Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Србија је данас прича о успеху" Ђурић: Ми смо искрено опредељени за отварање новог поглавља у односима са САД

30.12.2020. 00:19
Пише:
Србија Данас/Политика
Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Профимедиа

Ђурић је изјавио да је природно да односи Србије и САД буду веома добри и пријатељски

Србија је искрено опредељена за отварање једног сасвим новог поглавља у односима са САД, наводи амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић.

Беко HygieneShield – савезник модерног потрошача

Беко HygieneShield – савезник модерног потрошача

Због Вучићеве најављене помоћи ХРВАТИ ЗАХВАЛНИ Србији - освануле снажне поруке (ФОТО)

Због Вучићеве најављене помоћи ХРВАТИ ЗАХВАЛНИ Србији - освануле снажне поруке (ФОТО)

"ТУ СМО ДА СЕ НАЂЕМО КОМШИЈАМА" Србија понудила помоћ Хрватској након разорног земљотреса (ФОТО)

"ТУ СМО ДА СЕ НАЂЕМО КОМШИЈАМА" Србија понудила помоћ Хрватској након разорног земљотреса (ФОТО)

- То наше опредељење није детерминисано персоналним решењима у Белој кући. Надам се одличној сарадњи и партнерском односу с администрацијом новог председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена - наводи Ђурић.

- Србија је искрено опредељена за отварање једног сасвим новог поглавља у односима са САД и то наше опредељење није детерминисано персоналним решењима у Белој кући или политичком композицијом у најважнијим америчким институцијама - наводи Ђурић.

Какву сарадњу очекујете с новом администрацијом?

Ми смо отворени за пријатељску сарадњу и изградњу билатералних односа са свим демократски изабраним носиоцима власти у САД. Када је реч о изабраном председнику Бајдену, он је човек који је веома добро обавештен о приликама у нашем региону и свестан је ширег контекста односа на Балкану. Подсетићу вас и да је председник Бајден не тако давно био наш гост у Београду, што је јединствен случај у новијој историји српско-америчких односа. Председник Србије Александар Вучић претходних година одржавао је одличне личне односе с члановима Конгреса и политичарима из обе партије. С изабраним председником Бајденом се дуго познаје и сваки њихов сусрет којем сам присуствовао био је одличан. Очекујем да ћемо на америчкој страни наићи на једнаку заинтересованост да се односи Србије и САД додатно унапреде кроз постојеће и евентуално неке нове оквире сарадње.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Који ће бити ваши приоритети на позицији амбасадора Србије у САД?

Ја сам у САД, између осталог, да бих пренео да је Србија данас прича о успеху, опоравку и подизању из пепела јер желимо да Америка са својим компанијама, иновацијама, научном заједницом, па и одређеним вредностима, буде део тог опоравка. Србија и САД следеће године обележавају 140 година дипломатских односа. У том периоду смо углавном имали односе који се могу описати као пријатељски. Били смо савезници у два светска рата, а наше земље од почетака своје нововековне државности почивају на истим или веома сличним вредносним темељима. Америку какву данас познајемо градило је толико знаменитих Срба и у њој и данас живи велики број наших сународника, да можемо говорити и о српском доприносу изградњи америчког сна.

Како коментаришете наше односе?

Наши односи су дубоки и емотивни, а као и у сваком емотивном односу, имали смо и успона и падова. Хоћу да кажем да је природно да наши односи буду веома добри и пријатељски, и на томе ћу предано радити, као што ћу чинити све да и обичне Американце боље упознам са Србијом и Србима како бисмо једном за, надам се, сва времена затворили све мрачне странице наше и даље релативно свеже историје. Уосталом, овде сви поштују економске резултате наше земље, која је прва по расту бруто друштвеног производа у време пандемије. Па чак и лобисти других страна рачунају са чињеницом да Србију данас не могу да гурају како су то чинили у прошлости.

Спекулише се да би у дијалог Београда и Приштине могла да се укључи и Медлин Олбрајт?

Србија није у позицији да бира с ким ће разговарати. Наша опредељеност за дијалог је искрена и доследна, и почива не на емоцијама, већ на рационалном сагледавању наших државних и националних интереса. Од питања ко ће конкретно с америчке стране бити укључен у дијалог далеко је важније питање да ли Србија и САД данас имају већи капацитет да проналазе заједничке интересе и граде партнерство него што су га имале пре две деценије. Свет се у протеклих двадесетак година суштински изменио и надам се да ће у новом геополитичком контексту наше две земље бити спремне и способне да преуреде међусобне односе на начин који ће и грађанима Србије и читавом нашем региону отворити перспективе сигурније и боље будућности. Ми ћемо свакако истовремено инсистирати и на сарадњи и на међусобном уважавању.

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Профимедиа

Могу ли се у наставку дијалога Београда и Приштине очекивати појачани притисци САД на Србију?

Међународно посредовање у решавању замрзнутих конфликата је еуфемизам за притиске. Притисци су одувек пратили дијалог Београда и Приштине. Уколико се међународни притисци врше како би се процес нормализације односа учинио динамичнијим, то коинцидира с интересом Србије да се трајно отклоне извори нестабилности у нашем региону како бисмо могли да још снажније генеришемо заједнички економски и друштвени развој и убрзамо процес евроинтеграција. Међутим, ако се притисци врше са циљем октроисања неких решења каја не би била плод компромиса и истинског помирења, то никоме не може донети срећу на дуже стазе. Верујем да постоји заинтересованост на међународном плану да се проблеми на релацији Београд–Приштина реше, и ми смо ту конструктивна страна, јер и наш је интерес да у циљу регионалне стабилности, која је важна и због перспективе будућих генерација у Србији и због економског напретка, имамо стабилан и безбедан Балкан.

Једно од кључних питања у досадашњем дијалогу с Приштином јесте Заједница српских општина. Очекујете ли, као неко ко је имао суштински важну улогу у тим преговорима, да ће она коначно бити формирана у неко догледно време?

У праву сте. Заједница српских општина је кључни елемент Првог бриселског споразума. Све што је договорено у том документу треба сагледавати у контексту ЗСО, јер споразум је конципиран као компромис у којем би и Београд и Приштина учинили гест добре воље и направили искорак који би нас у неком тренутку у будућности могао водити неким новим споразумима. Приштина је у том смислу декларативно исказала спремност на компромис, али у пракси годинама показује да јој до компромиса није стало. Било би с наше стране неодговорно уколико бисмо, и поред све своје спремности да мирним и политичким средствима трагамо за решењима на Косову и Метохији, учинили неке нове значајније искораке пре него што Приштина потврди да је кредибилан саговорник и испуни оно на шта се обавезала. ЗСО је, морам да нагласим, тренутна нужност и предуслов за наставак процеса нормализације, а не концепт који ће трајно задовољити Србију и Србе на Косову и Метохији уколико буде прилике да се разговара о неком трајнијем и свеобухватнијем решењу.