Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВО ЈЕ ПОЧЕТАК КРАЈА АЉБИНА КУРТИЈА" Дачић у "Директно са Мињом" - оплео по лажној држави, поменуо и ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

01.10.2021. 21:52
Пише:
Србија Данас
ivica dačić
ивица дачић / Извор: Фото: Euronews Printscreen

Ивица Дачић вечерашњи је гост емисије "Директно са Мињом" на Euronews Србија.

Бриселски споразум је на респиратору зато што га нико не примењује осим Србије, рекао је Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије у вечерашњој емисији Директно с Мињом Милетић на Euronews Србија.

"ДА ЛИ СТЕ ВИ НОРМАЛНИ?" Премијерка поручила да је време за црвену линију - бесрамни твитови о покојном Тасовцу (ФОТО)

"ДА ЛИ СТЕ ВИ НОРМАЛНИ?" Премијерка поручила да је време за црвену линију - бесрамни твитови о покојном Тасовцу (ФОТО)

"ВУЧИЋУ, ХАПСИ ЛОПОВЕ!" Изјава Ивице Дачића дигла целу Србију на ноге

"ВУЧИЋУ, ХАПСИ ЛОПОВЕ!" Изјава Ивице Дачића дигла целу Србију на ноге

ШЕШЕЉ ОПЛЕО ПО ОПОЗИЦИЈИ! Лидер радикала причао о афери "хавански синдром" па шокирао (ВИДЕО)

ШЕШЕЉ ОПЛЕО ПО ОПОЗИЦИЈИ! Лидер радикала причао о афери "хавански синдром" па шокирао (ВИДЕО)

Он је, коментаришући договор Београда и Приштине након затезања односа због регистарских таблица, поставио питање зашто раније није дошло до договора, с обзиром да је било познато када истиче претходни споразум.

Како је навео, последњи догађаји су могли да доведу до озбиљнијих сукоба. 

- Приштина је желела да изврши једну генералну пробу, како да стави ногу у врата, како да иде корак по корак и питање је шта можемо следеће да очекујемо - навео је председник парламента.

Он је говорећи о споразуму, навео да ово нису теме у којима треба да постоје победници и поражени. Брисел, како је навео, мора да буде свестан да је Приштина та која крши све споразуме. 

- Прошло је осам година од Бриселског споразума и ништа није спроведено, посебно оно најважније, заједница српских општина. Срамотно је да се они обраћају свим странама да се смире тензије - шта је Београд грешио у томе? Реч је о нашим људима који живе на КиМ и који имају регистраске таблице са ознакама градова на Косову. Њима смета што су то таблице Србије. Ми смо имали опструкцију дијалога, колико су преговарачке стране биле у стању да разговарају, стално је било опструкције и прекида, то не да је никакве наде да ће да разговор бити ефикасан - каже председник парламента.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Он је констатовао да Србија има тешку позицију да у условима који су предвиђени резолуцијом 1244 побрине да српки народе не доживи нови погром и етничко чишење.

- То је црвена линиија коју Србија не може да дозволи. То су схватили и припадници међународне заједнице и то је резултирало овим притиском и споразумом - каже Дачић.

"Курти је разочарење међународне заједнице"

Дачић је изнео уверење да је премијер тзв. Косова Аљбин Курти велико разочарење међународне заједнице, "која је можда и навијала за њега, сматрајући да је лош Харадинај који је увео таксе".

- Он се тамо представља како крајни националиста, једино га занима признање Косова и уједињење са Албанијим. Ово ће бити почетак његовог краја - казао је председник парламента.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Питање шта ЕУ може да обећа овом региону, према његовој оцени, није питање Србије, већ односа о питању проширења.

- Кад будемо испунили све, онда ће бити још нешто. Кад је Северна Македонија променила име, онда су се сетили да има још нешто. Ја нисам против ЕУ, али сам против тог лицемерја. Што се нас тиче, две ствари су битне, нема договора без учешћа Србије и нема договора на нашу штету - навео је Дачић.

Он сматра да ће одлука о уласку заправо бити политичка одлука ЕУ.

"Опозиција ће сигурно учествовати на изборима"

Дачић који је и кофасилитатор преговора уз посредништво европарламентараца је критиковао опозицију.

- Они мисле да могу да се играју са Европским парламентом. Они су замислили да је то дијалог Ђиласа и Јеремића са ЕП, а не да је то дијалог власти и опозције, свих странака - навео је председник Скупштине.

Како је констатовао у том дијалогу нису прихваћени предлози који никада нису били ни намеравани да се прихвате. 

- Ми смо прихватили све што је ЕП тражио. Они се нису сагласили са тим, а ми остајемо при ономе што смо прихватили. Тај дијалог није такав да сви морају да буду задовољни. Неки су разумели да је за њихову политику борбу боље да устану од стола. Све што је било реално, ЕП је тражио од нас и ми смо то прихватили - каже председник парламента и председник Социјалистичке партије Србије.

Skupština Srbije
Скупштина Србије / Извор: Профимедиа

Он је уверен да ће опозиција која је бојкотовала претходне изборе учествовати на парламентарним изборима наредне године.

- Знају да је то шанса коју они неће пропустити, сматрају да у Београду имају веће шансе него негде другде - предвиђа Дачић.

Уколико дође до укрупњавања опозиције, како је навео, "сасвим је логично да дође до укрупњавања власти на другој страни".

- Ми смо прво имали састанак са руководством СНС-а, на челу са председником Вучићем. Закључили да имамо добру сарадњу и договорили да ћемо ту успешну сарадњу наставити и након избора - додао је Дачић.