Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ШТО ТРЕБАТЕ ЗНАТИ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА! Ко све учествује, ко их бојкотује и како се зову листе

25.04.2024. 14:07
Пише:
Србија Данас/Курир
izbori
избори / Извор: Shutterstock

Београдски и локални избори биће одржани 2. јуна. Представљамо вам које су све странке и покрети најавили свој излазак на изборе, који ће се осим у главном граду одржати и у 88 градова и општина у Србији, као и то ко ће их бојкотовати.

Наиме, посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о локалним изборима којима се померају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима.

Скупштина је прихватила да овај закон због нарочито оправданих разлога ступа на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Изменама и допунама Закона о локалним изборима се омогућава да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана - 2. јуна, што је био један од захтева опозиције у разговорима о побољшању изборних услова.

Подаци о бирачима сваког месеца

Из Скупштине је саопштено и да ће од уторка, 23. априла, подаци о броју бирача у свакој јединици локалне самоуправе бити објављивани сваког месеца.

Ово је директан резултат парламентарног дијалога који је иницирала председница Скупштине Србије, Ана Брнабић, о унапређењу изборних услова и спровођењу препорука ОДИХР.

izbori
избори / Извор: Shutterstock

На овај начин, сви грађани Републике Србије ће моћи да у свакој јединици локалне самоуправе на месечном нивоу прате промене броја бирача у јединственом бирачком списку.

Ово ће додатно повећати транспарентност и учесталост информација, с обзиром на то да су до сада ти подаци били доступни свака три месеца.

Александар Вучић - Београд сутра

Подсетимо, почетком априла је Градска изборна комисија прогласила изборну листу број 1 "Александар Вучић - Београд сутра". Ова листа је прикупила потписе у рекордном року, те је за два сата сакупљено више од 20.000 потписа.

Председник СНС Милош Вучевић захвалио се тада свим грађанима који су дали подршку, као и коалиционим партнерима на спремности да се свако фокусира на заједничке циљеве и што је свако одустао од дела страначког интереса.

Aleksandar Vučić - Beograd sutra
Александар Вучић - Београд сутра / Извор: Танјуг

- Водићемо позитивну кампању, кампању од врата до врата, радићемо све што се ради у кампањама у демократским и цивилизованим друштвима - најавио је он приликом предаје листе.

Иначе, коалицију "Александар Вучић - Београд сутра'' чине СНС, СПС, СДП Србије, ПУПС, Зелени Србије, СРС, Здрава Србија, Јединствена Србија, Покрет социјалиста, Српска народна партија, Српска странка Заветници, Самостална српска странка и Савез војвођанских Мађара.

Први на овој изборној листи је Александар Шапић, потпредседник СНС, који је и кандидат за градоначелника Београда.

Раскол у опозицији

С друге стране, опозициона коалиција "Србија против насиља" се поделила. Један део опозиционара је за бојкот, и у тој групацији су Странка слободе и правде Драгана Ђиласа и Нови ДСС Милоша Јовановић, потпомогнути Здравком Поношем, а наспрам њих, у кампањи за излазак на изборе, су њихови дојучерашњи саборци Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Зоран Лутовац (Демократска странка), Павле Грбовић (Покрет слободних грађана), Радомир Лазовић (Зелено-леви фронт) и остали који су формирали нову коалицију.

Иначе, Србија против насиља трећи је пропали политички пројекат Драгана Ђиласа у последњих неколико година.

Opozicija
Опозиција / Извор: Србија Данас

Опозиционо укрупњавање под вођством Ђиласа почело је 2018. формирањем Савеза за Србију, који је окупио ДС Зорана Лутовца, Заједно за Србију Небојше Зеленовића, некадашњу Левицу Србије Борка Стефановића, Народну странку под лидерством Вука Јеремића, па чак и Двери Бошка Обрадовића.

Ову коалицију, распуштену 2020. године, заменила је Удружена опозиција Србије, која је Ђиласу послужила за бојкот избора те године, те није потрајала ни годину дана. Још краћег даха трајао је и последњи савез - Србија против насиља, који је формиран октобра прошле године.

Бирам борбу

Мирослав Алексић, председник Народног покрета Србије, представио је у понедељак у Скупштини Србије организације које су одлучиле да изађу на изборе у Београду и на локалним изборима.

- Ових шест организација су донеле ту одлуку и направиле договор о заједничком наступу на тим изборима са слоганом "Бирам борбу" - рекао је он и додао да оно што су тражили на почетку преговора су била три услова.

miroslav-aleksic
мирослав-алексиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Разговараћемо са још неким актерима који су спремни да учествују у овој борби. Жао ми је што неке наше колеге нису прихватиле да се боримо заједно. Не разумем одлуку да се бојкотују избори у Београду, а да се не бојкотују избори у другим општинама и градовима, али свако има право на своје мишљење - навео је Алексић.

Народна странка са странком Веље Илића

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је у понедељак да ће та странка на београдским изборима наступити на листи "Народна листа - кључ за победу - Народна странка - Нова Србија - Покрет Живим за Србију", и да у централним и приградским општинама Београда почиње прикупљање потписа подршке грађана.

Vladimir Gajić
Владимир Гајић / Извор: Танјуг/Народна странка

- Чекали смо Двери, али они су, нажалост, у ситуацији да нису у стању да донесу одлуку, чекали су да ли ће бити бојкот, да ли ће Нови ДСС да иде на изборе, то им је био приоритет. На крају не знам шта ће они да раде, ми не можемо више никога да чекамо и крећемо у прикупљање потписа да бисмо могли да изађемо на изборе. Надам се да ћемо са Дверима сарађивати на локалним изборима у Србији, као и стратешки у будућности - казао је Гајић за канал Србин инфо, пренела је Народна странка.

У трку улази Манојловић

Покрет "Крени - Промени" учествоваће на локалним изборима у Београду другог јуна, саопштио је директор кампање покрета Саво Манојловић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће покрет на београдске изборе изаћи самостално, док ће одлуку о евентуалном учешћу на локалним изборима у другим местима донети накнадно.

Манојловић је истакао и да ће се листа звати "И ја сам Београд - Крени промени - Саво Манојловић" и потврдио да ће он бити кандидат за градоначелника.

Како је додао, верују да "овај град може боље и зато излазе на београдске изборе".

Извор: Србија Данас/Курир/Аутор: Дамира Рамадани, Маја Керановић