Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРУЧЊАЦИ О ЗВИЦЕРОВОЈ СКАЈ ПРЕПИСЦИ: Вучић постаје ГЛАВНА МЕТА после недвосмислене одлуке на стане на пут нарко-мафији!

07.04.2024. 21:18
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić i Radoje Zvicer
Александар Вучић и Радоје Звицер / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/detective-info.com.ua

Поводом објављивања језиве преписке вође кавачког криминалног клана Радоја Звицера и полицајца Радоја Миловића у којој се недвосмислено показује да желе да склоне председника Србије Александра Вучића, в. д. директора Безбедносно-информативне агенције Томислав Радовановић каже да безбедносне службе располажу свим информацијама када је реч о безбедности председника државе, прикупљају их и анализирају, и поручује да је заштита његове безбедности њихов приоритетни задатак.

Како је упозорио, континуитет угрожености председника постоји, али је објаснио да све службе безбедности Србије раде даноноћно и да све информације које се добијају путем Скај апликације и од Европола за БИА нису изненађење.

- То је за нас само потврда сагледавања регионалних и домаћих организованих криминалних група. Ми од 2015. године имамо више конкретних сазнања и Скај преписка између припадника Службе безбедности Црне Горе и једног од вођа организованих криминалних група само потврђује сва наша досадашња обавештајна сазнања - прокоментарисао је Радовановић за ТВ Прва преписку са Скај апликације вође кавачког клана Радоја Звицера и његовог сарадника Радоја Миловића коју су у суботу објавиле подгоричке Вијести.

Tomislav Radovanović
Томислав Радовановић / Извор: Прва ТВ printscreen

Према тој преписци, Звицер и Миловић су 2021. разговарали о могућности да ће САД с доласком Џозефа Бајдена на власт ићи "на рушење Вучића свим силама". Вођа "кавчана" је, како су навеле Вијести, рекао да једино они могу свргнути Вучића, уз помоћ 40.000 навијача.

Упитан да ли у овом тренутку постоји нешто што би могло да угрози безбедност председника Србије, Радовановић је рекао да о томе не може да говори више и детаљније, али да може да каже да континуитет угрожености председника постоји, да службе безбедности Србије раде даноноћно и да је заштита његове безбедности приоритетни задатак свих служби, па и безбедносних и обавештајних агенција. Директор БИА је објаснио да БИА већ годинама сагледава активности организованих криминалних група у региону и да је уочено да модалитети угрожавања председника Србије иду у два правца, од којих је један његово уклањање са политичке сцене, а други угрожавање његове личне безбедности. - Први правац је уклањање председника са политичке сцене, пре свега његовом константном инкриминацијом, дехуманизацијом и тако даље, што се огледало кроз афере које су у јавности познате, као што су Јовањица, афера везана за Скај преписку. Пошто резултата није било, прешло се на екстремније методе наступа, односно на угрожавање његове личне сигурности - рекао је Радовановић.

Коментаришући део преписке у којем се помиње да Вучића могу оборити навијачи, он каже да то мора да повеже с тренутним дешавањима на стадионима.

- Уз поштовање према навијачима СД Партизан, ту постоје фракције за које знамо, и које се сагледавају од стране БИА, да су и даље у директној вези са одбеглим члановима кавачког клана. Све те поруке увредљиве садржине на стадиону су у ствари инструкција одбеглих чланова. Ми на томе интензивно радимо и сигурно ћемо их пронаћи - нагласио је Радовановић.

Стао им на пут

Специјалиста за криминал и организовани криминал Мирослав Бјеговић објашњава за Курир зашто је Вучић постао главна мета криминалних кругова.

Miroslav Bjegović
Мирослав Бјеговић / Извор: Курир ТВ printscreen

- После недвосмислене одлуке да стане на пут нарко-мафији коју је организовао Звицер, чије су главно тржиште Србија и Београд, Вучић постаје главна мета коју треба елиминисати. Управо се председник испречио на његовом путу ризикујући свој живот, те је потиснуо, разбио овај клан у Србији, због чега је и данас главна мета Звицерове одмазде. Све ово говори да наш систем националне безбедности и даље има повећану одговорност у заштити личне безбедности Вучића, јер су јавне и очите намере нарко-боса. Али морам да кажем и појединих западних обавештајних центара моћи који га штите, јер имају заједнички циљ који желе спровести у Србији. Намере су јасне, али не схватају да су неоствариве - каже наш саговорник.

Подсетимо, ове претње коментарисао је и Вучић, који је подсетио да су Звицер и Миловић на слободи.

- И данас када сам читао све то тражио сам информације из безбедносних служби. Мала је шанса да ми не дођу главе. Ја не кукам због тога, очекивао сам то 2022. године, и тада нисам послушао безбедносне службе како да се понашам на отварању споменика Стефану Немањи. Они су одустали у последњем тренутку. То су најмоћнији и најопаснији људи. Чујем да сада купују неке кладионице у Србији, да припреме логистику за прљаве послове. Сви они раде увек уз подршку неке стране службе - поручио је Вучић.

О планираним атентатима на Вучића

Томислав Радовановић је подсетио да информације о планираном атентату на председника Србије које је у јануару 2022. МУП добио од Европола нису једине такве врсте од те агенције, те је навео да је догађај у Сребреници 2015. школски пример припреме атентата на председника Србије. Он је поновио да безбедносне службе располажу свим информацијама, прикупљају их и анализирају, али да им је највећи проблем да убеде председника републике да је угрожен.

- Ово зато јер је њему фокус на економској, енергетској стабилности, инфраструктурним пројектима, на напретку Србије и развоју, док теме које се тичу његове личне безбедности, да се не наљути на мене, можда игнорише, али ми свакако предузимамо све мере да сачувамо његову безбедност. Тако је било и приликом откривања споменика Стефану Немањи, када смо успели да спречимо покушај атентата - рекао је Радовановић. Тада је, према његовим речима, била препорука да председник обавезно носи заштитни прслук, односно панцир, што је он категорички одбио, а није поштовао ни трасу кретања коју су одредиле безбедносне службе.

Радовановић је објаснио да су налогодавци у неким бившим политичким естаблишментима у региону:

- Налогодавци су криминалци, а сами извршиоци су или на територији Србије, или се ангажују са подручја суседних република, и ту имамо имена и презимена, пре свега са територије БиХ и Црне Горе.