Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПС већ био у опозицији и то неколико година" Дачић: Знам да би неки прешли у СНС

16.08.2020. 08:11
Пише:
Србија Данас/Курир
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

- Заборављате да је СПС већ био у опозицији, и то неколико година - рекао је Дачић.

Ивица Дачић, лидер СПС и шеф дипломатије, каже да очекује да други круг консултација с председником Србије и лидером СНС Александром Вучићем буде о дефинисању државних обавеза, а не о подели ресора. И ако постану опозиција у овом дељењу карата, додаје, наставиће да штите државне интересе.

"КАКО СЕЛЕКТОР ОДЛУЧИ, ТАКО ЋЕ И БИТИ" Први на листи СНС Бранислав Недимовић о новом кабинету

"КАКО СЕЛЕКТОР ОДЛУЧИ, ТАКО ЋЕ И БИТИ" Први на листи СНС Бранислав Недимовић о новом кабинету

ЈОШ ЈЕДНА ПОБЕДА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: После Вучићеве реакције заустављени радови код Високих Дечана

ЈОШ ЈЕДНА ПОБЕДА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: После Вучићеве реакције заустављени радови код Високих Дечана

"НЕСХВАТЉИВО ДА ОНИ НЕ ПОШТУЈУ НИ СОПСТВЕНЕ ОДЛУКЕ" Вулин: Вучић раније рекао да ће тражити обуставу радова

"НЕСХВАТЉИВО ДА ОНИ НЕ ПОШТУЈУ НИ СОПСТВЕНЕ ОДЛУКЕ" Вулин: Вучић раније рекао да ће тражити обуставу радова

- Очекујем да с Вучићем наставим разговор о обавезама нове владе према држави и према грађанима, о изазовима са којима ће се Србија суочавати и начинима како да их савладамо - рекао је Ивица Дачић.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Да ли сте добили позив за други круг консултација?

- Позив ће упутити председник републике и о томе ће обавестити јавност, тако да не би било коректно да ја најављујем састанке чији нисам домаћин. Углавном, у свим досадашњим изборним радњама и обавезама које проистичу после избора поштовани су уставни рокови, тако да нема сумње да ће и конституисање владе бити у овим оквирима, а вероватно и раније - рекао је Дачић.

Сада ће на консултацијама бити речи о формирању нове владе. Шта очекујете?

- Кад год треба да се формира влада, медији и сви које то занима баве се искључиво њеним персоналним саставом, поделом ресора, да ли ће учествовати ова или она странка. А мало ко се пита шта ће та влада да ради, који ће бити њени главни, стратешки послови, које проблеме мора одмах да реши, а које за годину или две... И мене и председника Вучића пре свега занимају те ствари, дакле, који ће све послови бити пред новом владом. Ја очекујем управо то, да наставимо разговор о обавезама нове владе према држави и према грађанима, о изазовима с којима ће се Србија суочавати и начинима како да их савладамо - рекао је Дачић.

Наводи се да ћете, уколико добијете позив за владу, добити мањи број ресора. Ко од социјалиста, сем вас, може да рачуна место?

- Није о томе било речи. О структури владе, о ресорима и њиховом делокругу одлучиваће СНС и Александар Вучић, јер су они на изборима добили веома убедљиву већину која им даје и право и одговорност да о томе доносе одлуку. Спремни смо да наставимо сарадњу с њима, а имамо пуно право на такву амбицију, јер смо заједно у последњих осам година постигли огромне резултате за нашу земљу и делимо исте ставове о кључним државним и националним питањима. Небројено пута смо потврдили да поштујемо једни друге и да стављамо државне интересе испред личних и страначких. И када имате такав савез, онда не могу да изостану добри резултати и за Србију и за наше грађане. Вучића и мене повезују заједнички циљеви, а све остало су техничка питања, па и персонална - рекао је Дачић.

Parlament
Парламент / Извор: Профимедиа

Како вам се чини опција да у Немањиној будете и ви и СПАС? Шта би се добило тиме?

- Са наше стране то никада није био проблем, али то није питање за нас, већ за Вучића и СНС, који превасходно одлучују о будућој влади. Лично ми је драго да су у парламент ушле нове партије које имају слуха за државне интересе и желе да учествују у борби за њихово остваривање и то је већ само по себи добро за наш политички живот. Без обзира на то да ли ће неко бити у влади или неће. А за изазове и одлуке које ће будућа влада морати да доноси биће нам преко потребна што шира подршка, и то подршка од различитих политичких опција. И када је реч о сузбијању епидемије, о опоравку наше економије, али и о КиМ и односима у региону. Ми смо потпуно спремни да наставимо да учествујемо и да допринесемо што ефикаснијем одговору на те изазове - рекао је Дачић.

Да ли ви уопште размишљате о опцији да бисте могли да будете опозиција?

- Заборављате да је СПС већ био у опозицији, и то неколико година. Морате да правите разлику између нас и ове садашње опозиције, која се никада није опоравила од силаска са власти, већ се потпуно распала и данас готово да и не постоји. Они могу да се баве политиком само када су на власти. То није могуће, а није ни размишљање зрелих људи. Наше гледање на политику и на циљеве које желимо да остваримо не зависе од тога да ли смо на власти или у опозицији. Ми ћемо бити патриотска партија, која штити државне интересе и бори се за социјалну правду, било да смо у влади или у опозицији, тако једино видимо зрело бављење политиком - рекао је Дачић.

Шта кажете на наводе да би многи социјалисти, уколико не би били део власти, прелетели у СНС? Да ли вам се такав сценарио чини реалним?

- Никада не можете да одбаците такву могућност. Било би наивно да после 30 година бављења политиком мислим да су сви у СПС и у политици уопште анђели. Али имам пуно поверење у све моје другове из руководства СПС, прошли смо заједно кроз многа искушења и знам да и сада стојимо један уз другог и уз нашу заједничку политику - рекао је Дачић.

Разочаран: Неки ме зову само кад им нешто треба

Открили сте да вам се неки, сада када је неизвесно да ли ћете бити део владе, не јављају на телефон. Ко су ти људи?

- То није први пут, такве ствари се догађају када прођу избори и када треба да се формира влада или када се не зна да ли ћемо бити власт или опозиција. Озбиљно сам мислио када сам рекао да они који се сада не јављају не морају то да раде ни убудуће. Притом, јасно је да не познају ни мене, а ни политички живот, а ја са таквима не желим да имам посла. Очигледно је да сам им потребан само кад им нешто треба, о пријатељству ту нема ни речи - рекао је Дачић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

О односу с председником: Вучић ми није само политички партнер, он је мој пријатељ

Кажете да се сваки дан чујете с Вучићем. Да ли разговарате и о будућем саставу владе?

- Не само што је нормално да разговарамо свакодневно него је то наша дужност. Тако је већ осам година. Замислите да шеф државе и министар спољних послова не буду у сталној комуникацији, нарочито у земљи као што је Србија, која има толико веза и сарадње са целим светом. Друго, нас двојица смо председници две највеће политичке партије у земљи и у успешном смо савезу већ осам година, тако да је наша стална комуникација потпуно природна. Треће, ми смо пријатељи, а не само политички партнери. О саставу владе, понављам, нисмо разговарали, то ће бити онда и ако Вучић и СНС процене да то треба да буде тема нашег разговора - рекао је Дачић.

"Наставак специјалног рата против Војске Србије и Александра Вучића" Вулин: Фотографије су фотомонтажа

"Наставак специјалног рата против Војске Србије и Александра Вучића" Вулин: Фотографије су фотомонтажа

Ђурић: Борис Тадић је лажни демократа

Ђурић: Борис Тадић је лажни демократа

По чијем налогу жута Љубинка руши Лукашенка?

По чијем налогу жута Љубинка руши Лукашенка?

АГОНИЈА У ПОРОДИЦИ ТАЊЕ САВИЋ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Огласио се МУП Србије о одузимању деце наше певачице

АГОНИЈА У ПОРОДИЦИ ТАЊЕ САВИЋ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Огласио се МУП Србије о одузимању деце наше певачице

ДА ЛИ ВОЛИ ВИШЕ ЦРНКЕ ИЛИ ПЛАВУШЕ, ОМИЉЕНА ДЕСТИНАЦИЈА... Ових 12 ствари нисте знали о МИРОСЛАВУ ЛАЗАНСКОМ!

ДА ЛИ ВОЛИ ВИШЕ ЦРНКЕ ИЛИ ПЛАВУШЕ, ОМИЉЕНА ДЕСТИНАЦИЈА... Ових 12 ствари нисте знали о МИРОСЛАВУ ЛАЗАНСКОМ!