Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА У ЕМИРАТИМА УВЕК ИМА ОСЛОНАЦ: Спасоносне донације шеика Мухамеда Србији током епидемије короне!

26.12.2020. 15:18
Пише:
Србија Danas/Republika.rs
Šeik Muhamed Bin Zajed
Шеик Мухамед Бин Зајед / Извор: Фото: Танјуг/АП

Никад бољи братски и дипломатски односи Србије и Уједињених Арапаских Емирата доказани су кад је најтеже.

И док свака земља посрће изнутра, никад се не сме заборавити на праве пријатеље на међународном плану.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.200 позитивних, преминуло 52 лица: Можемо ли да бирамо вакцину?

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 3.200 позитивних, преминуло 52 лица: Можемо ли да бирамо вакцину?

ПОЛИЦИЈА ХИТНО РЕАГОВАЛА: Ухапшен мушкарац који је деци председника Вучића упутио монструозне претње!

ПОЛИЦИЈА ХИТНО РЕАГОВАЛА: Ухапшен мушкарац који је деци председника Вучића упутио монструозне претње!

Мирковић: Морал и храброст Бошка Обрадовића сразмерни зрну грашка

Мирковић: Морал и храброст Бошка Обрадовића сразмерни зрну грашка

– Погледајте колико је то робе! Хвала братском Абу Дабију! Настављамо борбу – поручио је председник Србије Александар Вучић, гледавши крцат "Етихадов" авион из УАЕ на батајничкој писти, препун преко потребне помоћи у борби против корона вируса.

Прва пошиљка стигла је 29. марта у раним јутарњим часовима. Тадашњи министар војни Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар сведочили се истоваривању 10 тона робе.

Пристигло је 13.750 заштитних одела, 15.000 болничких одела, 500.000 рукавица, 30.000 заштита за ципела, 20.000 маски и 6.000 санитизера.

Амбасада УАЕ је тада изнела саопшење где се истицао привилегован положај у односу на многе државе, па и светске силе:

- Уједињени Арапски Емирати предузели су низ међународних хуманитарних акција како би помогли свету у борби са овим опаким вирусом, а Република Србија као једна од пријатељских земаља је у УАЕ и овог пута имала приоритет - напомиње се у саопштењу.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Фото: Министарство одбране Србије

Како се додаје, авион из Емирата је део одлуке те државе да помогне земљама које је захватила епидемија Covid-19, у спречавању даљег ширења и да се одговарајућом опремом изборе против ње.

Истицало се и да ће УАЕ наставити своју успешну билатералну сарадњу са Србијом, "а посебна пажња и помоћ братској земљи и њеном народу ће бити пружена у сваком па и овом изузетно тешком тренутку за све".

МИнистар Вулин је био одушевљен и неизмерно захвалан шеику Бин Заједу.

- У име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, имам част да пренесем његову захвалност и захвалност свих грађана Србије шеику Мухамеду Бин Заједу и свим грађанима Уједињених Арапских Емирата. Мало је земаља на свету које нису затражиле помоћ од Уједињених Арапских Емирата, још је мање земаља на свету које су добиле овако велику, потребну и великодушну помоћ као што је добила Република Србија - рекао је министар Вулин.

Пријатељи се познају у тешким временима, навео је Вулин, подсетивши да се пристиглом помоћи овековечио договор председника Вучића и шеика Мухамеда Бин Заједа, самим тим се показало да Србија није сама.

- Помоћ је драгоцена и потребна. Помоћ је дошла у правом часу и њу чини баш оно што нам је потребно у овом тренутку - маске, две врсте заштитних одела, каљаче, све оно што нам је заиста неопходно у овом тренутку. Али помоћ је показала и оно што је важније од сваке помоћи на свету, а то је да нисмо сами, да имамо пријатеље, да се Србија цени, поштује и искрено воли - наглашава министар Вулин.

Он је рекао и да ће Србија увек памтити и добро и зло и свакоме враћа баш оно што је заслужио и да зато Уједињени Арапски Емирати имају разлога да се у годинама које долазе радују пријатељству са Србијом коју су задужили и која има разлога и обавезу да добро узврати.

Aleksandar Vučić, Zlatibor Lončar
Александар Вучић, Златибор Лончар / Извор: Танјуг/З. ЖЕСТИЋ

Девет месеци и два таласа касније, УАЕ поново шаљу пакет помоћи, после најразорнијег периода у Србији, израженим у највишим борјкама заражених и умрлих:

– Ово што је сада стигло лична је помоћ шеиха Мухамеда бин Заједа. То је његова подршка и помоћ грађанима. Стигла је магнетна резонанца, слајсни скенер, рендген апарати, респиратори, послали су и 30.000 скафандера, много друге потрошне робе… Дакле, вишемилионска подршка и помоћ, организовао је чак и превоз. Хвала нашем великом пријатељу – рекао је председник Вучић обраћајући се новинарима у Батајници, надовезавши се да смо ово заслужили преданом борбом и успесима:

– Стигла нам је опрема која је довољна за једну болницу. Ова опрема ићи ће у магацин, одакле ће се распоређивати где је то потребно. Ово је велика помоћ и од великог је значаја – каже председник.

Један од слајсних скенера је отишао у ВМЦ Карабурма:

Aleksandar Vučić, Zlatibor Lončar
Александар Вучић, Златибор Лончар / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

– Види се да нису штедели и показали су велико пријатељство према нама. Много им хвала, и ово није први, већ други авион. Када сам замолио за помоћ, није постојала шанса да останемо без ње, а све захваљујући пријатељима које имамо – рекао је председник.