Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИЖЕ НАМ БАЈДЕНОВ "СТРАШНО ВАЖАН ЧОВЕК" ДА РЕШИ ПРОБЛЕМ КОСОВА: Ко је Дерек Шоле који долази у Србију

10.01.2023. 19:10
Пише:
Србија Данас/Блиц
Derek Šole, Aleksandar Vučić,
Дерек Шоле, Александар Вучић, / Извор: Фото: Србија Danas/Profimedia/Shutterstock

Саветник је у Стејт департменту за посебне дипломатске задатке. "Страшно важан човек", "човек у Блинкеновом увету", све су то епитети које смо о њему чули, а који говоре о његовом месту у америчкој администрацији. У питању је Дерек Шоле, у чијој агенди су до сада били БиХ, Сирија, Русија, а од скоро и дијалог Београда и Приштине. Вештине које га красе имаће прилике да покаже и у наредна три дана колико ће боравити у посети Скопљу, Приштини и Београду.

Управо овај високи амерички званичник, наиме, данас започиње посету Западном Балкану: Северној Македонији, Косову и Србији. Требало је пре Нове године да стигне у регион, али је одложио пут јер је био позитиван на корону.

ИНФОРМАЦИЈА ИЗ ВРХА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Шоле долази у Београд

ИНФОРМАЦИЈА ИЗ ВРХА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Шоле долази у Београд

ЕСКОБАР И ШОЛЕ ДОЛАЗЕ У БЕОГРАД: Америка спремила дипломатску офанзиву, главна тема Косово

ЕСКОБАР И ШОЛЕ ДОЛАЗЕ У БЕОГРАД: Америка спремила дипломатску офанзиву, главна тема Косово

"ВОЈСКА СРБИЈЕ СПРЕМНА ДА ОДБРАНИ СРБЕ НА КИМ" Вучић у јутарњем програму: Биће тешко, очекујем велике проблеме око Косова и Русије

"ВОЈСКА СРБИЈЕ СПРЕМНА ДА ОДБРАНИ СРБЕ НА КИМ" Вучић у јутарњем програму: Биће тешко, очекујем велике проблеме око Косова и Русије

Најновији његов, јавни, потез десио се недавно, тражио је од лажног косовског премијера Аљбина Курти да одустане од пререгистрације. Изазвао је јавни бес Албанаца са Косова због тога, јер је на твитеру похвалио Србију и критиковао Приштину управо због инсистирања на пререгистрацији таблица.

Ко је Дерек Шоле?

За многе кажу да је високи званичник САД, а Шоле то заиста јесте - међу четворо је функционера које директно поставља председник Америке. О њему је говорио и председник Србије Александар Вучић, описујући га као страшно важног човека и "нешто више од саветника".

Derek Šole
Дерек Шоле / Извор: Фото: Профимедиа

- Озбиљан, посвећен, млад, паметан човек. Верујем у стварање бољих односа са Сједињеним Америчким Државама. Видећемо како ће то ићи, неће то бити лак разговор, али верујем да можемо да разговарамо -нагласио је Вучић.

Њиме се бавио и амерички "Политико”, управо тај амерички медиј је сликовито приказао његову позицију и назвао га "Човек у Блинкеновом уху”.

- Када погледате главне дипломатске догађаје у последњих тридесет година, Дерек Шоле их је све видео. Радио је са америчким дипломатским легендама као што су Џејмс Бејкер, Строуб Талбот и Ричард Холбрук и служио је у неким од највиших ешалона Беле куће, Пентагона и Стејт департмента. Од Босне до Сирије, а сада и Русије, Шоле је помогао да се обликују амерички приступи својој политици у иностранству. - писао је у марту о њему "Политико".

Каријеру у Вашингтону је, како наводе медији, започео је 1993. године као истраживачки асистент бившег државног секретара Џејмса Бејкера ​​за његову књигу “Политика дипломатије”.

Бејкер је, иначе, познат још од времена када је дошао у Југославију да покуша да спречи распад бивше федерације.

Шоле је остао и уз Бејкеровог наследника, Ворена Кристофера, а био је асистент Ричарду Холбруку у писању njegovw књиге “Завршити рат“.

Главни Холбруков писац говора

Администрацији Била Клинтона придружио се 1999. године као Холбруков главни писац говора када је био амерички амбасадор у Уједињеним Нацијама. Тако се и упознао са регионом, ратовима, Привременом споразуму између Македоније и Грчке, пошто је Холбрук био најважнији амерички актер у тим процесима. У то време је био специјални саветник још једне легенде америчке дипломатије, заменика државног секретара Строуба Талбота.

Након што је администрација Барака Обаме ступила на дужност, од 2009. до 2011. године, био је главни заменик директора особља за планирање политике државног секретара Хилари Клинтон. Од 2011. до 2012. Шоле је радио у Белој кући као специјални помоћник председника и виши директор за стратешко планирање у Савету за националну безбедност Сједињених Држава. Од 2012. до 2015. био је помоћник министра одбране за међународну безбедност, где је руководио одбрамбеном политиком САД према Европи, Блиском истоку, Африци и западној хемисфери.

Barak Obama
Барак Обама / Извор: Профимедиа

Није хтео са Трампом

Такође је служио као члан транзиционог тима у Стејт департменту током периода када се администрација Џоа Бајдена спремала да преузме Белу кућу. Сличну улогу имао је и у Обамином транзиционом тиму 2008. године. Током председничког мандата Доналда Трампа повукао се из администрације.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Од 2016-2020, радио је као извршни потпредседник и виши саветник за безбедносну и одбрамбену политику у Немачком Маршаловом фонду Сједињених Држава, и као гостујући сарадник у неколико других институција, као што су Брукингс институт, Кисинџер центар за глобално Послова на Универзитету Џон Хопкинс и Америчкој академији у Берлину.

Добио је медаље и од Стејт департмента и од Пентагона.