Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ТО ПОНОВО СМЕРА ОЛБРАЈТОВА? Вучић објаснио каква је њена улога у дијалогу Београда и Приштине

20.12.2020. 22:31
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Medlin Olbrajt
Александар Вучић и Медлин Олбрајт / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Профимедиа

Вучић је рекао да је она важна личност у делу естаблишмента Демократске странке у САД

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас на отварању ковид болнице у Крушевцу да очекује да ће Мадлен Олбрајт имати велики утицај на дијалог Београда и Приштине.

БОРИС ТАДИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ: Председник СДС изашао из болнице и поручио само једно

БОРИС ТАДИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ: Председник СДС изашао из болнице и поручио само једно

ВУЧИЋ ОДЛУЧНО ИЗНЕО СТАВ СРБИЈЕ: "Најбољи односи са БиХ, али не прихватам УКИДАЊЕ Српске!"

ВУЧИЋ ОДЛУЧНО ИЗНЕО СТАВ СРБИЈЕ: "Најбољи односи са БиХ, али не прихватам УКИДАЊЕ Српске!"

"СРБИЈА ПАМТИ!" Председник одао почаст јунацима са Кошара (ФОТО)

"СРБИЈА ПАМТИ!" Председник одао почаст јунацима са Кошара (ФОТО)

Вуцић је, поводом незваничних најава да ће се бивша америчка државна секретарка укључити у дијалог, рекао да је она важна личност у делу естаблишмента Демократске странке у САД и да је очекивано да ће имати велики утицај на дијалог.

- Разговараћемо и борићемо се за своје интересе, неће нам бити лако. То је све што бих могао да кажем, а ако од мене очекујете речник увреда, био бих неодговран и неозбиљан када бих то чинио - навео је Вучић и додао:

- Наш посао је да чувамо наш народ на КиМ, али да будем искрен и да чувамо стабилност и сигурност Србије - нагласио је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Истакао је да он нема право да се игра и да даје неодговорне изјаве којима би увредио највећу или једну од највећих сила света.

Прошле недеље у Представничком дому конгреса у Вашингтону одржана је седница на којој је било речи и о Србији. Та седница је у жижу јавности доспела, између осталог, јер је на њој учествовала и Медлин Олбрајт, некадашња државна секретарка. Учесници, међу којима и Данијел Сервер са Џонс Хопкинс универзитета поручили су да Србија мора да призна независност Косова, а да Приштина треба да постане чланица УН

- Није важно шта Срби мисле о томе треба ли или не да Медлин Олбрајт буде укључена. Она ће бити укључена. Бивши је државни секретар. Важна је струја, не толико у Демократској странци, већ у мислећем демократском свету, делу демократког света који мисли о спољној политици. Она је председавајућа одбора Националног демократског института. Биће укључена. А такође је и неко ко је живео у Србији, говори српски. Мислим да би то требало ценити - рекао је Сервер коментаришући присуство некадашње државне секретарке у Представничком дому конгреса у Вашингтону.

Medlin Olbrajt
Медлин Олбрајт / Извор: Профимедиа

Сервер каже и да разуме да је "многи Срби неће ценити јер је заговарала учешће НАТО-а у рату након пропасти преговора у Рамбујеу".

Такође, бивша државна секретарка Олбрајт истакла је пре само неколико дана да је кључно да се Бајденова администрација врати у решавање "криза и проблема" Западног Балкана. 

Она је указала на то да су протекле више од две деценије од када је америчка администрација била укључена у решавање отворених питања на Западном Балкану - међу којима су били сукоби на Косову, као и постизање Дејтонског мировног споразума.

- Данас је Балкан мирнији пре него што је то било пре 25 година, земље се нису дезинтегрисале. Раде на чланству у ЕУ и јачању односа са САД. Надам се да ће у Бајденовој администрацији имати партнера. Он је био ангажован на Балкану на окончању сукоба. Његов номиновани тим за Националну безбједност је високо стручан и способан да помогне земљама да одрже мир. Нације Западног Балкана дубоко пате због пандемије - док корупција цвета - истакла је Олбрајт.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће без обзира на учеснике са стране дијалог између Београда и Приштине бити настављен, али да није сигуран колико ће ти преговори бити конструктивни и дати нову перспективу самом дијалошком процесу.

- Дијалог ће свакако пре или касније бити настављен. Друго је питање да ли ће то бити продуктиван дијалог. Мени не делује да постоје основе да се надамо продуктивном дијалогу из разлога што ће Приштина сада бити много агресивнија него што је била раније и много  мање кооперативна. И у претходном периоду албанска страна је саботирала било какав договор и учествовала је у дијалогу више реда ради, али је морала то да чини јер је била под притиском Америке - рекао је Анђелковић.

Подсетимо, у среду је председник Републике Србије Александар Вучић одржао састанак са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије где су донети закључци о заједничком деловању на очувању свих виталних националних интереса на Косову и Метохији и најважнијих интереса Србије.