Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРС формира ВЕЛИКИ ПОЛИТИЧКИ БЛОК: Шешељ ЕКСКЛУЗИВНО за Србију Данас најавио промену на политичкој сцени

24.10.2018. 20:16
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Šešelj
Александар Шешељ / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Александар Шешељ, потпредседник и народни посланик СРС, по био је данас гост портала Србија Данас на Сајму медија у Београду, а Шешељ је за наш портал екслузивно открио да ће СРС постати део великог европског политичког блока који ће чинити странке "праве деснице"

- СРС ће постати део великог политичког блока који је у формирању. Очекује се да ће се крајем децембра формирати нови политички блок у Европи. Чиниће га странке које данас представљају у Европи оно што се назива "правом десницом". То су нове странке које јачају у ЕУ, а које занимају теме које су давно заборављене, а на њима је Европа заснована: суверенитет, слобода, демократија и идентитет. У блоку ће бити Лига Север, Слободарска партија Аустрије, Алтернатива за Немачку и још неке странке, које ће после избора за европски парламент постати друга по снази, ако не и најјача политичка снага у Европи. СРС ће бити део тог блока. Бићемо једни од оснивача те нове политичке групе – најављује Александар Шешељ.

Лав Пајкић отркива за Србију Данас: Не исмевам народ, разоткривам лажи! Острашћени људи су проблем друштва! (ФОТО)

Он истиче и да су заједничке тачке СРС са тим странкама и противљење увођења санкција Руској Федерацији.

Говорећи о односу Србије и ЕУ, Шешељ, као посланик Европског парламента истиче да ће де иуре признање квази државе "Косово" бити услов за неко евентуално приступање Србије том савезу.

- Србија је у изузетно подређеном положају у односу са ЕУ. Само се пази на интерес ЕУ, а њима од Србије треба апсолутна послушност. То показују и поглавља у којима се говори о јединственој спољној политици међу државама кандидатима и државама чланица, а и њихов економски интерес у Србији. Србија даје фирмама, претежно западним, субвенције које су негде и више од 10.000 евра по радном месту, а нигде нема никакве гаранције да ће та фирма остати овде да запошљава људе, већ ће бити овде искључиво док има интерес, односно док држава то плаћа. С друге стране, проблематично је и то што Србија, као посткомунистичка држава, никад не може да постане члан ЕУ док прво не буде члан НАТО пакта, а НАТО пакт је зверски бомбардовао СР Југославију и било би велико понижење да се о чланству Србије у НАТО пакту уопште разговара. ЕУ, као организација, захтева од Србије да призна независност "Косова" и не понаша се објективно као медијатор у дијалогу, будући да је већ признала тзв. "Косово" и услов Србије за учлањење у ЕУ је и де иуре призна ту квази државу – каже Шешељ.

Aleksandar Šešelj
Александар Шешељ / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Он се осврнуо и на изјаву Петера Бајера, немачког посланик Ангеле Меркел, који је рекао да "Србија неће ући у ЕУ, ако не призна независност Косова".

- Они су врло директни и јасни када кажу да се од Србије захтева да што пре призна независност тзв. "Косова", да би уопште могло да се разговара о неком евентуалном учлањењу Србије у ЕУ – јасан је Шешељ.

(УЖИВО) СРБИЈА ДАНАС НА МЕДИА МАРКЕТУ: На нашем штанду вас очекују квалитетан програм и занимљиви гости (ФОТО)

Потпредседник СРС упозорава и на уцене којима ће Србија била изложена у преговорима са ЕУ.

- Само Хрватска ће тражити више од 10.000 хектара територије са леве обале Дунава, да тзв. "хрватски језик" буде званични у Војводини, хрватска обележја у свим градовима у Војводини и прихватање "хрватске истине" о рату у бившој Југославији, по којој су Срби агресори, уз оправдавање протеривања Срба из Републике Српске Крајине. Такође, тражиће да се забрани да се говори о Јасеновцу, о усташким злочинима и геноциду над Србима. То ће бити захтеви само једне државе чланице – упозорава Шешељ.

Sajam
Сајам / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Говорећи о томе како у Европском парламенту виде "поделу Косова", Шешељ је веома песимистичан. 

- Дејвид Мекалистер, специјални известилац Европског парламента за Србију је поднео извештај у Европском парламенту недавно. На тај извештај је било 280 амандмана. Амандман који је добио највише гласова каже да се крај дијалога Београда и Приштине завршава свеобухватним споразумом који може укључивати корекцију граница и размену територија између две суверене државе. Дакле, ЕУ ће натерати Србију да, осим што ће признати окупацију Косова и Метохије, одрекне и делова територије централне Србије, како би, не постала члан ЕУ, него наставила процес придруживања. Људи који данас воде бриселску бирократију су људи које нико није бирао. Оно што нам треба бити кордината у понашању Европе према Србији, је оно што је рекао председник Француске Макрон, који је рекао да проширивања ЕУ неће бити. То треба да нам буде јасно, а не оно што нам кажу неке бриселске бирократе које немају никакав легитимитет и утицај – јасан је потпредседник СРС.

Пратите нас на нашем Инстаграм профилу