Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Овако се гради болница за само четири месеца: Србија направила три такве и оставила у сенци све европске земље

17.01.2022. 14:32
Пише:
Србија Данас
kovid bolnice
ковид болнице / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен/будуцностсрбијеав/Министарство одбране

Ниједна европска земља није се упустила у подухват изградње нових ковид болница осим Србије

Србија је у првом маху за четири месеца изградила две ковид болнице, ону у Батајници и ону у Крушевцу. Од тада је прошло више од годину дана, а учинковитост болница показала се већ у првим данима пуштања у рад и не престаје.

Након ових, у септембру 2021. године, након четири месеца градње завршена је и ковид болница у Новом Саду, која је додатно растеретила здравствени систем који ускоро улази у трећу годину борбе против коронавируса. Важност изградње ових установа потврђује се и сада када број оболелих од коронавируса прелази бројку од 10.000 сваког дана и када је неопходно брзо реаговати и лечити велики број пацијената. 

Новоизграђене болничке установе стигле су у кључном тренутку када су били неопходни нови капацитети, нови болнички кревети и када је требало спасити животе. Ниједна европска земља није се упустила у овакав подухват осим Србије, чак ни када су им капацитети здравственог система били и више него пребукирани. 

КОВИД БОЛНИЦА У БАТАЈНИЦИ

У ковид болници у Батајници, која је отворена почетком децембра 2020. године, ангажовано је око 1.600 медицинских и немедицинских радника. Потпуно је опремљена скенерима, ултразвучним апаратима и респираторима, а изграђена је за свега четири месеца. 

Болница поседује у болничком кругу и апотеку, а располаже са 930 болничких постеља, од чега је 680 полуинтензивне и 250 интензивне неге, са респираторима, кисеоником и најмодернијом опремом. Вредност радова била је четири милијарде динара, уз још око две милијарде за опрему.

kovid bolnica u Batajnici
ковид болница у Батајници / Извор: Фото: Председништво Србије/Министарство одбране

Болница има девет великих одељења са по 30–40 кревета и прима пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом. У ковид болници у Батајници ангажовани су искусни специјалисти из Клиничког центра Србије, најбоље медицинске сестре, техничари, физиотерапеути, лаборанти, као и млади лекари који су примљени на конкурсу, а установа има и све потребне апарате и најсавременија средства за рад. 

КОВИД БОЛНИЦА У КРУШЕВЦУ

Током децембра 2020. године отворена је и ковид болница у Крушевцу након четири месеца изградње. Болница располаже са 493 места. од тога 150 места на интензивној нези са мониторима, респираторима и "high flow" респираторима. 

Ова болница је опремљена са 150 респиратора, 150 монитора и централним системом за праћење стања сваког пацијента, 64-оро слајсним скенером, стабилним и покретним ЕКГ апаратима, шест апарата за дијализу. Болница има и ангио и операциону салу те по два стабилна и покретна рендген апарата.

kovid bolnica u Kruševcu
ковид болница у Крушевцу / Извор: Фото: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav/YT/RTS

Опрема за ковид болницу у Крушевцу коштала је 9,5 милиона евра, а простире се на 12.500 квадратних метара на локацији некадашње касарне "Расина". Посао је добило око 600 лекара, медицинских сестара и другог медицинског особља и налазе се под ингеренцијом Клиничког центра Ниш. 

Изградња две нове ковид болнице у Батајници и Крушевцу, без опреме, коштала је нешто мање од 100 милиона евра. 

КОВИД БОЛНИЦА У НОВОМ САДУ

У ковид болници у Новом Саду, која је отворена почетком септембра 2021. године, ангажовано је више од 1.000 медицинских радника. Ковид-болница на Мишелуку код Новог Сада изграђена је за свега четири месеца и тренутно је најбоља у земљи. 

На 19.500 квадрата смештене су две операционе сале, ангио-сала, два рендгена, два скенера, одељења са ултразвуком, ендоскопија, лабораторија, пет амбуланти, осам дијализних места и први пут и банка крви. 

kovid bolnica u Novom Sadu
ковид болница у Новом Саду / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен/будуцностсрбијеав

Нови здравствени центар има 220 кревета на интензивној и 404 кревета на полуинтензивној нези, а осим болничке зграде има и кухињу, магацин, апотеке, капелу, котларницу и велики паркинг. У болници у Новом Саду постоји и банка крви, а то не постоји у Батајници и Крушевцу. 

Након завршетка епидемије овај објекат биће претворен у општу градску болницу што је од великог значаја за целокупну Војводину. За потребе ове установе запослено је 165 лекара и 200 медицинских техничара. Вредност радова била је 3,9 милијарди динара, уз још око 17 милиона евра за опрему.

У Србији се све до пре неколико година готово ништа није градило педесет година, али та слика се сада променила. Наша држава је доживела промену и кренула новим путем ка побољшању животног стандарда грађана и очувању живота. 

Изградњом ковид болница у рекордном року показали смо да смо способни да брзо одреагујемо у кризним ситуацијама и да све урадимо ефикасно и квалитетно како бисмо се изборили са епидемијом коронавируса.