Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЖАВА СЕ УХВАТИЛА У КОШТАЦ СА НАЈВЕЋИМ ЕКОЛОШКИМ ПРОБЛЕМИМА: Ефикасним решењима до зелене и здраве Србије!

13.11.2023. 09:36
Пише:
Србија Данас
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Фото: Shutterstock

Будућност Србије је зелена.

Србија је последњих година остварила значајан напредак у области заштите животне средине. Фокусирајући се на идеју о зеленој, чистој и еколошки одговорној држави, постављени су амбициозни циљеви и уложени су напори и ресурси како би се остварила ова визија. Инсистирање Србије на одрживом развоју и заштити животне средине јасно се огледа у бројним пројектима који су већ у фази реализације.

Уклоњено 730 дивљих депонија

Дивље депоније су представљале озбиљан еколошки проблем у Србији. Међутим, Министарство заштите животне средине поставило је себи циљеве да се током три године уклони чак 900 дивљих депонија, претварајући их у просторе који су корисни за заједницу и безбедни за животну средину. У претходне две године, уз подршку Министарства заштите животне средине, уклоњено је 730 дивљих сметлишта, а у оквиру ове велике акције, уклоњено је и седам, како их је министарка Вујовић назвала, “еколошких бомби” у Пријепољу, Богатићу, Бечеју, Чачку, Трстенику, Прибоју и Зајачи, смањујући еколошке ризике и негативан утицај на нашу природу, а у овом моменту ради се на санирању  и других еколошких жаришта, попут несанитарних депонија у Руми, Зрењанину, Пожеги и Шапцу.

Несанитарне депоније нису једини еколошки проблеми који су препознати и решавани. Министарство ради и на санацији других еколошких жаришта, као што су несанитарне депоније у Руми, Зрењанину, Пожеги и Шапцу. Изградњом трансфер станица за претовар отпада у Новој Вароши, Петровцу на Млави и Смедереву, као и стварање линије за сепарацију отпада у Панчеву, створене су основе за даљу санацију других несанитарних депонија широм Србије. Такође, држава непрестано улаже у изградњу модерних регионалних и рециклажних центара широм земље, где ће се отпад третирати по највишим стандардима, подстичући тиме повећање стопе рециклаже.

Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Фото: Shutterstock

Србија постаје лидер у управљању отпадом

Кроз Програм управљања отпадом за период од 2022-2031. године, планиране су значајне инвестиције у изградњу регионалних центара за управљање отпадом и пратеће инфраструктуре. Ове инвестиције ће омогућити повећање стопе рециклаже која тренутно износи 17,7%. У складу с европским циљевима, где се очекује да стопа рециклаже достигне 55% до 2025. године и 65% до 2035. године, Србија планира да постане лидер у заштити животне средине и управљању отпадом.

Један од најважнијих еколошких пројеката у Србији је изградња регионалних рециклажних центара. До сада је инвестирано 150 милиона евра, како би се изградила модерна зелена инфраструктура широм земље. Први такав центар је у општини Уб, а за њим ће уследити други широм Србије. Овај центар ће ефикасно обрадити отпад са територије 15 градова и општина, унапређујући тако квалитет живота за више од пола милиона грађана.

Odlaganje otpada
Одлагање отпада / Извор: Профимедиа

Заменом индивидуалних ложишта до чистијег ваздуха

У циљу унапређења квалитета ваздуха и заштите животне средине, пре три године, Министарство заштите животне средине Србије је покренуло иновативну иницијативу - јавни конкурс за замену индивидуалних ложишта грађана у њиховим домаћинствима. Ова пракса је постала кључна компонента напора да се смањи аерозагађење и обезбеди чистији ваздух за све грађане.

Током протекле три године, Министарство је подржало замену више од 3.000 индивидуалних ложишта грађана у скоро 30 локалних самоуправа. Овај програм омогућава грађанима да замене своја стара ложишта еколошки прихватљивијим алтернативама, као што су гас или пелет. Ова иницијатива постала је успешан модел за смањење аерозагађења и подизање свести грађана о важности њиховог доприноса за чистији ваздух.

Замена индивидуалних ложишта не доноси корист само грађанима који су извршили замену, већ и целим заједницама. Замена ложишта доприноси смањењу емисија штетних материја и побољшава квалитет ваздуха у околини. То значи да сви становници, посебно деца која проводе већи део дана у школама и вртићима, могу уживати у чистијем и здравијем ваздуху.

Министарство заштите животне средине, у складу с овом иницијативом, такође спроводи конкурсе за замену котлова у топланама и јавним установама. Током три године, подржали су замену више од 100 застарелих котлова који користе чврста горива. Ово се одвијало у школама, вртићима и другим јавним установама како би се обезбедило квалитетније грејање и чист ваздух за све кориснике ових установа.

Конкурси за замену индивидуалних ложишта и котлова представљају значајан корак према остваривању чистијег и здравијег окружења у Србији. Свесни смо да су ефекти ових мера видљиви већ у наредним грејним сезонама, те ћемо и даље улагати ресурсе у ове програме како бисмо обезбедили чист ваздух за све грађане.

pelet
пелет / Извор: Профимедиа

Пречишћавањем отпадних вода чувамо природу и здравље

Министарство заштите животне средине Републике Србије постигло је значајан напредак у спровођењу пројеката изградње постројења за пречишћавање отпадних вода широм земље, подижући стандарде заштите животне средине и воде. Ови пројекти се реализују кроз напоре државе Србије како би се створила еколошка будућност и унапредила квалитета живота грађана.

У оквиру ових напора, први корак је већ предузет у Горњем Милановцу, где је у току тендер за избор извођача за изградњу канализационе мреже, чиме ће се створити основ за будуће постројење за пречишћавање отпадних вода. У скоријој будућности, биће расписани тендери за извођаче ради изградње првих осам постројења у исто толико градова и општина широм Србије. Ови пројекти ће се спроводити кроз заједничке напоре Министарства заштите животне средине и других релевантних министарстава, уз подршку Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ).

Влада Републике Србије препознаје значај ових иницијатива и планира изградњу преко 60 постројења за пречишћавање отпадних вода у наредне четири године. Ово је део шире стратегије за очување природних ресурса и стварање чистијег окружења за све грађане.

Uvac
Увац / Извор: Профимедиа

Србија је на путу ка постизању високих стандарда заштите животне средине и одрживог развоја. Посвећеност и инвестиције у еколошке пројекте сведоче о жељи Србије да постане лидер у заштити животне средине и заштити природе у региону Западног Балкана. У годинама које долазе, Србију очекује још много успеха и достизање европских стандарда у области заштите животне средине. Србија се изграђује као зелена, чиста и еколошки одговорна држава, бринући се за своју будућност и будућност свих грађана.