Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕНО ГЛАСАЊЕ ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА: Вучић се обратио из седишта СНС: "Честитам грађанима" (ФОТО/ВИДЕО)

16.01.2022. 07:03 07:04
Пише:
Србија Данас
av
ав / Извор: Фото: ТВ Пинк Printscreen

Републичка изборна комисија утврдила је да право гласа има 6.510.233 бирача.

Грађани Србије данас се на републичком референдуму изјашњавају о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, а своје право моћи ће да остваре на нешто више од 8.000 бирачких места која су отворена у 7.00, а затварају у 20.00 часова.

"КУРТИ ЈЕ ЈАСНО ЗА ОПЦИЈУ - НЕ" Ана Брнабић раскринкала премијера лажне државе

"КУРТИ ЈЕ ЈАСНО ЗА ОПЦИЈУ - НЕ" Ана Брнабић раскринкала премијера лажне државе

У знак сећања: Вучић ће сутра запалити свећу за Оливера Ивановића

У знак сећања: Вучић ће сутра запалити свећу за Оливера Ивановића

ЂУРИЋ О РЕФЕРЕНДУМУ: Исход ће се одразити на наш положај и углед

ЂУРИЋ О РЕФЕРЕНДУМУ: Исход ће се одразити на наш положај и углед

Резултати

Од 97,02 обрађених бирачких места резултати су следећи:

Неважећи гласови 1,01 

НЕ - 39,52

ДА - 60,48 

У Војводини је 60,3 одсто било за, а 39,7 одсто против.

У Београду је резултат 45,4 одсто према 54,6 одсто.

Рача: Излазност 59,31% - ДА - 82,71%

Обраћање председника Александра Вучића

 Председник Србије обраћа се грађанима након затворених биралишта. Он је саопштио прве резултате гласања о промени Устава.

За промену Устава и гласало је 60,48 %, а 39,59 % против.

Око 400.000 гласова је разлика између гласова да у односу на "не"

- Поједини људи из СНС-а нису гласали, зато што се плаше, имају своје разлоге, ја то не разумем, али не могу схватити да је ово наша грађанска дужност - рекао је председник Србије.

Председник истакао да државу морамо водити на одговоран начин, а онда је и честитао грађанима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк Printscreen

- Ми морамо да водимо државу на одговоран, а не на популаран начин - изјавио је председник и додао да не би било лоше да СНС поново "доживи крах" са преко 60 одсто гласова.

- Честитам грађанима Србије на избору уставних промена на референдуму. То је било њихово демократско опредељење, није било проблема и све је изгледало како треба. Србија је послала веома позитивну слику у свет. Верујем да ћемо у наредном периоду успети да урадимо пуно по питању суштински независног судства - рекао је председник.

На питање о излазности, председник каже да је референдум прошао јер је већина подржала.

- Били смо на 50:50 пре среде јер људи нису хтели да гласају за "Да". Има и много људи у СНС који не би дали овлашћења другоме, за кога не мисле да би радио у интересу државе. Излазност је за референдум велика, имали смо прогнозу 25 одсто, а ипак је око 30 - каже председник.

- Објективно и рационално сам задовољан. Верујем да ће и људи у Србији бити задовољни оним што долази после овога. Многи мисле да то није нарочито важно, али јесте. Сигурност правног поретка доводи више инвеститора, што значи више радних места, веће плате, веће пензије. Мислим да смо направили добар посао. Радујем се доброј утакмици - рекао је Вучић.

РИК: Први резултати након 22 сата

Председник РИК-а Владимир Димитријевић најавио је да ће прелиминарни резултати гласања на референдуму бити објављени након 22 сата. 

Први резултати Референдума вечерас

Како је саопшрено на конференцији РИК, крајњи рок за утврђивање коначних резултата је 120 часова.

- Што се тиче коначних резултата, њих утврђују бирачки одбори, а затим на седницама и општинске изборне комисије у року од 48 часова. Након тога, достављају Републичкој изборној комисији у наредна 24 часа, која има обавезу да у наредних 48 сати донесе одлуку о утврђивању коначних резултата - рекао је Миладин Ковачевић, директор RZZS.

Крајњи рок износи 120 часова, односно пет дана по затварању бирачких места, то јест до петка до 20 часова.

- Постоји могућност да се пролонгирају у случају да дође до понављања гласова на одређеним бирачким местима. Први резултати вечерас по пристизању записника, то јест око 30 одсто података са свих бирачких места - истакао је Ковачевић.

Излазност за 18 часова

Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је да је до 18 часова на референдуму гласало 25,25 одсто од укупног броја бирача. 

Како је речено, са одмицањем дана, може се математички приближно рачунати да ће до краја дана излазност бити између 31 и 32 одсто.

- У 20 часова и нешто после очекујемо да у општинске поткомисије дођу записници гласања ван бирачког места, то јест по кућама, због ковида.

У Ужицу излажност до 16 часова 17,15 одсто

На референдуму о промени Устава у области правосуђа данас је у Ужицу до 16 часова гласало 17,15 одсто грађана уписаних у бирачки списак, а о евентуалним приговорима одлучиваће РИК.

Велики одзив наших држављана у Цириху

Велико је интересовање и свест наших људи за значај измене Устава која ће у Србији увести ред у област правосуђа.

Гласање за потврђивање Акта о измени Устава Србије траје читавог дана и у конзулату у Цириху, а међу првима на гласачком месту јутрос је био новоизабрани генерални конзул Михајло Шаулић.

Велико је интересовање и свест наших људи за значај измене Устава која ће у Србији увести ред у област правосуђа.

– Швајцарска је земља са највећом традицијом плебисцитарног изјашњавања, а истовремено важи и за једну од најразвијенијих демократија на свету, тако да сам поносан што и наша земља иде тим путем и потврђује своју одлучност да се што пре и што боље укључи у европске интеграције – рекао је том приликом конзул Шаулић, а његове речи потврдила је и рекордна излазност која је већ у поподневним сатима износила више од 50 одсто.

МУП о Срђану Ногу

Бивши функционер покрета Двери Срђан Ного изазвао је инцидент данас на гласању о референдумум, када је после гласања разбио гласачку кутију.

Убрзо је Ного ухапшен, а о инциденту се огласио и МУП.

- Због постојања основа сумње да је починио кривично дело спречавање одржавања гласања, по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду, припадници Министарства унутрашњих послова одредилу су задржавање до 48 сати С.Н. (42). Постоје основи сумње да је, током спровођења референдума, С.Н. на бирачком месту 35. у Београду разбио гласачку кутију - саопштио је МУП.

Осумњичени ће у законском року бити приведен надлежном тужилаштву.

РИК о Срђану Ногу

Републичка изборна комисија на конференцији на којој су саопштили излазност на референдуму до 16 часова, осврнула се и на инцидент који је изазвао Срђан Ного, бивши функционер покрета Двери, када је разбио кутију након гласања.

- Ради се о бирачком месту 35, на општини Савски венац у Београду. Добили смо информацију да је један гласач оштетио изборни материјал и да је дошло до прекида гласања. Гласање ће се наставити након стицања услова за наставак гласања. Уколико је прекид трајао више од једног часа наставиће се за онолико колико је трајао прекид.

Ного је након овог инцидента приведен и у року од 48 часова биће саслушан у Тужилаштву, а како је изгледало разбијање кутије погледајте на приуложеном снимку.

Конференција РИК у 17 часова

Четврта конференција Републичке изборне комисије почела је у 17 часова.

Излазност до 16 часова

изборна комисија (РИК) саопштила је да је до 16 часова на референдуму гласало 20,06 одсто од укупног броја бирача.

Право гласа на референдуму има 6.510.323 бирача се изјашњавају на нешто више од 8.000 бирачких места. Због повећаног броја заражених короном, гласање се одвија под посебним правилима - уз обавезно ношење маске, држање размака од најмање 1,5 метара, сталну дезинфекцију и проветравање просторија. На биралишта се не може без личне карте или пасоша, а позив за гласање који су грађани ових дана добијали на адресе није неопходан.

Срђан Ного разбио гласачку кутију

Срђан Ного, бивши функционер покрета Двери, гласао је данас на референдуму, па разбио гласачку кутију.

Наиме, како се види на снимку он је убацио гласачки листић, а онда подигао кутију и бацио је на под.

Ного је након овог инцидента приведен и у року од 48 часова биће саслушан у Тужилаштву.

Подсетимо, Сршан Ного познат је по насилном понашању када је каменицама и флашама гађао припаднике полиције који су чували Скупштину Србије. 

У Великој Плани до 16 часова гласало 18 одсто грађана

 До 16 часова, када е направљен последњи пресек, у општини Великла Плана на референдум о промени устава изашло је 17,937 одсто бирача.

У бирачки списак уписан је 36.071 бирач, који се о предложененим изменама у избору судија и јавних тужилаца изјашњавају на 49 бирачких места.

У највећој сеоској средини Лозовику од 4.222 уписана бирача о уставним променама изјаснило се њих 778, док је у суседном Милошевцу од 2.479 бирача гласало је њих 391.

Од куће гласа чак 936 Крушевљана

Градској изборној комисији у Крушевцу непосредно се јавило 95 гласача, који нису у могућности да се о променама Устава изјасне на гласачком месту, али се гласачким одборима на терену додатно јавио још 841 гласач!

То значи да се на референдуму у Крушевцу чак 936 изјашњава од куће, што је посебан изазов за чланове гласачких одбора и учеснике актуелног процеса у коме право да учествују има 107.272 уписана гласача.

Бројни гласачи су у карантину. Само је у последња 24 сата на територији града забележено 173 новофинцираних. Гласање на посебан начин омогућено је немоћним и спреченим лицима. Тај статус имају особе са инвалидитетом,немоћна стара лица или лица, која из здравствених разлога нису у могућности да дођу на гласачко место, што подразумева и ковид позитивно лице.

О немогућности и спречености да гласају на гласачком месту грађани су телефоном обавештавали Градску изборну комисију, као и гласачке одборе у претходна два дана, односно данас, најкасније до 11 сати. Изласност до 14 сати била је 16 посто.

Конференција РИК у 15 часова

Трећа конференција Републичке изборне комисије почела је у 15 часова.

Миладин Ковачевић, директор RZZS је саопштио да је од 7 до 14 часова на биралишта изашло 14.99 одсто бирача.

У Војводини је гласало 16.84 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији 14.14 одсто, у јужној и источној Србији 14.30 одсто, док је у Београду гласало 13.90 одсто гласача.

Он је рекао да се види прогресија по питању излазности.

Председник РИК Владимир Димитријевић је рекао да није било проблема ни у градовима у централној Србији где су гласали наши суграђани са Косова и Метохије.

Из РИК су појаснили да ће резултати бити објављени након обраде података, око 22 часа.

Миладин Ковачевић, директор RZZS је саопштио да је од 7 до 14 часова на биралишта изашло 14.99 одсто бирача.

У Војводини је гласало 16.84 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији 14.14 одсто, у јужној и источној Србији 14.30 одсто, док је у Београду гласало 13.90 одсто гласача.

Он је рекао да се види прогресија по питању излазности.

Председник РИК Владимир Димитријевић је рекао да није било проблема ни у градовима у централној Србији где су гласали наши суграђани са Косова и Метохије.

Из РИК су појаснили да ће резултати бити објављени након обраде података, око 22 часа.

У Крагујевцу до 14 сати гласало 11,64 одсто грађана

Према информацијама Градске изборне комисије у Крагујевцу, излазност на референдуму до 14.00 сати је 11,64 одсто уписаних грађана. На 168 бирачких места право гласа има 155.293 Крагујевчана.

Гласачка места су отворена у 7.00 часова и за сада гласање протиче без проблема. 

Грађани Косовске Митровице кренули у Рашку на гласање

Грађани Косовске Митровице упутили су се у око 12 часова аутобусима и приватним аутомобилима ка Рашки, како би искористили своје гласачко право и изјаснили се на референдуму о промени Устава Србије, преноси Радио КиМ.

Пошто Приштина није допустила одржавање референдума на КиМ, гласачи са Космета ће своје право ће моћи да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије - Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању, на 45 бирачких места.

Грађани четири општине на северу КиМ своје бирачко право могу да искористе у Рашки.

Гласачи из Витине, Гњилана, Косовске Каменице и Новог Брда гласају у Врању, док гласачи из Истока, Клине, Пећи, Горе, Призрена и Ораховца гласају у Новом Пазару.

Гласачи из Косова Поља, Липљана, Приштине, Урошевца, Штрпца и Обилића гласаће у Куршумлији.

Гласање тече без проблема у Пријепољу, Новој Вароши и Прибоју

На референдуму који се данас одржава, у општини Пријепоље право гласа имају 32.502 особе, а гласање је организовано на 66 гласачких места.

Сва гласачка места су отворена у 7 часова и гласање се одвија без проблема.

Према подацима Општинске изборне комисије, до 12 часова, гласачко право је искористило око 8 одсто грађана.

У општини Нова Варош, парво да данас гласа им 12.879 грађана, а гласање се обавља на 39 гласачки места.

До 12 часова, према информацијама Општинске изборне комисије, гласало је нешто мање од 9 одство бирача.

У Прибоју се гласање организује на 48 изборних места.

Право гласа има 27.286 бирача, од којих је до 13 часова, своје право искористило 8,7 одсто. 

Излазност грађана до 13 часова

Друга конференција Републичке изборне комисије почела је у 13 часова. 

Миладин Ковачевић, директор RZZS je рекао да је до 12 часова гласало 8.9 одсто од укупног броја уписаних гласача.

У Војводини је гласало 11.07 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији 7.74 одсто, у јужној и источној Србији 8.47 одсто, док је у Београду гласало 7.89 одсто гласача.

Излазност у Крагујевцу до 12 сати 6,44 одсто

Према информацијама Градске изборне комисије у Крагујевцу, на основу резултата обрађених са 12 огледних бирачких места, излазност до 12 сати је 6,44 процента.

На 168 бирачких места гласа 155.293 Крагујевчана.

Гласачка места су отворена у 7 часова и за сада гласање протиче без проблема. 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић гласао на референдуму

Градоначелник Београда Зоран Радојичић гласао је јутрос на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа око 9 часова, на бирачком месту број 1 у Музичкој сколи "Јосиф Маринковић". 

Албанци Србима не дају мира

Бобан Данчетовић из Бабиног моста на Косову и Метохији је за "Новости" објаснио са каквом "процедуром" полиције тзв. Косова су се суочили приликом преласка административне линије.

Данчетовић је као и велики број Срба са Косова кренуо да гласа у централној Србији, пошто је нашим људима онемогућено да остваре своја грађанска права на Косову.

- Заустављали су нас, легитимисали, тражили документацију, вероватно су нас уписивали у неки свој регистар - рекао је Данчетовић.

Отворено 18 бирачких места за грађане са КиМ

Сва бирачка места у Рашки су отоврена. Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са КиМ уступањем свих бирачких места која се налазе уз административну линију али и велики број бирачких места која се налазе у центру града.

Своје право ће искористити суграђани из Вучитрна, Зубирног Потока, Звечана, Лепосавића и Косовске Митровице.

Бирачко право могу да искористе на осам бирачких места у Новом Пазару, као и на 16 биралишта у Рашки.

У Новом Пазару гласају грађани из општина Исток, Клина, Пећ, Гора, Призрен и Ораховац.

Поред организованог превоза примећен је и велики број суграђана са Космета који су пристигли индивидуалним превозом. 

Гласао Александар Антић

Потпредседник СПС и директор Коридора Србије Александар Антић гласао је на Звездари, на гласалком месту на Ђерам пијаци.

 

Aleksandar Antić
Александар Антић / Извор: Фото: Србија Данас
Срби са централног Космета кренули на гласање у Куршумлију

Упркос забрани приштинских власти да се на Косову и Метохији одржи референдум о премани Устава Србије, Срби са централног Космета нису одустали од намере да искористе своје гласачко право.

Како преноси РТВ Грачаница, велики број мештана је аутобусима и својим аутомобилима кренуо пут Куршумлије, где је омогућено гласање Србима са Косова и Метохије на данашњем референдуму о променама Устава Србије.

На путевима, раскрсницама и основним школама, где су ранијих година одржавани избори, данас је приметно веће присуство косовскле полиције, наводи РТВ Грачаница.

Драган Марковић Палма изашао на гласање

У родном Кончареву код Јагодине на референдуму о уставним променама изјаснио се  председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма са породицом. Марковић јер том приликом поручио да се  након уставних промена очекује ефикаснији рад судских органа а у корист свих грађана.

- Моја породица и ја заокружили смо да, јер очекујемо да после измене устава судски процеси буду ефикаснији и да се не чека по 5 година да се они заврше.  Промене Устава биће на опште добро свих грађана Србије, а позитивно мишљење о тим променама дала је и Венецијанска комисија - казао је Марковић.

Марковић је немогућност Срба да се о референдуму изјашњавају на Косову и Метохији назвао великом неправдом и додао да се тиме крши међународно право и да се Србија неће одрећи тог дела своје територије. 

"Данас је празник демократије"

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гласао је данас на референдуму у свом граду.

Он је рекао да је са великим задовољство изашао на референдум, заокружио ДА и тиме потврдио своје мишљење о важној ствари као што је реформа тужилаштва и правосуђа како би они постали независни.

- Подсећам да је судска власт једна од грана власти и да је њена потпуна независност од извршне и законодавне власти темељ демократије, изузетан корак напред у развоју институција и владавини права у нашој земљи и један од важних корака у развоју Србије. Драги суграђани, гласање није дужност, већ привилегија сваког од нас, све ово су добри разлози да изађете на данашњи референдум и гласате по својој вољи. Данас је празник демократије и позивам вас да сви учествујемо у њему - рекао је Вучевић.

 

Срби из Обилића гласали у Сурдулици

Срби из Обилића, на Косову и Метохији, стигли су у Сурдулицу где су остварили своје право да гласају на референдуму, што су им противно праву онемогућиле привремене власти у Приштини.

Председник општине Липљан Милан Јоксимовић је са својим суграђанима гласао у Куршумлији, и рекао је да је било претреса и контрола успут од стране полиције тзв. Косова.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић рекла је да су се грађани сами организовали и кренули на бирачка места.

Шабац: До 10 часова изашло око 4,5 одсто бирача

Према првом пресеку у 10 сати у Шапцу је до сада на биралишта изашло око 4,5 одсто уписаних гласача.

Свих 100 бирачких места у Шапцу отворено је јутрос на време, у 7 часова, а право гласа на референдуму има 100.481 грађанин.

Извештач са терена јавља да се гласало уз поштовање свих епидемиолошких мера, као и да су на бирачким местима постављене кутије са заштитним маскама. 

Огласили се из РИК-а

Прва заказана конференција Републичке изборне комисије одржана у 11 часова. РИК ће се данас обратити јавности у 13, 15, 17 и 19 сати.

Владимир Димитријевић, председник РИК, је рекао да су отворена сва бирачка места.

До 10 часова гласало је 3.61 одсто од укупног броја уписаних бирача.

Димитријевић је рекао да ово јесте мања излазност у односу на претходне изборе, али да се очекује "скок" излазности до краја дана. 

Из РИК су рекли да није било већих нерегуларности, и да су на снази посебна правила због пандемије корона вируса.

У Чачку 104 бирачка места, право гласа има 95.708 грађана

На територији града Чачка свих 104 бирачка места отворена су јутрос у седам часова и нису забележене било какве неправилности.

- На основу увида у део Јединственог бирачког списка за подручје града Чачка, право гласа има 95.708 грађана који могу гласати на 104 бирачка места - рекла је Касија Вукајловић, председница Градске изборне комисије.

Она је навела да уколико грађани нису добили обавештење о месту гласања, то није разлог да не изађу на референдум, јер се гласање може обавити уз важећу личну карту или пасош.

referendum
референдум / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Грађани који нису у стању да дођу на бирачко место, то могу пријавити Бирачком одобру у коме гласају или Изборној комисији, на број телефона 064/31-71-771.

На територији града Чачка, налази се и 105. бирачко место које је постављено у Заводу за извршење кривичних санкција. 

Градоначелник Краљева гласао на референдуму

На референдуму о измени највишег правног акта у делу који се односи на правосуђе, право гласа укупно има 102.585 Краљевчана који ће се изјашњавати на 130 гласачких места.

Своју грађанску дужност, тачно у 10 сати, на бирачком месту број 11 у Основној школи "Четврти краљевачки батаљон" испунио је и др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

- Овај референдум је веома значајан за Републику Србију јер омогућава независност судства и самосталност тужилаштва. На тај начин наша земља ће испунити стандарде који су неопходни приликом прикључења Европској унији. Надам се да ће грађани Србије схватити значај овог гласања и да ће се изјаснити за измену Устава - рекао је први човек града на Ибру након гласања.

Према незваничним подацима са овог бирачког места, до 10 сати је на биралишта изашло неколико процената гласача, а много већа излазност очекује се око поднева и у по подневним сатима.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић гласала је данас на референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе. 

Marija Obradović
Марија Обрадовић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Министарка правде Маја Поповић гласала у Општини Врачар

Министарка правде Маја Поповић гласала је на референдуму јутрос у девет часова на гласачком месту у Општини Врачар.

Министарка је позвала грађане да изађу на референдум у што већем броју и да дају подршку уставним променама, а тиме и јачању владавине права, независности судства и самосталности јавног тужилаштва, саопштено је из Министарства правде.

Петковић обавио грађанску дужност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић гласао је данас на референдуму за измену Устава Србије.

Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Александар Вулин гласао на референдуму

Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин испунио је своју грађанску дужност и изашао на референдум који се данас спроводи у у нашој земљи на коме грађани одлучују о потврди Акта о промени Устава Републике Србије из области правосуђа. 

Министар полиције и лидер ПС-а Александар Вулин је на данашњем референдуму гласао на бирачком месту 43 у Основној школи "Бранко Ћопић" на Видиковцу.

Сремска Митровица: До девет сати гласало 2,71 одсто бирача

У Сремској Митровици је данас до девет сати на референдуму о промени Устава гласало 2,71 одсто уписаних бирача.

Укупно је 68.911 људи уписано у бирачки списак, а гласа се на 57 бирачких места, као и на још једном у Казнено поправном заводу.

Нису забележене неправилности на бирачким местима, а сва су отворена у 7 часова.

Гласала и премијерка Србије Ана Брнабић

Председница Владе Ана Брнабић гласала је данас на референдуму за измену Устава Србије.

Ана Брнабић је у 09.40 часова гласала на бирачком месту број 34 у Школи за дизајн на Дедињу.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Након што је заједно са Председником Александром Вучићем запалила свећу у Храму Светог Саве трагично преминулом Оливеру Ивановићу. 

Срби у Бечу гласају о промени Устава Србије

У Бечу је јутрос, тачно у седам часова, отворено гласачко место у Конзуларном оделењу Амбасаде Србије у Аустрији, на коме наши грађани могу да учествују на референдуму о промени Устава Србије.

Први је, могућност да се изјасни о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, искористио Миомир Миладиновић, пореклом из Смедерева.

У Бечу је отворено највеће бирачко место, пошто се у том делу Аустрији пријавио највећи број гласача у иностранству.

sveštenik iz Austrije
свештеник из Аустрије / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић у ранијем позиву грађанима, рекао је да грађани траже ефикасно и независно правосуђе, а референдум, који се одржава по први пут и изван матице, томе отвара врата.

- То је истовремено и револуционарна промена функционисања судске гране власти, али и предуслов за реформе у евроинтеграцијским процесима наше земље. Ове промене се тичу промене судија и тужилаца, и треба да омогуће независност правосуђа, што је један сигурно од најважнијих услова за реформу у подручју владавине права - нагласио је Родић.

Амбасадор је указао да је изјашњавање грађана питање везано за будућност земље и да се овог тренутка даје одговор хоћемо ли наставити да идемо европским путем.

У Суботици право гласа имају 127.074 бирача

У Суботици су сва 102 гласачка места отворена у седам часова ујутру, а по речима надлежних дан за гласање на референдуму почео је без неправилности.

Према подацима Градске изборне комисије, право гласа на референдуму у овом граду има 127.074 бирача.

- Гласачка места у Суботици су отворена у седам часова, није било никаквих неправилности, све је протекло у најбољем реду и надамо се да ће се гласачки дан тако и завршити. Још једном позивам све грађане да изађу на гласање - изјавио је Ненад Козомора, председник подкомисије РИК-а.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани могу да заокруже "да" или "не". Суботичани који јутрос обавили своју грађанску дужност, верују да ће референдум донети позитивне промене у правосуђу.

- Није ми нарочито позната та област, али се надам да ће бити другачије - казала је једна Суботичанка, а друга се сложила и рекла:

"Наравно да очекујем боље правосуђе".

- Верујем у државу и оно што су рекли да нас након референдума чека боље правосуђе - рекла је још једна Суботичанка пошто је обавила своју грађанску дужност.

Горан Весић извршио своју грађанску дужност

Заменик градоначелника Београда и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић гласао је јутрос у 9 часова на бирачком месту број пет у Трећој београдској гимназији.

Након гласања, Весић је рекао да је данашњи референдум за промену Устава Србије значајан за напредак Србије ка ЕУ, али и за даљу демократизацију наше земље.

Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Фото: Танјуг/Предраг Митић

- Гласање "за", односно потврђивање промена Устава земље значи да ћемо добити независно судство и самостално тужилаштво. То значи да ћемо избећи сваки политички утицај на избор судија и тужилаца. То је важно за демократију и на овај начин Србија се приближава оним демократским земљама којим тежимо и показујемо да смо зрело, демократско друштво које је зрело за такве промене - истакао је Весић.

Он је додао да гласањем "за" спречавамо да се икада више догоде ствари које су се дешавале у прошлости, када је, за време прошле власти била реформа правосуђа и када је скоро 900 судија и 200 тужилаца отпуштено преко ноћи.

О њиховим судбинама одлучивали су у централама тада владајуће странке, навео је он.

- Ми смо зрело друштво које треба да има независне институције и зато је данашњи референдум посебно значајан за судбину Србије. Верујем да ће грађани Србије гласати за уставне промене на референдуму и потврдити да Србија напредује ка ЕУ и да напредује и да се развија и да постаје зрело, демократско друштво - поручио је Весић.

Министар Томислав Момировић изашао на гласање

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Томислав Момировић гласао је данас на референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе и позвао грађане да изврше своју грађанску дужност.

Момировић је гласао око девет часова на Врачару.

Позвао је грађане да изађу на референдум и истакао да је заокруживање речи "да" прилика да се у Србији заустави политички притисак на правосуђе.

- Не желимо да се више никада поново време из 2009. и 2010. године када су судије избациване на улицу. Ово је прилика да зауставимо политички притисак на правосуђе, да законодавна и извршна власт немају никакав утицај на избор судија и председника судова - рекао је Момировић после гласања.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Истакао је да ће Србија много погрешити ако пропусти ову прилику.

Момировић је додао и да амандамни предвиђени Актом о промени Устава нису производ притиска из Брисела, већ да су аутенична наша решења која се морају спровести.

Сва бирачка места у Новом Саду отворена на време

Сва бирачка места у Новом Саду отворена су јутрос на време, тачно у седам сати, потврдили су за Танјуг у Градској изборној комисији.

Гужви на биралиштима нема и поштују се епидемиолошке мере.

Неки од грађана кажу да нису добили обавештења о гласању на референдуму, али у ГИК подсећају да се на гласање треба понети само личну карту или пасош.

Право изласка на референдум има 335.400 Новосађана, који своје право да гласају на референдуму могу искористити на 207 бирачких места. 

Министарка Ирена Вујовић гласала на референдуму

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, гласала је данас на референдуму за измену Устава Србије.

Она је гласала у 09.10 часова на бирачком месту број 33, у Школи за дизајн на Дедињу. 

Председник Вучић гласао на референдуму

Председник Србије Александар Вучић гласао је данас на Републичком референдуму о промени Устава Републике Србије. Председник је на бирачко место број 140, у вртићу "Тесла-наука за живот" стигао у 9 часова.

Вучић је после гласања рекао да је Србија видела забринутост Срба на Космету, и да ће одлука Приштине имати далекосежне последице.

- Ми смо уз наш народ на Косову и Метохији, и увек ћемо бити уз њих - рекао је Вучић.ђ

Вучић је рекао и да се чуо са Новаком Ђоковићем, и да једва чека да се најбољи тенисер света врати у своју земљу, где га сви поштују и цене.

Председник је на гласање дошао сам. 

МЗ Дедиње: Гласање почело на време, без неправилности

Гласање на референдуму о промени Устава у области правосуђа почело је на време и протиче без нерегуларности, каже председник бирачког одбора 35 у Месној заједници ''Дедиње'' Страхиња Кукић.

На том бирачком месту први је у 07.00 часова гласао председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Кукић објашњава да процедура гласања предвиђа да чланови бирачког одбора најпре проверавају лампом кажипрст десне руке гласача како би утврдили да ли је већ негде гласао, а да се затим проверава идентификациони документ и бирачки списак.

- Гласач затим добија гласачки листић и прска се УВ спреј - рекао је Кукић новинарима.

Министарка Кисић Тепавчевић гласала на референдуму

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић гласала је јутрос на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Кисић Тепавчевић је гласала на гласачком месту у Основној школи "Ћирило и Методије". 

Полиција лажне државе "чува" гласачка места

У близини свих бирачких места на КиМ се налазе патроле полиције тзв. Косова, које проверавају да се случајно не одржава гласање и да се не доносе референдумски материјали.

Подсећамо, у Србији се данас спроводи референдум о промени Устава, а Србима на Косову је, одлуком Скупштине лажне државе Косово, то онемугућено.

 

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TV Мост
Срби са КиМ протестују због одлуке Приштине

Велики број грађана на Косову и Метохији окупља се у српским срединама како би покушали да остваре своје грађанско право и гласају.

Они се питају зашто за њих не важе људска и грађанска права као за све друге на КиМ. 

Председник Вучић гласа у 9 часова

Председник Србије Александар Вучић ће поводом Републичког референдума ради утврђивања Акта о промени Устава Републике Србије данас, у 09.00 часова, гласати на бирачком месту број 140, у вртићу "Тесла-наука за живот" на Новом Београду.

Ивица Дачић гласао на референдуму

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, гласао је јутрос на републичком референдуму о промени Устава у делу који се односи на правосуђе.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Дачић је гласао у 7.00 часова на бирачком месту 35 у Месној заједници "Дедиње" и као први гласач отворио гласање на том бирачком месту.

Грађани са КиМ гласаће у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању

Репубичка изборна комисија (РИК) донела је синоћ одлуку по којој ће гласачи са Косова и Метохије, будућни да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право моћи да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије - Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Образлажући предлог одлуке, председник РИК-а Владимир Димитријевић је рекао да је обавеза да се свим гласачима, па и онима са Косова и Метохије, омогући да остваре своје Уставом гарантовано право, посебно имајући у виду да је референдум једно од права које се остварује непосредним учешћем грађана.

Зато је предложено да се, након што привремене институције самоуправе у Приштини нису дозовлиле одржавање референдума, односно прикупљање листића на КиМ, гласање, уместо на Косову и Метохији, врши у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

- Гласање би се вршило на 45 бирачких места, у та четири града, тако што ће број бирача на већ постојећим бирачким местима бити увећан за број бирача који је ушао у онај укупан број који смо већ утврдили на седници пре два дана. Након усвајања одлуке, све би било објављено са бројем бирача на овим местима у Службеном гласнику. Тако бисмо пружили шансу бирачима са КиМ да искористе своје право - рекао је Димитријевић.

Појаснио је и да се гласови бирача са КиМ неће одвојено утврђивати, већ да ће постојати једна гласачка кутија, изводи из бирачких спискова биће спојени, а гласови на бирачким местима у та четири града утврђивани збирно.

Димитријевић је, отварајући седницу, посебно поздравио колегу, члана РИК-а Марка Јанковића, који је приведен на административном прелазу Мердаре, док је допремао референдумски материал.

Merdare
Мердаре / Извор: Фото: Канцеларија за КиМ

Додао је да је Јанковић синоћ покушао да, у складу са досадашњом праксом, на протеклим изборима, преда материјал представницима ОЕБС-а на административним прелазима, након чега би они наставили са даљом процедуром.

Уместо тога, наш координатор, заједно са возачима и представницима Поште био је задржан и пуштен тек у раним јутарњим часовима, додао је Димитријевић.

Гласачка места отворена у 7 сати

Грађани се изјашњавају о референдумском питању - "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?" заокруживањем одговора "да" или "не".

Републичка изборна комисија утврдила је да право гласа има 6.510.233 бирача, а бирачка места отворена су у 7 сати како је и речено. 

И грађани заражени короном моћи ће да гласају на референдуму

Члан Републичке изборне комисије Миљкан Карличић објаснио је јуче да ће и грађани у карантину имати прилику да се изјасне на референдуму.

- Приликом гласања ван гласачког места, у случају да гласач има корону (и мора напоменути да је то разлог изласка или лице које прима обавештење дужно је да пита да ли је због короне) комисија обавезно носи заститну опрему, дезинфикује рукавице (које носе) код доласка и потом при враћању са гласачког места, врши дезинфекцију руку гласача и помагача - наводи Карличић.

Како додаје, гласање у таквој ситуацији биће испред улазних врата.

Гласање се врши испред испред улазних врата стана/куће. Оболели гласач не сме да има директан контакт са комисијом и гласа искључиво уз помоћ помагача који није оболео од ковида. По доласку са таквог гласања дезинфикује се и материјал - додао је.

Подсећамо да је раније Републичка изборна комисија саопштила да ће предузети све неопходне мере како би се изјашњавање грађана на предстојећем референдуму 16. јануара спровело на најбезбеднији начин.

У саопштењу РИК-а се наводи да су они припремили Нацрт упутства за спровођење гласања, да је Кризни штаб дао позитивно мишљење.

Нацртом упутства предвиђено је, између осталог, да гласачко место мора бити очишћено, дезинфиковано и проветрено најмање 24 сата пре гласања, опрема која се налази на гласачком месту мора бити дезинфикована најмање 24 сата пре дана гласања, док санитарне просторије на гласачком месту, биће опремљене сапуном, убрусом за брисање руку и кантом за смеће.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

Предвиђено је и да на улазу у објекат у којем се налази гласачко место, на видном месту буде истакнут плакат са информацијама о начину спречавања ширења заразне болести ковид-19, као и плакат о обавезном растојању између гласача.

У Нацрту, такође, стоји да ће размак између гласачких кутија бити најмање 1,5 метара, а размак између паравана за обезбеђивање тајности гласања мора такође бити најмање 1,5 метар.

На гласачком месту ће бити обезбеђен размак од минимум 1,5 метра између гласачког одбора као и свих других лица која имају право да бораве на гласачком месту.

Чланови гласачког одбора су дужни да пре и током гласања носе заштитне маске на лицу.

У допису РИК-а стоји да, ако ван гласачког места гласа гласач оболео од ковида 19, има симптоме те болести или му је одређена мера карантина, чланови гласачког одбора све радње прописане за обављање гласања ће вршити испред улазних врата стана, односно, куће у којој борави гласач.

Шта ако нисте добили листић за гласање

Како се наводи у упутствима Републичке изборне комисије, бирач није у обавези да обавештење или позив за референдум понесе на бирачко место, а бирачки одбор не сме да услови бирача показивањем тог обавештења.

- Обавезно је да понесете важећу личну карту или важећу путну исправу (пасош) како би доказали свој идентитет - званично је упутство за све бираче. 

Битно је напоменути да не можете да понесете возачку дозволу за утврђивање идентитета будући да она не садржи ЈМБГ

Оно што је најбитније је да сте уписани у бирачки списак у свом месту, што можете да проверите ОВДЕ.

Без уписа у бирачки списак, бирачки одбор неће вам дозволити да гласате.  

Шта се мења овим гласањем

Грађани се изјашњавају о референдумском питању - "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?" заокруживањем одговора "да" или "не".

Републичка изборна комисија утврдила је да право гласа има 6.510.233 бирача.

Акт о промени Устава садржи конкретне амандмане којима се предвиђају промене у области правосуђа са циљем да се обезбеди већа независност судства и судија, као и самосталност и одговорност јавних тужилаца.

Амандмани предвиђени Актом о промени Устава односе се само на правосуђе и њима се не мењају други делови Устава.

Поводом референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, Републицка изборна комисија је одредила 10 гласачких места у иностранству.

Скупштина Косова није допустила Србима да гласају, јер је усвојила Резолуцију против организовања српског референдума на КиМ.

Републичка изборна комисија (РИК) обавестиће јавност о току референдумског изјашњавања на пет конференција за новинаре. РИК је најавио да ће прес конференције бити одржане у пет редовних термина - у 10, 12, 14, 16 и 18 сати, а по потреби ће организовати и ванредне конференције за новинаре.

Референдумски дан пратиће и Црта, која ће као домаћа посматрачка мисија, одржати две редовне конференције за медије - прву у 16.30 и потом после затварања гласачких места и пребројавања гласова, после 21.30 часова.