Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српска јавност згрожена увредама које је Сергеј Трифуновић упутио новинарки

23.01.2019. 11:38
Пише:
Србија Данас
sergej trifunovic
сергеј трифуновиц / Извор: Србија Данас

Јавност Србије здушно је осудила простачко вређање новинарке Српског телеграфа коју је глумац и политичар у покушају Сергеј Трифуновић назвао курвом.

Све је почело након што је новинарка Српског телеграфа послала Трифуновићу веома уљудну поруку са питањем да ли има коментар на писмо које је о њему објавила списатељица Биљана Србљановић. Уместо одговора, глумац је најпре на друштвеним мрежама објавио њену поруку са јасно видљивим бројем телефона, а онда је назвао курвом, да би се нешто касније новом поруком извинио курвама зато што их је поменуо у том контексту.

Удружење новинара Србије затражило је од Трифуновића да се јавно извини новинарки и истиче да је овакав начин јавне комуникације неприхватљив, нарочито када су у питању јавне личности, које имају утицаја на креирање јавног мњења и које својим понашањем треба да дају пример.

- Свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али мора се поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом - наводи се у саопштењу УНС.

Промовисање насиља у друштву и над женама очигледно је део политичког програма Савеза за Србију, који стоји иза Трифуновића, оцениле су чланице Председништва СНС Маја Гојковић, Нела Кубуровић и Биљана Поповић Ивковић. Оне су позвале цивилни сектор и све који се баве јавним послом да осуде прогон од челника савеза свих оних који другачије мисле од њих.

Маја Гојковић рекла је да је ово само један у низу, али не и последњи овакав напад Савеза за Србију на жене у нашој држави. Нела Кубуровић истакла је да готово сваки дан имамо пример како ће силеџијски савез понаша према женама. Биљана Поповић Ивковић најоштрије је осудила увреде које су упућене новинарки Српског телеграфа, наводећи да је и сама била изложена линчу.

Maja Gojković
Маја Гојковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Поред тога што су насилници, Ђилас, Трифуновић и други у СЗС су и женомрсци - казала је она.

Бранкица Јанковић, повереница

Brankica Janković
Бранкица Јанковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Упозоравам да јавно изнете речи утичу на формирање ставова јавног мњења и културне обрасце и неопходно је да постоји одговорност, као и свест о одговорности за јавно изнете речи

Андреа Арсовић, репрезентативка у стрељаштву

- Сведоци смо да је свакодневно у медијима, електронским, штампаним, па и на друштвеним мрежама све више заступљено психичко насиље над женама - рекла је Арсовић.

Andrea Arsović
Андреа Арсовић / Извор: Србија Данас

Како је рекла, као спортисти, драго јој је да може да да свој глас подршке свим женама. 

- Драго ми је да могу да дам свој глас подршке и да осудим вербалне увреде којима су изложене, и да им поручим да нису саме, тимски дух побеђује у борбама које некад изгледају непобедиво - рекла је Арсовић.

Миломир Марић, новинар

Milomir Marić
Миломир Марић / Извор: Србија Данас

Невоља је с њим што, чим почне да прича нешто што иде из његове главе, направи хаос. Боље му иде и паметнији испада када изговори нешто што му неко други напише

Нина Мудринић, директорка Београдске уметничке школе за дизајн и нове медије

- Као неко ко је последњих година радио на пројекту ТВ речник родне равноправности, сматрала сам да смо, као друштво, дошли до тачке када се узајамно разумемо сви, жене и мушкарци, ови и они... Мислим да је свака ружна и тешка реч, изречена са намером да увреди, понижавајућа за жену, али поражавајућа и за оног ко ју је изговорио - рекла је Мудринић.

Према њеним речима, жене су вековима биле друго, одбачене, мученице и страдалнице... 

- Више то није могуће, нема толико јаке речи, која може да их убије. Политички поени се добијају са женама, а не против њих - рекла је Нина Мудринић.

Деа Ђурђевић, водитељка

Ако је неко јавна личност и не жели да одговори, има пуно право на то, али без вређања новинара. Ово је страшно, а посебно што је у овом случају реч о жени

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак

Nebojša Krstić
Небојша Крстић / Извор: Србија Данас

Трифуновић се својски потрудио да докаже како је све оно што је Биљана Србљановић рекла за њега потпуно тачно

Милорад Вучелић, новинар

Погубно је по српску јавност овакво одомаћено блаћење и вређање жена, а страшно је када се то дешава новинаркама. Скандалозно и недостојно човека који има име и презиме

Југослав Ћосић, новинар

Нисам пратио шта је Сергеј писао, спремам се за емисију и нисам стигао да погледам. Апсолутно немам никакву слику о томе, тако да немам ни коментар тим поводом

Драган Ј. Вучићевић, новинар

Трифуновић је овим показао да није ништа друго него болесни, исфрустирани дивљак. Огавним нападима на колегиницу Ивану још једном је доказао да је политика СЗС заправо политика најгорег насиља

Миловановић: Насиље према женама

Саша Миловановић, директор Српског телеграфа, каже да је глумац и новопечени политичар извређао ничим изазван жену која га ничим није увредила, већ му је само затражила коментар.

- Очигледно има другог добављача, па му је ставио нешто погрешно. Дао је њен приватни телефон, етикетирао је као курву и позвао људе да је зову. То је насиље према женама и то у време када се сви у држави боре против таквог насиља.

Јелена Вукоичић, аналитичарка

На снази је ужасно примитивна атмосфера у политичком животу, која не сме да буде толерисана као нормално понашање јер почива на болесној мржњи без основа

Дајана Пауновић, новинарка и водитељка телевизије Пинк

Дајана Пауновић, најстрожије је осудила било какво вређање и насиље над женама.

- Без обзира на политичку, верску или националну припадност, најстрожије осуђујем било какво вређање жена или насиље над женама. Србија треба да буде модерна земља која свим грађанима омогућава да слободно и мирно живе у њој, да сви грађани поштено зарађују свој динар без обзира на функцију коју обављају и да не смеју бити изложени било каквом омаловажавању - рекла је Пауновић.

Како каже, живимо у 21. веку и у реду је имати различито мишљење и борити се за своје идеје, али на један фер плеј начин. 

Лађевић: Напад на слободу медија

Милан Лађевић, главни уредник Српског телеграфа, поручује да срамни напади на нашу новинарку показују висок степен примитивизма Сергеја Трифуновића.

- Јавност мора да осуди овакво срамно понашање Трифуновића јер, ко једном увреди жене, учиниће то опет. Овакви поступци Трифуновића су директан напад на слободу медија.

- Недопустиво је вређати или терорисати неистомишљенике. Па шта је следеће?! Физичко насиље?! Ово је у најмању руку понижавање и психички терор. НЕ ПОДРЗАВАМ! -  истакла је Пауновић.

Биљана Поповић Ивковић, државни секретар Министарства унутрашњих послова

- Мислим да је сада већ потпуно јасно да је једини програм Савеза за Србију, Ђиласа, Обрадовића, Јеремића, Трифуновића, агресија, мржња, насиље и омаловажавање жена. Они су заправо женомрзци. По њиховом мерилу жена мора бити слушкиња, подређена мушкарцу и да нема мишљење нити став - рекла је Поповић Ивковић, и додала:

- Не желимо Србију у којој се жене називају курвама само зато што раде свој посао, мисле другачије, и како каже, подржавају Александра Вучића.

Биљана Поповић Ивковић је истакла да су жене жртве њихове болесне политичке амбиције да се врате на власт.

Biljana Popović Ivković
Биљана Поповић Ивковић / Извор: Фото: МУП

- Међутим, забрињавајуће је да чак и ни осуде у јавности нису утицале на Трифуновића, већ је он наставио корак даље, и даље је наставио да вређа жене на твитеру. И да то не буде све, он је наставио даље, учинивши једну гнусну ствар. Упоредио је председника своје државе са Хитлером, нацистом који је убио 70 милиона људи на најсвирепији могући начин - рекла је Поповић Ивковић.

Како каже, то је веома опасно по друштво у целини, коме се, додаје, шаље порука како могу слободно да туку и бију своје жене.

- Противотров за ову појаву у нашем друштву, јесте снажан одгобвор управо тог друштва у целини. Ми ћемо и даље оснаживати жене. Тежићемо родној равноправности и бижемо против сваког вида дискринминације. А што се њих тиче, видећемо шта ће народ да каже, а биће прилике да их оцени - рекла је Поповић Ивковић.

Ирена Вујовић, СНС

irena-vujovic
ирена-вујовиц / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Најоштрије осуђујем примитивно Трифуновићево вређање жена. Новинарка Српског телеграфа је само једна у низу жена која је претрпела најодвратније увреде од представника Ђиласовог, Јеремићевог и Обрадовићевог савеза

Милош Вучевић, СНС

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Тим алфа мужјацима и великим херојима могу само да кажем да се видимо на изборима, па да видимо колико сте популарни, велики и храбри

Душица Јаковљевић, водитељка

dusica-jakovljevic
дусица-јаковљевиц / Извор: Србија Данас

Трифуновић је прешао сваку границу. Нико ниједну жену не сме, посебно јавно, да назива курвом. Сматрам да мора да јој се извини

Нада Мацура, докторка

Желим да живим у земљи где се жене неће називати курвама, без обзира на професију. Трифуновићево понашање је за сваку осуду

Nada Macura
Нада Мацура / Извор: Србија Данас

Сузана Перић, дизајнерка

Као мајка малолетне девојчице најстрашније осуђујем овакав речник Трифуновића јер те његове речи понижавају апсолутно све жене, а не само новинарке. Трифуновићеве изјаве су више за дијагнозу, а не за реакцију јавности која је, сигурна сам, згрожена

Весна Станојевић, Сигурна кућа

vesna-stanojevic
весна-станојевиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Не могу да схватим да неко себи даје за право да на овакав начин коментарише једну жену. Трифуновић треба да је свестан да његове речи отварају врата насилницима јер насиље из вербалног лако прерасте у физичко