Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА СЕ НЕ ДА! Срамна уцена Хрватске неће проћи: Траже да заборавимо ЖРТВЕ ДЕЦЕ да бисмо ушли у ЕУ

26.05.2022. 09:22
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić i Zoran Milanović
Александар Вучић и Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

Поводом најновијих повика и претњи Загреба, премијерка Ана Брнабић је нагласила да "европска вредност није штићење убица деце и стараца, а није ни претња онима који траже правду".

Хрватска мисли да има право да због европског пута одређује шта смемо да кажемо, а заборављају да су најтежи злочини над Србима почињени на њеној територији, указао председник Вучић.

"ДАВОС У 55 СЕКУНДИ" Председник Вучић објавио нови снимак, ево како је изгледало путовање (ВИДЕО)

"ДАВОС У 55 СЕКУНДИ" Председник Вучић објавио нови снимак, ево како је изгледало путовање (ВИДЕО)

ВУЧИЋ НА ОБИЛАЗНИЦИ КОД БУБАЊ ПОТОКА: Председник Србије обилази радове

ВУЧИЋ НА ОБИЛАЗНИЦИ КОД БУБАЊ ПОТОКА: Председник Србије обилази радове

ДРУГИ ПРЕДСЕДНИЧКИ МАНДАТ ВУЧИЋА: Познат датум полагања заклетве

ДРУГИ ПРЕДСЕДНИЧКИ МАНДАТ ВУЧИЋА: Познат датум полагања заклетве

Претећа изјава председника Хрватске Зорана Милановића да ће Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, зажалити што је подигла оптужницу против четири хрватска официра због ратног злочина поново је запалила атмосферу на релацији Београд-Загреб.

Тим поводом председник Александар Вучић је поручио да никада неће престати да тражи правду за побијену српску децу.

Како је рекао, Хрвати мисле да имају право да одређују другима шта ће да раде, али да је прошло време када је српско руководство пред њима пузило.

Нећемо пузити

- Слушао сам иживљавања многих десно оријентисаних у Хрватској, али то показује колико многи људи у Европи мисле да имају право да због европског пута одређују шта смете да кажете, а шта не. Тако је с Хрватима, мисле да имају право да одреде шта ћете да кажете или урадите. Ако треба да се сагласмо с тим да не треба да одговарају убице деце, онда такве вредности не можемо да прихватимо. Они заборављају да су најтежи злочини над Србима почињени на територији Хрватске. Ја сам у стању да говорим о жртвама које су Срби направили другима, а они нису у стању да говоре о својим. Треба да заборавимо највеће страдално место на простору бивше Југославије, на које су се згражавали и немачки нацисти - упитао је Вучић, који је у Давосу имао сусрет и с хрватским премијером Андрејем Пленковићем, за који је новинарима рекао само да је био "врло кратак".

Председник је нагласио да неће да подилази хрватској политици.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Некадашње руководство Србије је пузило пред Хрватима, а чим неко није такав и каже да поштује њихове жртве, али и тражи правду за побијену српску децу у Хрватској, одмах постаје најцрњи непријатељ... Исто како ће да забране Шведској и Финској улазак у НАТО, е исто тако ће да забране нама приступ ЕУ - рекао је Вучић.

Национални мегаломани

Бивши амбасадор Милован Божиновић каже да ове изјаве Милановића показују да Хрватска неће пропуштати прилику да понови све своје захтеве кад Србија дође у фазу пријема.

- Али не верујем да ће ЕУ испуњавати жеље хрватских националних мегаломана. То је део проблематичне праксе да се кроз неке стратешке циљеве НАТО и ЕУ прогурају неки национални интереси који с тим немају никакве везе. Ништа од овога што Хрватска тражи није део онога што Србија треба да покаже као чланица ЕУ. То је чисто истеривање ћефа Хрватске. Постоје и унутрашњи разлози за то, али сигурно да су и део притисака на Србију због Украјине, па је Хрватска добила тај задатак да упути серију удараца испод појаса. Али то тако не иде. Њих је очигледно узбудило подизање оптужница против њихових официра, коју сви они одбацују, што је чудно и бизарно. Јер, ако се докаже на суду да су ти официри криви, не видим одакле Хрватској смелости и моралне недоследности да то и сама не суди - сматра саговорник.

Заштита убица деце и стараца није европска вредност

Поводом најновијих повика и претњи Загреба, премијерка Ана Брнабић је нагласила да "европска вредност није штићење убица деце и стараца, а није ни претња онима који траже правду".

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

- Злочин је почињен. То и хрватски адвокат Анте Нобило каже: "Основна је ствар да наше морално право за приговарање Србији слаби ако знамо да је овај злочин заиста почињен, да су авиони хрватске војске заиста гранатирали цивилну колону... Морамо почети од тога да смо ми у греху и да смо направили пропуст и сад смо објективно у проблему." Овде бих додала да је "пропуст" то што државно тужилаштво у Хрватској више од 20 година није покренуло чак ни истрагу о овом ратном злочину, а да не говоримо о оптужници или суђењу - поручила је председница Владе.