали потпуно ненормално. То је један свет којем Милошевић дефинитивно не припада. С друге стране, то је једини свет у којем је Милошевић могао да се креће. Напустио сам кућу - каже Јовановић својевремено за Инсајдер.

Чувао сам га тако што сам отишао тамо и седео са њим, две ноћи, цео један дан, писао писма, гаранције и извео га из те куће док је његова ћерка пуцала у мене, испричао је он. Како је рекао, није лагао Милошевића.

- Нисам дошао тамо као његов џелат, дошао сам у кућу и рекао да бих с њим отишао у затвор, а да је његова обавеза као бившег председника да сачувамо земљу од још једне трагедије - рекао је Јовановић и констатовао да му је Милошевић у томе на неки начин помогао.

 Свашта је рекао, присетио се Јовановић "Ја га не осуђујем за то, није био вулгаран, безобразан, али је дуго времена очекивао да ће се појавити бар део те масе, која је увек била уз њега, док је био на власти", навео је Јовановић.

- Истовремено Зоран се договорио да полиција почне припреме за заузимање те куће. Милошевићу нисам обећао да неће бити испоручен Хагу. Он је тога био свестан јер ја нисам крио да ће му бити суђено у Хагу. Документ који је тада потписан, потписан је на моју иницијативу.

Та гаранција је, с једне стране, била частан излаз за Милошевића а, с друге стране, Коштуничино признање да учествује у хапшењу. Од Ђинђића сам тражио да Коштуница потпише неки документ. Потом су потписали и Милан Милутиновић, Зоран Ђинђић, а на крају доста невољно и сам Коштуница.

Марија је силазила са спрата са револвером

- Сетио сам се неких комичних сцена. Његова ћерка силази са спрата држећи у руци револвер. Никада у животу нико ми није пришао са пиштољем, али реакција других људи, Милошевићевих сарадника, била је невероватна. Почели су да се скривају иза фотеља. Неколико врата је у истом тренутку затворено. Чуо сам браве које се закључавају. Она ми је пришла и поновила оно што ми је и Милошевић рекао, али она је отишла и корак даље и рекла да сам им уништио породицу. Али реаговао је адвокат Тома Фила који ми је скренуо пажњу да је она у доста чудном стању и да није рационална. Онда су ме од ње раздвојили - прича Јовановић и додаје:

- Она ме је тражила по канцеларијама све док није схватила да Милошевић излази из куће. У том тренутку дошло је до пуцњаве. Мене је ударио џип који се налазио паркиран иза. Био сам у ауту са судијом Чавлином. После се испоставило да је џип возио Брацановић за кога не знам како се ту уопште појавио, нити да је обезбеђење саме колоне урадио ЈСО, односно лично Легија.

 Испричао је да је удаљио комплетно обезбеђење из објекта, одвезао Милошевића колима у централни затвор, испратио га до ћелије.

- Тражио сам да се према њему понашају као према човеку који је био председник земље - рекао је Јовановић.

Јовановић каже да су услови за Милошевићеву екстрадицију били 'дефинисани политиком света', а да овдашње власти нису могле да постављају никакве услове.