Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КЉУЧНА ПИТАЊА У ВЕЗИ САСТАВА НОВЕ ВЛАДЕ: Ко ће бити министри, а ко ПРЕМИЈЕР? Ево шта све знамо до сада

24.01.2024. 07:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Још увек постоји пуно дилема

Иако је Српска напредна странка (СНС) на децембарским изборима освојила толико гласова да сама може да направи нову владу Србије, за формирање власти у Немањиној 11 биће потребно испунити и неколико међукорака. Дилема и непознаница је неколико, од тога за кога ће бити места у њој, до тога када ће се све то десити.

БРНАБИЋ НАЈАВИЛА ВЕЛИКУ ВЕСТ: Не смем да откривам, до 15. фебруара биће под ембаргомAna Brnabić

БРНАБИЋ НАЈАВИЛА ВЕЛИКУ ВЕСТ: Не смем да откривам, до 15. фебруара биће под ембаргом

БРНАБИЋКА О СРАМНОЈ НАСЛОВНИЦИ ПОДГОРИЧКИХ "ВИЈЕСТИ": Ђилас и Шолак стављају мету на чело Вучићевом брату и сину, ЈЕР СЕ НИЈЕ УПЛАШИО!Ana Brnabić

БРНАБИЋКА О СРАМНОЈ НАСЛОВНИЦИ ПОДГОРИЧКИХ "ВИЈЕСТИ": Ђилас и Шолак стављају мету на чело Вучићевом брату и сину, ЈЕР СЕ НИЈЕ УПЛАШИО!

"И ЈА САМ ЧУЛА ДА ЈЕТИ ПОСТОЈИ АЛИ ГА НИКО НИЈЕ ВИДЕО" Брнабић: Срамно је да имате опозицију која оспорава суверенитет своје земљеAna Brnabić

"И ЈА САМ ЧУЛА ДА ЈЕТИ ПОСТОЈИ АЛИ ГА НИКО НИЈЕ ВИДЕО" Брнабић: Срамно је да имате опозицију која оспорава суверенитет своје земље

Републичка изборна комисија је на седници у понедељак доделила мандате народним посланицима, а законски рок за конституисање Народне скупштине истиче 12. фебруара. То значи да ће најкасније за 19 дана Србија добити нови парламент и бити корак ближе новој влади. Ипак, до тада, неопходно је решити и неколико дилема.

1) Када Србија добија нову владу

Од како је СНС у изборној ноћи 17. децембра прогласио апсолутну победу на парламентарним изборима поставља се питање када ће бити формирана влада? Из СНС су још тада стизале најаве да се неће одуговлачити са тим кораком јер, како су рекли, Србију очекују бројни изазови.

Због приговора и жалби на изборне резултате и процес, РИК је 12. јануара утврдио укупни извештај о резултатима парламентарних избора, када је почео да тече законски рок за конституисање Народне скупштина који истиче 12. фебруара. Када буде формиран парламент, почиње да тече законски рок од 90 дана у оквиру кога влада мора да буде формирана.

То значи да бисмо нову владу могли да добијемо најкасније средином маја.

Међутим, председник Србије Александар Вучић рекао је у понедељак на састанку лидера Западног Балкана и ЕУ да би то требало да буде знатно пре. Како је казао, прва средства из европског Плана за раст Западног Балкана могла би да стигну већ у мају или почетком јуна уколико нова влада пре тога донесе важне законе.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Уколико ми будемо успели да до априла усвојимо и легислативу, што значи да би било важно да парламент изабере владу што се нас тиче најкасније, иако то није уставни оквир, до 15. марта и да пробамо до краја марта да изгласамо важне законе, да би у априлу могли они да донесу у Европи одређене одлуке, тако да би то прво распоређивање тог новца могло да буде већ у мају или почетком јуна - рекао је Вучић.

2) Ко ће бити у власти

СНС јесте освојио апсолутну већину гласова на парламентарним изборима, али мале су шансе да напредњаци самостално формирају нову владу. Најреалније је да се у саставу нове владе нађу исте странке које су чиниле власт и у претходном сазиву парламента. То су поред СНС, и СПС, Јединствена Србија, ПУПС, Демократски савез Хрвата у Војводини, Савез војвођанских Мађара, СДПС и Странка правде и помирења. Све те странке спремне су да учествују и у новој влади.

Милош Вучевић, председник СНС, најавио је кораке у том смеру.

- Наша концепција је да будућа Влада Србије буде инклузивна, карактера скупштинске већине, да укључи све оне који могу са нама да имају заједнички политички именитељ, негирајући математику и збир мандата, већ питање политике, која никако не може бити само математика или није само математика - рекао је Вучевић.

Остаје питање да ли би можда у новој влади било места и за новог члана парламента покрет "Ми, глас из народа" Бранимира Несторовића? Тај покрет би можда могао да се нађе у Немањиној 11 као део коалиционог договора у Београду, ако Несторовић направи са СНС и СПС већину у престоници.

3) Ко ће бити премијер

Ана Брнабић је премијерка Србије још од 2017. године или скоро пуних седам година, због чега је најдуговечнија председница владе у историји земље. Иако је и по кладионицама један од фаворита да настави тај посао, велике су шансе да Србија добије новог премијера.

То је недавно најавио и Вучић.

Ana-Brnabić
Ана-Брнабић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Ана Брнабић је израсла у великог борца. Поносан сам на њу. Тешко да ће она опет бити премијерка. То сам јој рекао пре избора, али она је дала срце и борила се током целе кампање. Иза ње остају резултати - рекао је Вучић крајем децембра и додао да ће Брнабић "обављати значајне функције у будућности".

Ако Брнабић не остане премијерка највеће шансе да је наследе имају њене колеге из СНС, како се спекулише Милош Вучевић и Синиша Мали.

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, каже да је ово кључна дилема у вези са новом владом:

- То питање је важно и за међународну јавност и за унутарстраначке односе. Не ради се само о поверењу. Није исто да ли ће премјер бити Милош Вучевић или не, јер онда треба објаснити члановима СНС како лидер странке није на челу владе? Такође, ако ће премијерка остати Ана Брнабић треба искомуницирати због чега се најављивало да неће бити председница владе. Коначно, ако премијер буде Синиша Мали треба одлучити ко ће га наследити у министарству финансија - анализира Клачар.

4) Ко ће бити министри

Формирање нове владе доноси и ново питање: ко ће све бити министри? Ако погледамо претходне саставе владе поред дуговечних министара (Синиша Мали, Томислав Момировић, Дарија Кисић Тепавчевић, Никола Селаковић...) било је увек места и за нова, нестраначка лица. У претходној влади то су били Тања Мишчевић, Јелена Беговић, Дубравка Ђедовић, Даница Грујичић, Зоран Гајић...

Сва је прилика да ће по традицији у новој влади бити и изненађења у облику нових страначких и нестраначких лица. Клачар сматра да тренутно одговор на то питање вероватно немају ни у СНС.

- То је свакако процес за који има довољно времена. Формирање власти вероватно ће се повезати и са прављењем већине у Београду, али и припремама за локалне изборе чија ће се почетак кампање вероватно преклопити са оснивањем владе - наводи Клачар.

Siniša-Mali
Синиша-Мали / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Како каже, искуства са претходним владама много тога говоре.

- Реакције јавности на претходне владе показују да је досадашња стратегија била добра због чега се вероватно неће мењати. Тако да ће се у влади поред страначких личности вероватно појавити и јавне личности, али и лица која су на овај или онај начин изненађење. Свакако ће бити то комбинација страначких и нестраначких личности с тим што не верујем да ће се ићи са превеликим бројем јавних личности - оцењује Клачар.

Он претпоставља да се неће ићи са великим бројем јавних личности.

- Ово ће бити шеста влада СНС и до сада је резервоар јавних, независних личности прилично испражњен. У међувремену један број јавних личности је ушао у СНС или постао близак странци. Због тога мислим да неће бити превише изненађења - закључује Клачар.

Ко је колико освојио мандата на изборима

Српска напредна странка 129
Србија против насиља 65
Социјалистичка партија Србије 18
Коалиција Нада 13
Несторовић, Ми-Глас из народа 13
Савез војвођанских Мађара 6
SPP Зукорлић - ДСХВ Жигманов 2
СДА Санџака Сулејман Угљанин 2
Политичка борба Албанаца – Камбери 1
Руска странка 1

Извор: Србија Данас/Блиц/Марко Ташковић