Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ДОБИЈА ВАКЦИНУ И ЧЕТВРТОГ ПРОИЗВОЂАЧА! Брнабић: Чекамо званичну потврду компаније

12.02.2021. 09:29
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Премијерка Ана Брнабић каже да очекује да до краја фебруара Србија добије вакцину и четвртог поризвођача, британско-шведске Астра Зенеке.

Она је на ТВ Пинк рекла да се очекује да ће стићи између 120.000 и 150.000 доза вакцина тог произвођача.

Навела је да је ревакцинација са оне који приме АстраЗенека вакцину тек после 12 недеља.

БРИТАНСКИ СОЈ СЕ ШИРИ СРБИЈОМ: Медицински део Кризног штаба забринут, предлажу нове, ригорозније мере

БРИТАНСКИ СОЈ СЕ ШИРИ СРБИЈОМ: Медицински део Кризног штаба забринут, предлажу нове, ригорозније мере

ПУТИН ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Снажна порука руског председника поводом Дана државности

ПУТИН ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Снажна порука руског председника поводом Дана државности

Председник са амбасадором Руске Федерације: Вучић се састао са Боцан-Харченком (ФОТО)

Председник са амбасадором Руске Федерације: Вучић се састао са Боцан-Харченком (ФОТО)

- Чекамо званичну потврду од Астра Зенеке - рекла је Брнабић.

Захвална председнику Вучићу

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, након усвајања трећег мера пакета, да за овај пакет мора да захвали председнику Александру Вучићу који је водио привредни кризни штаб и, заједно са министром финансија, осмислио овај пакет. Каже да се на овом пакету радило од новембра, јер се знало да ће он бити неопходан.

- Министар финансија и ја представили смо пакет јуче, а важно ми је да нагласим да су ова досадашња три пакета укупно значила директну подршку од 953 милијарде динара. То говори колико смо јаки и колико се добро боримо. Ванредно издвојити осам милијарди евра значи да је Србија јака, стабилна и да је земља на коју грађани и привреда могу да се ослоне - каже премијерка.

Подсетила је шта све подразумева пакет и истакла да је Влада овај пут показала резултате рада од 2014. године.

- Нико не може да каже да смо резултате постигли случајно, и у здравству, и у економији. То није пало са неба, већ је резултат тешких реформи и вере да ће оне дати резултате. Србија никада није била прва у Европи по економским резултатима и о Србији се није причало у светским медијима како се данас прича - каже премијерка.

"Светски медији су фасцинирани, не само зато што Србија има вакцине, већ и због чињенице да наши грађани могу да бирају коју ће да приме"

Коментаришући директно укључење које је јуче имала у програм CNN, Брнабић каже да је свим светским медијима фасцинатно то што Србија нуди грађанима да бирају вакцине. Посебно јој је, каже, драго то што ће Србија до краја месеца имати и 4. вакцину - АстраЗенеца. Очекује се око 150.000 њених доза.

Rojters
Ројтерс / Извор: Фото: Printscreen/Reuters

- Имамо конзервативни став - "што безбедније за наше грађане". Зато смо ишли на то шта произвођач вакцина каже и ревакцине смо почели да дајемо након 21 дана, не чекајући ни дан више. Узели смо најбезбеднији приступ вакцинама и то је оно што фасцинира светске медије - каже премијерка. Истиче да не може да сто посто тврди да ће Србија производити вакцине, али да је вероватноћа за то огромна. Додаје да се ради на много фронтова и да је "гужва и пресинг да се све постигне".

Ово је, каже премијерка, када Србија иде напред и када су очи светске јавности уперене у нас.

- Дошли смо дотле да чешки премијер долази да учи од нас. На састанку нам каже да су имали пад од "само" 5,6 одсто. То јесте феноменалан резултат у односу на неке земље. Међутим, Србија је имала пад од 1 одсто! Људи, ми имамо одличан успех и одличне шансе - рекла је премијерка.

Све што се дешава је, с једне стране ноћна мора због борбе са виросом, а с друге стране је "као сан који смо сањали - да светски медији у најпозитивнијем смислу коментаришу наш успех".

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

- Ово нема много везе са медијима, већ са тим да ће неко рећи "хајде да инвестирамо у Србију". Неко ће рећи "хајде да се преселимо у Србију". Наши људи преко ће рећи "хајде да се вратимо кући". Лепо је уживати у успеху, знам да он много значи нашим грађанима, али за мене као председницу владе стално је "ко високо лети - ниско пада". Опет кажем, то није пало са неба и показује колико се исплати упоран, тежак и напоран рад - каже Брнабић.

Истиче да су се многи смејали дигитализацији, да наши људи нису примећивали и придавали значаја овом процесу, а он је данас, у периоду кризе, донео много. Наши људи, каже, нису навикли на еУправу, али без ње не би постојао систем за пријављивање за пакете помоћи, вакцине.... Светски медији, један Форбс, пише о томе како је Србија искористила дигитализацију и вештачку интелигенцију и постала шампион, подсећа премијерка. Каже да је ова чињеница до пре неколико година била - невероватна.

"Искрено сам забринута за безбедност председника"

Када је реч о борби против криминала, Брнабић каже да се искрено брине за безбедност Александра Вучића и да то треба да је приоритет безбедносним службама.

- Мислим да ниједна земља тренутно нема оваквог председника, колико год ме због тога прозивали. Ми не бисмо имали кинеске вакцине без Вучића. Кина нам је толико изашла у сусрет! Нисмо учествовали у 3. фази клиничких студија, а добили смо 1.500.000 вакцина. То је направио Вучић због угледа у Кини, због личног пријатељства са Си Ђинпингом, личног ангажовања... Добили смо Спутњикове вакцине, упркос проблемима у производном погону - подсећа премијерка.

Kineska vakcina stigla u Srbiju
Кинеска вакцина стигла у Србију / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Додаје да у понедељак добијамо 40.000 Фајзерових вакцина, 150.000 АстраЗенеце... Каже да темпо реформи даје председник, као и енергију грађанима.

- А онда имате припаднике бившег режима који знају да им Вучић смета на путу до власти. Они имају невероватне финансијске ресурсе, медије, сопствене НВО... - каже премијерка.

На питање о вакцинацији Драган Ђиласа, премијерка каже да, да је на његовом месту, "пре би умрла него изговорила то што је он рекао, па стао у ред за вакцину".

- Или бих се, пре него што станем у ред за вакцину, извинила. Као што је урадио Саша Јанковић! Он се извинио за то што је рекао да Вучић лаже када говори да Србија неће међу првима добити вакцине. То што је стао у ред, говори о Ђиласовом образу, моралу и односу према грађанима - каже премијерка.

Истиче да су људи, који се сликају са доказаним убицама и злочинцима, опет почели да повезују председника и његову породицу са криминалом. Подсећа да се Мариника Тепић дружи са нарко дилером, којем шаље поруку да "исели једног новинара из Панчева".