Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Стручњаци о афери ТАЈНА СЛУЖБА ДС: Мора да се утврди истина и истражи постојање КРТИЦА

27.11.2017. 21:35
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Dragan Šutanovac
Драган Шутановац / Извор: Профимедиа

Изјава Саше Радуловића о паралеленој служби безбедности покренула је лавину коментара

Иако међу Србима влада вечита параноја да су прислушкивани и да их неко прати, последње информације које су објављене, код грађана само подгревају те сумње. Наиме, изјава лидера покрета Доста је било, Саше Радуловића, да је ДС још 2004. године кренула у изградњу паралелне службе безбедности, озбиљно је уздрмала јавност, јер нам поручује да неформални кругови, имају моћ да нас неовлашћено прислушкују и прате, те да озбиљно уздрмају уставни поредак и државни систем. Да ли су те изјаве дате само у дневно-политичке сврхе или не, слажу се стручњаци, треба их проверити и испитати оне који их дају. У међувремену, политичари који се временски или по страначкој припадности могу повезати са поменутим догађајима, или негирају постојање паралелних служби безбедности или ћуте.

Као информација која се појавила од стане народног посланика Саше Радуловића, треба је прихватити врло озбиљно, каже за Божидар Спасић, бивши оперативац Службе државне безбедности.

- Да нашој јавности буде јасно. Претпостављам, када је Саша Јанковић говорио, као тадашњи заштитиник грађана, о томе да су унутар БИА или неке војне службе безбедности створили посебан параполицијски или параобавештајни апарат који, у суштинском смислу речи, ће опстати иако они изгубе власт. Мислим да се подразумева да унутар БИА и МУП-у постоје одређене структуре, које су у функцији онога што је Јанковић говорио Радуловићу - изјавио је Спасић.

bozo-spasic
бозо-спасиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На БИА је да ову ствар провери и саслуша Радуловића, провери документа и да јавност добије праву информацију, истиче Спасић.

- Била би катастрофа, ако је ова информација у изјавама Саше Радуловића тачна. Најгора могућа варијанта за обавештајну заједницу неке земље је ако има неки паралелни систем који нико не контролише у овом моменту - рекао је Спасић.

Министар Стефановић открива: Стране службе појачале активности у Србији, наши агенти их држе под ПОТПУНОМ контролом

Под појмом паралелних служби, Спасић подразумева људе који су већ запослени у безбедносним структурама, а не посебне, целе организације.

- Они су притајени, "замрзнути", "слеђени", како се говори, они су "кртице" који су спремни у моменту када затреба да извршавају задатке од стране онога који их је формирао. Са сигурношћу можемо тврдити да постоји одређени број људи у тим апаратима, који је у функцији тог параобавештајног система и у сваком случају је он под контролом и страног обавештајног фактора, који му даје те задатке. Мислим да у овом тренутку, ситуација захтева да се поводом овог питања састане Савет за националну безбедност, да се установи, шта је тачно, јер је јавност узнемирана самом чињеницом, да неко говори да у земљи постоји паралелни системи обавештајних служби - казао је овај бивши оперативац СДБ.

Saša Radulović
Саша Радуловић / Извор: Танјуг

Спасић је изјавио да мора да се открије шта се стварно догађа и да ли постоје ти паралелни системи, односно колико су они активни.

- С обзиром на чињеницу, на цурење података из државних органа, појаву службених бележака, које углавном компромитују власт, са сигурношћу можемо рећи да постоје структуре које то раде по налогу некога који их је формирао још те 2004. године - напоменуо је Спасић.

Ђилас најављивао музичку фонтану на Славији 2014. године: Сада критикује СНС који је обећање испунио (ВИДЕО)

Међутим, адвокат и бивши начелник полиције града Београда, Марко Ницовић тврди да паралелну службу безбедности Демократска странка има још од када је на челу странке био Зоран Ђинђић, значи пре 2004. године.

- Нису веровали служби безбедности из времена Милошевића, па је ДС је створио приватни систем, који је касније функционисао. То им осладило, па су га користили читаво време, чак су набавили и опрему ван БИА - изјавио је Ницовић.

Према члану 143 Кривичног законика Републике Србије за неовлашћено прислушкивање и снимање запрећена је максимална казна до три године затвора, док уколико то учини службено лице, онда је максимална казна до пет година затвора. Казна је још блажа, ако је у питању повреда тајности писма и других пошиљки, која обухвата и електронску пошту, што је ближе описано у члану 142 Кривичног законика. Наиме, у том случају максимална запрећена казна је до две године затвора за физичко лице, а до три године затвора за службено лице.

- Али, ако су наводи тачни и ако се узме у обзир кога су прислушкивали, које су податке добили, шта су са тим подацима урадили, од тог основног дела може да се иде на много тежа кривична дела - злоупотреба службеног положаја, одавање државне тајне, шпијунажа и тако даље - каже адвокат Горан Петронијевић.

Вучевић: Грађане занима одакле Шутановцу, Ђиласу, Пајтићу, Јановићу и осталима из ДС толике паре?

Према његовим речима, са развојем технологијама, данас се уз врло мало новца може доћи до опреме за прислушкивање мобилних телефона и праћење, што се масовно злоупотребљава.

- Држава би то морала да сузбије. Требало би Кривичним закоником предвидети ново кривично дело и тешко га санкционисати, јер то представља велику и озбиљну повреду права и приватности, да не кажем да се руши Устав - каже Петронијевић.

Коришћењем тих средстава, сматра Петронијевић, нема граница злоупотребе.

- Тужилаштво би морало хитно да реагује у случају Радуловићевих навода и да испроверава све те ствари - закључио је Петронијевић.