Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА је пре 18 година тражио ВОКЕР на КОСОВУ?

10.05.2017. 11:03
Пише:
Србија Данас / РТС
Vilijam Voker
Вилијам Вокер / Извор: Фото: Printscreen Youtube / Rrokum ТВ

Својвремено је "диктирао" финској форензичарки како треба д аизгледа извештај о обдукцији страдлих албанаца на Косову

Вилијам Вокер, који сада "промовише" свој предлог о уједињењу Албанаца, пре 18 година предлагао је, тачније "диктирао" финској форензичарки Хелени Ранти како треба да сачини извештај о обдукцији страдалих Албанаца у селу Рачак на Косову.

Србија ће се обратити УН због Вокерове изјаве о Великој Албанији!

ВУЧИЋ ОДГОВОРИО ВОКЕРУ НА ПРИЧЕ О ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: Немој више да нам претиш!

Vilijam Voker
Вилијам Вокер / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ АП Archive

Извештај о том догађају, који је у Вокеровој интерпретацији као српски злочин над албанским цивилима послужио као "оправдање" за НАТО бомбардовања Србије, довела је у питање управо финска форензичарка, која је, међутим, касније сведочила да је радила под великим Вокеровим притиском.

Вокер је, пренела је касније Ранта, инсистирао, на пример, да у извештају користи реч "масакр", а умео је, навела је она, и да преломи оловку и да је гађа незадовољан њеним професионалним приступом.

Ранта је у својој биографији описала да јој је Вокер замерао да узвештају није користила довољно "убедљив језик", којим би описала тај наводни злочин Срба.

МУАМЕР ЗУКОРЛИЋ: Велика Албанија би била ВЕЛИКО ЗЛО!

Она је праве наводе са обдукције доставила Хашком трибуналу, у којима је изразила сумњу у број испаљених метака као и колико је њих заиста било смртоносно.

Осим тога, Ранта је пред камерама показала оригиналан извештај из Рачка, према коме је закључено да тела припадају борцима ОВК, а не албанским цивилима.

Kosovska Mitrovica
Косовска Митровица / Извор: Профимедиа

Ранта је, наиме, у својој биографији навела да је Вокер од ње тражио да у извештају "убедљивије" говори о наводним српским злочинима у Рачку и да су тројица цивилних службеника финског министарства тражила "дубље закључке" у извештају.

СТРАШАН СЦЕНАРИО СЕ СПРЕМА ЗА СРБИЈУ! Вехабије на Аутокоманди се припремају за НАПАД!

У селу Рачак, у јануару 1999. године, убијено је 40 људи. Као жртве Вокерова мисија означила је албанске цивиле, а као починиоце злочина српске снаге. Ранта је раније већ наговестила да ће рећи истину о догађајима у Рачку, што се догодило у документарном филму "Крај – осуђени на прогонство".

Руским ауторима Јевгенију Баранову и Александру Замислову испричала је да је "Вокер био ужаснут резултатима истраге".

- Била сам збуњена и нисам била спремна да му одговорим. Та тела су припадала терористима, српским војницима и становницима села. Овај извештај који вам сада показујем никада није објављен, а његов садржај мало ко зна. Сада сам спремна да јавно говорим о резултатима истраге - казала је Ранта у том филму, показујући оригинални извештај пред камером.

Она је, у интервјуу за немачки лист Берлинер цајтунг 2004, између осталог, рекла: "Сви знамо шта је говорио Вилијам Вокер. Он и данас говори да је то био масакр и да иза њега стоје Срби. А ја то никада нисам рекла. Никада нисам ни указала ко су били извршиоци." Вокер јој је, казала је, "стављао речи у уста", што није било дозвољено.

СУЛУДИ ПЛАН АЛБАНАЦА! Циљ им је да направе Велику Албанију, а почели су од Македоније

- Нисам се сложила с њим. Био је љут на мене - навела је Ранта и додала да га је највише љутило то што је одбијала да употреби реч "масакр" и да каже ко стоји иза онога што се догодило у Рачку.

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

- Био је страшно љут због тога. Гађао ме оловком - испричала је.

Иначе, за своје "заслуге" и симпатије које и данас, несумњиво, исказује према Албанцима, Вокер, бивши амерички генерал, добио је недавно бисту у селу Рачак. Вокера, кога још називају и "креатором случаја Рачак", Албанци су више пута овенчали разним признањима.

Вилијам Вокер је својевремено, на десетогодишњицу случаја "Рачак", одликован златном повељом за допринос човечанству од стране тадашњих премијера и председника Косова, Хашима Тачија и Фатмира Сејдијуа.

Ердоганова ЖЕНА прави велику Албанију

Српске власти, односно тадашња Влада СРЈ прогласила је Вокера за "персону нон грата" због монструозних лажи о догађајима у месту Рачак, што је био директан повод за бомбардовање Југославије 1999. Недељу дана после те одлуке, на захтев Европске уније и на интервенцију председника и премијера Руске Федерације, Влада СРЈ којој је председавао Момир Булатовић донела је одлуку о замрзавању те одлуке.

Вокер, који данас има више од 80 година, један је од ретких светских званичника који се противи оснивању суда за злочине ОВК. Данас Вокер иде корак даље и промовише у Приштини предлог за стварање "Велике Албаније".