Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Србија има јасан циљ за 2021. годину: Посланик Милићевић открива шта чека грађане у новој години! (ВИДЕО)

30.12.2020. 15:46
Пише:
Србија Данас/Ј.Т.
Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Година је на измаку, а у нову 2021. годину Србија улази као ратник против невидљивог непријатеља, али и са новим сазивом Народне скупштине и Владе.

Многа лица су промењена, многе даме су стигле међу српске парламентарце, али и међу чланове владе, свршени политиколози заузели су своја места у посланичким клупама, али нешто је ипак остало исто. Дух парламентаризма у Србији попримио је ново рухо и "свеже искуство и памет", али је задржао најбитније, а то је демократичност и борба за бољу будућност грађана Србије. 

На крају ове 2020. године о парламентаризму током претходних 365 дана најбоље ће говорити они који се тиме баве већ дуги низ година, марљиво и успешно. Такав је и саговорник портала СрбијаДанас Ђорђе Милићевић, шеф посланичке групе СПС, који право из своје посланичке клупе за наш портал открива шта је то што је Србија у овој години изгубила и добила и чему се то надамо у 2021. години. 

Шта је порука грађанима уочи самог доласка нове године?

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Србија и читав свет се суочавају са највећим здравственим изазовом, који до сада није виђен и чији крај се не назире. У овом тренутку су Србији најпотребнији солидарност и јединство, није ово шанса за политичке монологе, политиканство, за политичку демагогију, политику треба у овом тренутку сместити тамо где јој је место, у карантин. У овом тренутку имамо само један заједнички циљ, битку, морамо пре свега да будемо одговорни, озбиљни, рационални, дисциплиновани, да поштујемо препоруке струке и потпуно сам убеђен да ћемо победити у овоме. Имам само једну поруку за грађане Србије, а то је да верују нашој држави и да у овој 2021. години желим им само једно – најпре добро здравље.

- Ова 2020. година је пре свега изборна година, у правом смислу речи, јер смо имали и парламентарне, локалне и покрајинске изборе, али нажалост и једна непредвидива и тешка година, година искушења и изазова. Србија и читав свет се суочио са једним изазовом који до сада није виђен и чији се крај нажалост још увек не назире. Када говоримо конкретно о парламентаризму, имали смо најпре један међустраначки дијалог. Тај дијалог је пре свега окарактерисан неразумевањем једног дела опозиције, који је покушао да направи фарсу и читав тај процес, као прилику да заварава јавност иако су знали да у свему томе имају само један циљ, а то је очајнички и губитнички потез бојкота избора. Нису они разговарали да би дошли до некаквих изборних услова, јер какви су то разговори, ако ви имате 42 захтева или бојкот, то није спремност да дођете до неког договора, већ класични ултиматум. На другој страни, имате део владајуће коалиције, али и један део опозиције који је на један одговоран начин схватио ове разговоре и био спреман да сагледа сугестије и предлоге, па и радна група Владе Србије. Сам закључак тог међустраначког дијалога заједно са европским парламентарцима био је да је направљен један квалитативан искорак који води ка демократском духу. Само злонамерни могу рећи да нисмо постигли напредак - истакао је Милићевић и додао: 

-Након међустраначког дијалога, уследили су фер и демократски избори. Ти избори су били један политички цунами који су преживеле само озбиљне и одговорне странке, са политичке сцене су нестале странке које су постојале више од 20 година. Следећа ствар која је обележила ову годину је и политичка стабилност, што је изузетно важно. Парламентарни избори су потврдили политичку стабилност, јер је то предуслов сваког даљег напретка Србије. Након њих је оформљен нови сазив Парламента, чији састав јесте показатељ једне нове енергије, младости, много је нових лица у Парламенту. Много је младих људи који имају и спремност и способност, али и стручност и желе да раде, што је добро. Имамо и далеко више и колегиница у Парламенту, то нису само даме, већ имају и способност и знање и имају иза себе резултате. Изузетно сам поносан што је спрски парламент један од пет парламената у Европи по броју колегиница које су у посланичким клупама и то је велики искорак у демократском смислу. Парламент је добио новог председника и то је сада неко ко је председник политичке странке, странке која је релевантна на политичкој сцени. Неко ко има 28 година парламентарног искуства је постао председник Народне скупштине и Ивица Дачић ће сходно свом политичком и дипломатском искуству допринети јачању институције Парламента. Оно што бих закључио шта је то што се добило ове године јесте једна реформска Влада која може да одговори на све изазове и искушења која очекују Србију у наредној години. У 2020. години смо изгубили време током међустраначког дијалога, јер док смо показивали вољу и спремност да сагледамо све сугестије и предлоге и опозиције и невладиног сектора, један део опозиције је то радио у хотелским лобијима, а не у државним институцијама - рекао је шеф посланичке групе СПС Милићевић. 

Такође, велики подухват у 2021. години биће и испуњавање шест циљева нове Владе Србије, али и Парламента, јер како истиче и наш саговорник, неопходно је заједништво и фокус како би се ти задаци и испунили. 

- Ако политику посматрате кроз личну призму и интересе, онда не треба да се бавите политиком. Ако сте у политици, онда сте ту зарад општег интереса, сагледавајући са тог аспекта постоји неколико кључних циљева, а то је оних шест тачака о којима је говорио Александар Вучић, које су основ експозеа Ане Брнабић, а приоритет су борба против коронавируса, очување националних интереса, континуинирана борба против криминала и корупције, чување независности и војне неутралности, спровођење реформи у виду европских интеграција и владавине права, као и наставак економског напретка Србије - рекао је Милићевић. 

Борба која траје већ скоро годину дана против коронавируса, свој епилог добиће и у 2021. години. Србија у нову годину улази за још већом жељом да што више људских живота буде спашено, а све очи грађана упрте су у масовну вакцинацију. Сви државници, на челу са председником Србије Александром Вучићем, труде се да се животни стандарда не осиромаши, а ове наводе потврђује и народни посланик Ђорђе Милићевић. 

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Велика снага мера које су предузете у претходном временском периоду од стране државног руководства и лекарске струке јесте дала једну озбиљну сигурност грађанима Србије. Ситуација јесте тешка, али није тешка због Владе или Србије, ситуација је тешка у целом свету. Ово је борба за будућност Србије, за сваки живот у Србији, али морам да кажем да се веома брзо и адекватно одреаговало. Одреаговало се на најбољи могући начин и далеко брже него што су то чиниле неке државе Европске уније и показало се да је систем добро функционисао када је било најтеже и то и у економском смислу и према економским параметрима. Замерали су нам да је Србија применила ригидне мере током пандемије, а онда су исте те европске државе примениле те исте мере, шта је то што може да буде ригидно, насупрот спасеном људском животу? Свако ко је свестан ситуације у којој се тренутно налазимо не може да оспори један одговоран и озбиљан приступ председника Србије, Владе и целокупне здравствене струке. Пакети економских мера су усмерени ка најосетљивијим категоријама, а најважније је да животни стандард грађана порасте, да сачувамо ниво запослености и привреда, пре свега приватни сектор. Приватни сектор је крвоток Србије, важан је за државу, али и за привреду. Србија је у претходном периоду издвојила 6 милијарди евра за економску помоћ, да ли је иједна држава преузела оволики терет на себе? Убеђен сам да није - рекао је Милићевић. 

Целокупан видео интервју можете погледати на линку испод: