Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ О НАЈВЕЋЕМ АЛБАНСКОМ ЛОБИСТИ КОЈИ ДОЛАЗИ ВУЧИЋУ НА НОГЕ Први тражио бомбардовање СРЈ и признање КиМ, изјавом о "војсци Косова" разбеснео све Србе

02.07.2019. 13:33
Пише:
Србија Данас
lobista
лобиста / Извор: Профимедиа

Амерички конгресмен Елиот Енџел, већ деценијама највећи албански лобиста, заговорник косовске независности и бомбардовања Србије 1999. године, долази сутра у посету Србији.

Енџел ће се сусрести са председником Александром Вучићем, а имаће и разговоре у Скупштини Србије. Иначе, овај конгресмен се тренутно налази на челу Одбора за спољне односе доњег дома Конгреса САД.

Пореклом украјински Јеврејин, чији су преци емигрирали у САД из царске Русије, Енџел, који представља њујоршку изборну јединицу, не тако давно, се хвалио:

- Мој рад на промоцији америчко-косовских односа био је међу најсмисленијим достигнућима мојих конгресних година.

ДОДИР ЛУКСУЗА И КОМФОРА У ХОТЕЛУ ALEXANDROS ПАЛАЦЕ – СЛОБОДНЕ СОБЕ ВЕЋ ОД ОВОГ ВИКЕНДА!

ДОДИР ЛУКСУЗА И КОМФОРА У ХОТЕЛУ ALEXANDROS ПАЛАЦЕ – СЛОБОДНЕ СОБЕ ВЕЋ ОД ОВОГ ВИКЕНДА!

"ЂАВОЉИ АДВОКАТ" СТИЖЕ У БЕОГРАД: Амерички конгресмен и албански лобиста долази код Вучића!

"ЂАВОЉИ АДВОКАТ" СТИЖЕ У БЕОГРАД: Амерички конгресмен и албански лобиста долази код Вучића!

КО СУ НОВИ АМБАСАДОРИ ВЕЛИКИХ СИЛА У БЕОГРАДУ: Искусне дипломате,специјалци, а неки већ увелико уче СРПСКИ (ФОТО)

КО СУ НОВИ АМБАСАДОРИ ВЕЛИКИХ СИЛА У БЕОГРАДУ: Искусне дипломате,специјалци, а неки већ увелико уче СРПСКИ (ФОТО)

Управо он је међу првима тражио да Бела кућа 1999. године нападне српске снаге на Косову и успостави зону забрањеног летења за српске авионе.

Био је међу првим заговорницима независности Косова, а када је она проглашена, нашао се на челу колоне оних који су признали једнострано проглашење независности 2008. године.

Његово деловање наставило се, систематски, до данас.

Марта 2017. Енџел је на састанку конгресног Одбора за спољне послове потврдио да су САД тренутно против формирања војске Косова и затражио да тај став што пре буде промењен. Оценио је да би Косово требало да има војску, тврдећи да Русија наоружава Београд.

Енџел је рекао да Косово, иако је "девет година слободна и независна земља", нема војску и позвао САД да стану уз Косово. Овај члан албанског кокуса је понудио и додатну, емотивну, аргументацију.

- Косово је с поносом постало најјачи подржавалац САД у Европи, са подршком која достиже 85 одсто.

lobista
лобиста / Извор: Профимедиа

Енџел је и сам у више наврата посетио Косово, где ужива популарност рок звезде.

У Пећи један од “америчких” булевара, поред Клинтоновог, Олбрајтове и осталих, носи и његово име. Лик Енџела утиснут је на косовској поштанској маркици од два евра.

Својевремено је сведочио да се Албанци сликају са њим на улици, па не чуди да је баш он био први страни званичник који се обратио косовском парламенту.

Иначе, Енџелу смета што је неколико држава повукло признање тзв. Косова. Написао је на “Твитеру” да би српска држава требало да се одрекне те политике, јер је, како тврди, независност Косова неповратна.

- Лажне тврдње Србије да државе окрећу леђа Косову су заваравајуће и изазивају велику љутњу у свету. Србија би то требало да заустави и врати се нормализацији са својим суседом. Независност Косова и њен суверенитет су трајни - тврди он.

lobista
лобиста / Извор: Профимедиа

Није се, међутим, зауставио само на односу Србије према њеној јужној покрајини. У јуну 2017. године, у писму високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини, отишао је корак даље. Енџел је изразио мишљење да Србија “једноставно није спремна за ЕУ” и да треба “успорити процес придруживања”.

Почетком године је изабран за председавајућег Одбора за спољне односе доњег дома Конгреса САД. Ово утицајно тело често организује саслушања америчких званичника и доноси резолуције које треба да дају смернице спољној политици Вашингтона.

Избор на ову функцију му је међу првима честитао премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај.

- Изузетне вести за Косово да је наш дугогодишњи пријатељ Елиот Енџел данас положио заклетву као председник Одбора за спољне послове. Његов допринос за Косово има историјску димензију. Енџелово име је синоним за вечно пријатељство Косова са Сједињеним Државама. Честитам - написао је Харадинај.

Уследиле су честитке и од Беџета Пацолија, министра спољних послова тзв. Косова, као и од председник привремених косовских институција Хашима Тачија.

Како је Танјуг јавио, Енџел ће у Београду разговарати са председником Србије Александром Вучићем, а имаће и сусрете у Скупштини Србије.

Он ће разговарати с потпредседником парламента Владимиром Маринковићем, председиком Одбора за спољне послове Жарком Обрадовићем и посланицима Горданом Чомић и Сандром Божић.

СТИГАО ОДГОВОР НА ТАЧИЈЕВЕ ПРЕТЊЕ: Шовинистички пројекат "Велике Албаније" те не може извући из суноврата!

СТИГАО ОДГОВОР НА ТАЧИЈЕВЕ ПРЕТЊЕ: Шовинистички пројекат "Велике Албаније" те не може извући из суноврата!

"Пробудите се из ГЕОПОЛИТИЧКОГ СНА док не буде ПРЕКАСНО" Руски амбасадор ПРОЗРЕО ПЛАНОВЕ Албанаца и Запада

"Пробудите се из ГЕОПОЛИТИЧКОГ СНА док не буде ПРЕКАСНО" Руски амбасадор ПРОЗРЕО ПЛАНОВЕ Албанаца и Запада

ВУЧИЋ ПИСАО ПУТИНУ: Ево шта је садржај писма

ВУЧИЋ ПИСАО ПУТИНУ: Ево шта је садржај писма

Према речима Маринковића, Енџел је послао захтев да дође у српски парламент.

На констатацију да је у питању екстремни албански лобиста који сваку прилику користи да говори против Србије, Маринковић, за "Новости", каже:

- Да, најекстремнији лобиста. Али нама је свака прилика важна. Да смо деведесетих имали комуникацију са конгресменима, боље бисмо прошли. Суштина је у томе да смо отворени за комуникацију, па и са онима који спроводе политику која није у складу са интересима Србије.

Наводећи да такве треба покушати убедити да промене ставове, Маринковић каже да је најгоре оставити их утицају једностране пропаганде, а, како је подсетио, Албанци лобирају већ 30-40 година.

- Убеђени смо да је слика о нама, не само лобиста, него и јавног мњења на Западу, потпуно искривљена. Јер, сто пута поновљена лаж постаје истина. Морамо да укажемо на оно што је фактичко стање, да истином и аргументима, утичемо на промену става, да будемо офанзивнији и истичемо шта су наши легитимни интереси и да имамо право да их заштитимо - каже Маринковић.