Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ПОБЕДИЛА БЕДУ: Вучић, Маловић и Вучен урадили добар посао

03.03.2021. 18:46
Пише:
Србија Данас/Душан Марић
ALeksandar Vučić
АЛександар Вучић / Извор: Фото: Душан Марић

У време кад је општину преузело садашње руководство,  рачун општине је седам година био у непрекидној блокади

За само три године стање у Смедеревској Паланци се побољшало толико да су грађани ове општине помало већ почели да заборављају ружну стварност са којом су живели годинама, а коју им је „обезбедила“ власт ДС и СПС: вишегодишња блокада рачуна општине и већине јавних предузећа због милионских дуговања, улице без уличне расвете, депоније смећа око контејнера, вишегодишње свакодневне рестрикције воде и безнађе хиљада Паланчана, због немогућности да нађу било какав посао.

ОРЛ специјалиста упозорава: Не игноришите ове симптоме! Могу озбиљно да УГРОЗЕ ВАШЕ ЗДРАВЉЕ!

ОРЛ специјалиста упозорава: Не игноришите ове симптоме! Могу озбиљно да УГРОЗЕ ВАШЕ ЗДРАВЉЕ!

(УЖИВО) ВУЧИЋ И ЛАЈЧАК У ЧЕТИРИ ОКА: Почео састанак, чека се обраћање председника Србије и представника ЕУ

(УЖИВО) ВУЧИЋ И ЛАЈЧАК У ЧЕТИРИ ОКА: Почео састанак, чека се обраћање председника Србије и представника ЕУ

Патријарх Порфирије у изолацији

Патријарх Порфирије у изолацији

У време кад је општину преузело садашње руководство,  рачун општине је седам година био у непрекидној блокади. Као и рачуни већине јавних предузећа и установе. Укупан дуг је износио око 29 милиона евра. Сада, већ две године, општина послује нормално.

-Ту и тамо појаве се неки проблеми али их, захваљујући великом разумевању председника и Владе Србије, решавамо у ходу, тако да грађани више не трпе због глупости и неодговорности оних политичара који су од Паланке објективно били направили црну рупу Србије – каже Никола Вучен, председник општине. 

Садашње руководство општине је само за струју наследило дуг од милијарду и 200 милиона динара, од чега је 700 милиона био дуг "Водовода".

Smederevska Palanka
Смедеревска Паланка / Извор: Фото: Душан Марић

До пре три године, делови Паланке су свакодневно остајали без воде и по 14 сати дневно. Већ годину и по дана снабдевање водом је потпуно нормализовано.

- Кад смо преузели одговорност за вођење локалне самоуправе, водовод је испоручивао само 45 литара воде у секунди. Копањем нових и чишћењем старих бунара, заменом дела водоводне мреже и чишћењем исте, дошли смо до протока од 200 литара у секунди. Са сопствених изворишта.

Пут до Велике Плане, најближа веза Паланке са ауто-путем Београд-Ниш, био је толико у рупама и закрпама да је на појединим деоницама била угрожена безбедност саобраћаја. Сад је то модерна саобраћајница, са проширеним коловозом, у чију реконструкцију је Влада Србије уложила пет милиона евра.

Smederevska Palanka
Смедеревска Паланка / Извор: Фото: Душан Марић

- Још око седам милиона евра држава је уложила је у реконструкцију главне саобраћајнице кроз град, од војне касарне до скретања за Азању и осталих саобраћајница. Реконструисано је 7 км пута према Тополи, 18 км пута у Кусадку, пут између Кусадка и Азање у дужини од 7 километара, по три и по км пута за Церовац и Водице. На три и по километра реконструисане главне градске саобраћајнице замењена је водоводна и канализациона мрежа – истиче Вучен. 

Пре само годину дана Губераш, локација на граници између Паланке и Плане, био је утрина зарасла у коров. Данас на том месту стоји модерна фабрика, корејанске компаније Кјунгшин кејбл, површине неколико хиљада квадратних метара, у којој ће се производити каблови за електричне инсталације у аутомобилима.

- Фабрика ће званично почети са радом у априлу, али већ сад тамо је 250 радника, који су на обуци. План је да се до краја ове године запосли 700 а до маја следеће године 1.000 радника. Још једна таква инвестиција и Паланка ће бити потпуно други град. 

Спортским речником речено, Смедеревска Паланка је победила - беду. Паланчани истичу да највеће заслуге за ову тимску победу припадају тројици играча: Александру Вучићу, Бранку Маловићу и Николи Вучену.

Председнику Србије зато што је довео корејску фабрику, дао налог Влади Србије да реконструиште пут до Плане и  главну саобраћајницу кроз Паланку и што је, како кажу у овој општини, био ту да помогне увек кад је помоћ била потребна. 

Smederevska Palanka
Смедеревска Паланка / Извор: Фото: Душан Марић

Маловић зато што је, као најбижи Вучићев сарадник задужен за Подунавски округ, селектовао тим који успешно води општину, на челу са Николом Вученом и својим ауторитетом прекинуо праксу међусобних отворених сукоба, како унутар СНС тако и између владајућих политичких странака, који су Паланку карактерисали годинама и били узрок сталне политичке нестабилности у општини.

Никола Вучен, којег је управо Маловић „извукао из рукава“ и предложио за првог човека Паланке, за сад се показао као једно од бољих кадровских решења СНС на месту председника општине у овом делу Србије.