Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Србија данас обележава СРЕТЕЊЕ - Дан државности: Вучић - Пламен из Орашца осветлио нам пут (ФОТО)

15.02.2018. 06:40 13:06
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

На исти дан 1804. године у Орашцу је почео Први српски устанак, а 1835. године проглашен је први српски Устав

Србија данас обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав.

Срби СМИСЛИЛИ реч УСТАВ: Ових ПЕТ ствари сигурно нисте знали о СРЕТЕЊУ

Централна државна церемонија обележавања Дана државности одржала се у Меморијалном комплексу у Орашцу, у присуству председника Републике Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

11.55 - Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је Дан државности и рекао да је данашњи дан велики за све Србе.

- Данас је Сретење, велики дан. Дан државности наше Србије. Дан када славимо Србију и одајемо почаст онима који су поставили темеље наше државности, одајемо почаст нашим прецима. То је дан када држећи се правих узора постављамо пред себе највеће захтеве - рекао је Вучић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Пламен из Орашца осветлио је пут не само Србима, већ свима који су живели у ропству. Славећи данашњи дан славимо две свете и светле ствари, за које су се борили наши преци: славимо слободу и славимо српску државу. Данас се питамо шта је било тако снажно и моћно у нашим прецима, да су успели да победе велике непријатеље - рекао је председник. 

- Зато и данас на Дан државности морам да кажем да је тежак пут пред нама, подигли су велике препреке, али на све то имамо да кажемо оно што је Ханибал имао да каже. "Или ћемо наћи пут или ћемо га сами направити" - рекао је председник Србије.

За крај председник је честитао Дан државности, Сретење, и узвикнуо "Живела Србија, живела Република Српска".

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Милорад Додик и Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

11.50 - Председник РС Милорад Додик обратио се присутнима:

- Желим вама председниче и грађанима Србије да честитам Дан државности Србије. Не могу на бољем месту да се окупе Срби него овде. Срби који су сав свој живот провели у непрестаној борби за слободу. И данас, када је Србија враћена српском народу, окупљена је око идеје која се зове слобода. Овај народ није произвео само једног Карађорђа, већ многе јунаке и хероје, због идеје која се зове слобода.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

- Прошли смо многе заблуде, између њих и Југославију, али само зато што смо хтели слобуду и за себе и за друге. Али зато данас српски народ има две државе - Србију и Републику Српску. Али смо сви један, српски народ. Где год били срећан вам празник Републике Србије - рекао је председник Додик.

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

Orašac
Орашац / Извор: Фото: Србија Данас/ Саша Џамбић

11.42 - Почиње културно-уметнички програм "Корак ка Европи"

11.38 -  Вожду Карађорђу заједно полажу венце председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, након чега је интонирана химна Републике Србије.

Sretenje
Сретење / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

11.25 - У Орашцу је почело опело које палим устаницима држи патријарх српски Иринеј.

11.15 - Почела је централна државна церемонија обележавања Дана државности у Орашцу, у присуству председника Републике Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председника РС Милорада Додика. Свечаности присуствују министри у Влади Србије, дипломатског кора, Војске Србије и велики број грађана.

Orašac
Орашац / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Пре почетка државне церемоније, патријарх српски Иринеј служио је литургију, којој је присуствовао министар Ненад Поповић.

10.30 - Велики број људи, који су дошли аутомобилима и организованим превозом, аутобусима присуствоваће централној прослави обележавања Дана државности.

Orašac Sretenje
Орашац Сретење / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

10.27 - Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић честитала је данас председнику Србије Александру Вучићу Дан државности, изразивши наду да ће се у години која је пред нама заједнички радити на унапређењу билатералних односа и изналажењу начина за решавање кључних отворених питања.

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović
Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић / Извор: Реутерс

10.24 - Председник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас председнику Србије Александру Вучићу Орден Републике Српске на огрлици - највиши државни орден РС. Председнику Србије орден је уручен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и Републике Српске, као и за немерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој РС. Додик је овом приликом Вучићу честитао и Дан државности Србије.

Више о томе читајте кликом ОВДЕ.

09.44 - Поводом Дана државности, министар одбране Александар Вулин, као изасланик председника Републике, положио је данас венац код споменика Незнаном јунаку на Авали, а у Спомен књигу је записао да су слобода и правда највише вредности које су створиле Србију.

У име Владе Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић данас ће положити венац и одати почаст вожду Карађорђу у цркви Светог Ђорђа на његовом гробу на Опленцу, а поред њега, то ће учинити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Општине Топола...

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. 

Sretenje
Сретење / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем - Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак. 

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука. Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе. 

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима - глумцима, певачима, академицима, неколицини странаца и институцијама.

Odlikovanja
Одликовања / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

У свом обраћању, председник Вучић је поручио да Србија, славећи лауреате, прославља себе и своју будућност. 

Србија данас, како је подсетио, слави свој дан, велики и важан дан, Дан државности одајући почаст својим славним прецима, сећајући се њихових дела и показујући колико је вредно живети и борити се. 

Сретење поново ИСТОРИЈСКО: Додик најавио усвајање Декларације о опстанку Срба

Дан уочи обележавања Дана државности, изведена је почасна артиљеријска паљбу у Београду, на Савској тераси на Калемегдану, на Нишкој тврђави и на Петроварадину.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.