Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРАВИЧНА игра са ПЕТАРДАМА стигла на улице широм Србије, а због ње деца остају без лица, ока и прстију

19.12.2017. 16:10
Пише:
Србија Данас/Тањуг
hitna-pomoc
хитна-помоц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Велика опасност

Последњих дана децембра најмлађи и најнесташнији "уживају" у игри са петардама и пиротехничким средствима, а томе се мора стати на пут.

Иако веома опасне, сваке године продаје се, чини се, све више петарди, и то баш пред Новогодишње и Божићне празнике. Колико год надлежни апеловали и трудили се да утичу на родитеље и децу да буду опрезнији и да не користе пиротехнику, неколико дана пред празнике сваке године почињу да се дешавају несреће, попут оне од понедељка - да је дечаку ампутирана шака јер му је петардаексплодирала у руци...

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

- Петарде и уопште пиротехнику треба веома озбиљно да схвате родитељи и сви који су у контакту са децом, јер примена пиротехничких средстава може да изазове озбиљне последице које остављају трајан инвалидитет код деце, а некада могу и да угроже живот - изјавио је данас директор Клинике за дечју хирургију Института за мајку и дете Ђорђе Крављанац.

Дечак остао без два прста

Осврнувши се на недавне случајеве повреде деце изазване петардама, дечака из Лознице који је остао без два прста јер му је у руци експлодирала петарда и малишана из Бањалуке, кога је у главу погодио комад стаклене боце, након што је петарда убачена у њу, Крављанац је подсетио да је проблем са петардама увек постојао.

- Али последњих година постоје експлозивне направе које су другачије у односу на нешто што се користило пре 10-15 година, али је тога било увек, нарочито око Нове године или других славља. То је за децу ситуација да из пуног здравља добију повреду која касније може да остави трајне последице - рекао је Крављанац.

Нема више бежања са часова! Ево како ће родитељи ОДМАХ знати ако дете не дође у школу!

Доктор наглашава да деца у том узрасту не могу да сагледају све могуће последице, а да чак у неким ситуацијама повреде од петарди и осталих пиротехничких направа могу да угрозе и живот детета.

- Деца ставе некада петарде у уста, такмиче се између себе ко ће дуже да издржи са петардом у устима пре експлозије и ту настају повреде лица, ока, које могу да буду са трајним последицама - упозорава Крављанац.

Пукло му 40 петарди у џепу панталона

Такође, присећа се једне Нове године, када је дечак ставио чак 40 петарди у џеп панталона, притом су оне експлодирале и изазвале повреду ноге и дубоке опекотине, тај дечак је хоспитализован, оперисан, лечен и на срећу, остали су му само ожиљци.

- Многи од њих покушавају кад упале ту, како ви кажете петарду, а ја бих рекао више експлозивну направу, баце, она не експодира, онда је узму у руку и онда накнадно дође до експлозивне повреде која буде застрашујућа и то је за децу ситуација да из пуног здравља добију повреду која касније може да остави трајне последице - апелује Крављанац.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Било је и других случајева раније, тврди доктор и подвлачи да се то, нажалост, и данас догађа најчешће у ово доба године, пред Нову годину и Божић, као и у току празника и непосредно после, као и да су различити начини како долази до тих повреда.

- Обично је то у игри, деца долазе у контакт са експлозивним направама, немају никакво искуство у руковању тим направама и притом задобијају повреде, које могу да буду наизглед безазлене, али могу да буду врло озбиљне и да доведу до повреда шаке, а чак и ампутације дела шаке, прстију и после таквог повређивања, деца могу да остану и трајни инвалиди - истиче Крављанац.

Бројне повреде

У неким ситуацијама такве повреде могу да угрозе и живот детета, у зависности од тога која је регија захваћена, када се ради о тзв. експлозивним повредама, нарочито шаке, где, осим повреде прстију, настају и повреде меких ткива, тетива, нерава, крвних судова, а такође и коштано- зглобног система.

- Добро је да се апелује пре свега на родитеље и на све које су у контакту са децом, да им се не допусти да дођу у посед тих експлозивних направа и да се укаже на последице које могу да настану приликом њиховог коришћења и да ће то, надам се, смањити број оваквих повреда које се догађају - сматра Крављанац.

НЕСТАО МЛАДИЋ! Последњи пут виђен у Смедереву испред хотела (ФОТО)

Петарде и остала пиротехничка средства, осим што могу изазвати повреде лица, ока, шака, приликом експлозије стварају велику буку, која може довести до пуцања бубне опне.

Веће казне

Измене Закона о јавном реду и миру предвиђају пет пута веће казне за коришцење петарди, топовских удара и других пиротехничких средстава и ко, после усвајања измена, буде реметио јавни ред и мир на тај начин, мораће да плати казну од 50.000 до 100.000 динара.

Одговорност за малолетнике млађе од 14 година сносиће родитељи, старатељи или усвојитељи, док измене закона предвиђају и новчане казне за малолетнике старије од 14 година, а родитељи, старатељи или усвојитељи одговараће за млађе.

Актуелним законом казна за ремећење јавног реда и мира бацањем петарди је од 10.000 до 50.000 динара или подразумева рад у јавном интересу од 40 до 120 сати, а према закону донетом 2013. године петарде се могу продавати само у објектима који имају дозволу за то.