Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"Србија је изнела конкретне предлоге и решења у вези са разграничавањем, сад је на потезу БиХ"

10.12.2017. 17:17
Пише:
Танјуг
karta
карта / Извор: Профимедиа

Не зна се када ће бити одржан састанак са Комисијом Босне и Херцеговине

Председник владине Комисије за разграничење са Босном и Херцеговином Вељко Одаловић изјавио је данас да се Србија није само декларативно изјаснила по питању решења границе са БиХ, већ је изнела конкретне предлоге и решења, те да је сада на потезу Босна и Херцеговина.

- Србија је конкретна, са конретним предлозима и спремна. Желимо да сви, и са друге стране, и у БиХ, а и у Хрватској, томе приступе на такав начин - рекао је Одаловић. 

Одаловић није могао да прецизира када ће бити одржан састанак са Комисијом Босне и Херцеговине, али је рекао да се нада да ће то бити врло брзо.

Иницијатива је, каже, на комисији из БиХ, уз објашњење да је последњи такав састанак одржан у Београду, те да би по реципроцитету требало да се сада одржи у Сарајеву. 

Veljko Odalović
Вељко Одаловић / Извор: Медиа Центар

Како је рекао, питање граница је свакако једно од најважнијих, не само на релацији Србија и Босна и Херцеговина - то је и државно и административно и политичко и инфраструктурно и економско питање, те је важно што је пре могуће на крајње одговоран и коректан начин решити га. 

- Што се Србије тиче, она је то препознала у пуном капацитету и понудила - практично пружила руку као и одређена решења - како да се неке тачке реше на коректан, фер начин и обострано задовољство, на начин где нико не би био оштећен - нагласио је Одаловић. 

Јовичић о предстојећим изборима: Остајемо само за градске и излазимо са ЈАКИМ резултатима

- Препознали смо четри тачке које су још од 2010. године остале као оне које захтевају посебно уређење, а то су две хидроцентрале Зворник и Бајина башта, пруга Београд - Бар која пролази кроз БиХ и општине Прибој и Рудо - рекао је Одаловић. 

Према његовим речима, били смо врло коректни и конкретни што се тиче хидроцентрала, имајући у виду да је Србија изградила обе те централе, да је извршила експропријацију и за негде око 1.200 хектара земљишта исплатили мештане 

- Наравно да је наш интерес и мислим да је то функционално и најрационалније да те две хидроцентрале буду у функцији и пуном капацитету на нашој страни - подвукао је. 

pruga
пруга / Извор: Профимедиа/илустрација

Како је обајснио, Србија је понудила одређене територије које би биле замена за оно што би по функционалности целине било могуће понудити, али и додао да, наравн,о и БиХ има свој став, те да је и стога важно да се комисије што пре састану. 

- Ми ниједном речју нисмо рекли да нећемо разговарати о предлогу који друга страна буде понудила - поручио је Одаловић. 

Одаловић наводи да су били неки предлози о посебним режимима, међудржавном службеношћу, управљања хидроцентралама Зворник и Бајина Башта и навео да би се то могло евентуално посебним анексом, односно споразумом уредити, тако "да ми користимо и управљамо и даље хидроцентралама пошто су оне неспорно направљене и уређене нашим средствима". 

Како је истакао, важна је функционалност, а било је, на пример, раније и таквих предлога да административна линија иде по средини реке, па да би била на срединама брана, језера. . . а то би значило да би довела у питање функционисање таквих објеката, јер би прекограничне баријере могле бити таквог карактера да доведу у питање функционисање система. 

"Зато се разговарало тада, а то није нешто што можда не би могло да буде уређено ако се не усагласимо око нашег предлога решења, али би требало да буде тако уређено да се у тренутку када се потпише целина документа, уреди и ово - да решимо целину проблема".

Американци смислили план за ЦЕПАЊЕ СРПСКЕ: Стварају ВОЈНУ БАЗУ, а циљ је јасан

Поновио је да су то објекти који не могу да функционишу "до пола". 

- Они морају да функционишу или цели или неће функционисати. Они не могу да се одржавају само на једној страни а на другој не. Не могу бити предмет тих прекограничних и осталих прелазака, оправки, одржавања и да то стално буде потенцијално нешто што би требало да се на дневном или месечном нивоу процесуира и уређује - назначио је Одаловић.

- Пошто то међународно право познаје, ти споразуми морају да буду таквог карактера који апсолутно гарантује ту службеност и управљање њима на начин да се ни у ком случају и ни под којим условима не може довести у питање то што је потписано јер би то могло да угрози функционисање система - подвукао је он. 

Veljko Odalović
Вељко Одаловић / Извор: Медиа Центар

Нагласио је да је наш став да желимо да разговарамо о свим питањима, о целини и о анкесима, споразумима, али они морају бити целина једног документа и морају бити донети заједно. 

- И тиме се више на ове проблеме и питања нећемо враћати. То је нешто што мислим да је фер и да је коректно и да је доста прихватљиво и за БиХ - рекао је Одаловић.

Кад је реч о прузи Београд - Бар, указао је да она пролази 10 - ак километара кроз територију БиХ и подвукао да смо ми били врло коректни. 

- Препознато је да би са 1. 700 хектара површине земљишта, које би било дато у замену, а које би одговарало и по структури и по квалитету и вредности, по принципу ''метар за метар'', то било решено на обострано задовољство - рекао је и нагласио да би то уредило инфраструктурни правац који је за нас изузетно важан. 

Brdo Gradac-panorama
Брдо Градац-панорама / Извор: Србија Данас

Такође, напоменуо је и да грађани општина Прибој и Рудо имају велике проблеме, јер им је живот испресецан граничним препрекама те да се мора узети у обзир да хиљаде грађана чека да се то реши. 

- Србија је на све четири тачке имала коректне и конкретне понуде и желела је да тај проблем решимо. То не може да не одговара и БиХ, јер и њени грађани имају сличне проблеме. Не видимо ниједан разлог зашто не би сели и разговарали - отворили питања и понудили решења - додао је. 

- Комисије тај мандат имају, да припреме решења, понуде их и верујем да ћемо имати врло брзо позив колега из Сарајева да седнемо и наставимо тамо где се стало 2010. године и да овај тренутак у којем су и Председништо БиХ, а иницијатива је потекла од нашег председника Александра Вучића, искористимо и да, у духу зближавања, кренемо у решавање тих проблема - закључио је Одаловић.